naturepl.com / Francois Savigny / WWF

De tijger wordt bedreigd

Het aantal wilde tijgers is sinds het begin van de vorige eeuw met meer dan 95% afgenomen!

  • Locatie: India, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië
  • Het totale aantal tijgers in het wild wordt geschat op 3900.
  • Bedreigingen: Stroperij, inkrimpende leefgebieden en conflicten met de mens

Wat is er aan de hand?

Ooit kwamen tijgers voor in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije en Rusland aan toe. Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 7 procent beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Ook in het noorden van China leeft nog een kleine populatie tijgers. Het totale aantal tijgers in het wild wordt geschat op ongeveer 3900.

Antonio Olmos / WWF-UK

Pavel Fomenko was ooit een Russische jager, maar helpt nu WWF-Rusland bij de bescherming van de amoertijgers in het Russische Verre Oosten. Deze tijgerin was met haar poot in een stropersval vast komen te zitten en gestorven.

Bedreigingen

Voor een stroper is een tijger goud waard; veel onderdelen van de tijger worden gebruikt om medicijnen van te maken. Daardoor vormt de stroperij de belangrijkste bedreiging voor de tijger. Maar de mens zorgt ook voor andere bedreigingen.

Meer info

Beschermen

Het Wereld Natuur Fonds helpt tijgers door ze te beschermen tegen stropers en boze boeren. Dat gebeurt door overheden te bewegen speciale gebieden voor tijgers te reserveren, waar ze kunnen leven zonder mensen schade te bezorgen. Beschermde gebieden zoals tijgerreservaten en nationale parken waar geen menselijk activiteiten zijn toegestaan (behalve toerisme). Ook geeft WWF advies bij het beheren van beschermde gebieden en het opleiden van parkmanagers.

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de tijger

Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Russische Verre Oosten
Russische Verre Oosten
Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.
Shutterstock / FX / WWF

De tijger

Tijgers zijn de grootste en zwaarste katachtigen van de planeet. Vanwege zijn gespierde lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak gezien als de koning van de jungle. Chinezen zien in de strepen op het hoofd van de tijger het Chinese teken ‘Wang’, dat ‘Koning’ betekent. Het streeppatroon van een tijger is net zo uniek als de vingerafdruk van een mens.

Tijgers eten andere dieren. Liefst herten of wilde zwijnen, maar ook kleinere dieren zoals vogels, vissen en kikkers. Soms staan zelfs beren en waterbuffels op het menu. Ongeveer een maand per jaar, meestal in de winter of het voorjaar, paren tijgers met elkaar. Daarbuiten leven ze op zichzelf.
Tijgers komen in verschillende omgevingen voor, van regenwouden en tropische moerasachtige streken in Zuid-Oost Azië tot dichte sneeuwrijke bossen in Rusland en China. Ze passen zich gemakkelijk aan, jagen vaak langs de oevers van rivieren en meren en kunnen uitstekend zwemmen.

Resultaten en Updates

Eerste tijgers in 2025 in Kazachstan

De voortgang van het tijgerprogramma in Kazachstan is gegarandeerd dankzij een unieke samenwerking tussen WWF en de stichtingen Contribute en Pharus. Al in 2025 zullen de eerste tijgers rondlopen in het Ili-Balkasj Reservaat.
Meer info

Toegenomen tijgerbescherming in China werpt vruchten af

Het aantal amoertijgers en -luipaarden in het noordoosten van China is gegroeid. Er zijn in een paar jaar tijd 10 jonge tijgers en zes luipaardjes bijgekomen waardoor het totaal nu staat op 37 tijgers en 48 luipaarden.
Meer info

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info

Afghaanse edelherten uitgezet in natuurreservaat Kazachstan voor tijgerproject

Na meer dan honderd jaar lopen er weer vijf Afghaanse edelherten in het Ili-Balkhash natuurreservaat in Kazachstan. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren honderden Afghaanse edelherten uitgezet worden, als deel van het tijgerproject.
Meer info

India meldt nieuwe tijgercijfers

India maakt goed nieuws bekend op Wereld Tijger Dag: resultaten van de laatste telling leveren een nieuw geschat aantal op van bijna 3.000 tijgers. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van de laatste telling in 2014.
Meer info

Tijgers overgedragen aan de wilde natuur

In Rusland zijn weer een paar tijgers aan de wildernis overgedragen. Dit keer zijn het broer en zus Pavlik en Elena die begin vorig jaar met hun moeder Kazachka in het Tigr Opvangcentrum voor probleemtijgers terechtkwamen.
Meer info

Is de tijger jouw favoriete dier?

In onze webshop vind je verschillende tijger producten. Kies je de knuffel of de rugzak? 

Bekijk de tijger producten in de webshop >

 
Souvik Kundu / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.