Ola Jennersten / WWF-Sweden
12 augustus 2023

Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig

Vandaag is het Wereld Olifantendag. Natuurbeschermers en olifantenliefhebbers richten dan de aandacht op olifanten, hun kracht en schoonheid, maar ook de problemen waarmee zij te maken hebben en de steun die ze kunnen gebruiken voor hun voortbestaan. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op de wilde olifanten in Azië.

Alarmerende populatieafname

Want overal waar Aziatische olifanten in het wild voorkomen worden zij bedreigd, en in Zuidoost-Azië en China wel het meest. Ruwe schattingen spreken van in totaal nog 40 tot 50.000 olifanten in heel Azië waarvan zo’n 26.000 in India. Maar verspreid over Cambodja, Zuid-China, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Thailand en Vietnam leven nog slechts ongeveer 8.000 -11.000 Aziatische olifanten in het wild.

Verlies en versnippering van leefgebied, conflicten tussen mensen en olifanten, stroperij om de ivoren slagtanden en de huid, en isolatie van kleine populaties, hebben geleid tot een sterke afname in de hele regio.

_WW1180554.jpg
© Fletcher & Baylis / WWF-Cambodia

Asian Elephant Alliance

Dit jaar grijpt WWF Wereld Olifantendag aan om een nieuwe strategie te lanceren voor de Aziatische olifanten, in met name Zuidoost-Azië en China. In de strategie staan partnerschap en collectieve actie centraal die vorm moeten krijgen als de Asian Elephant Alliance (AEA). Hierin wordt met overheden, de particuliere sector, maatschappelijke organisaties en burgers samengewerkt. Met als bedoeling dat de populaties wilde olifanten in Azië niet verder afnemen door bovengenoemde bedreigingen.

Toepassen van succesvolle modellen

Het doel van het regionale initiatief is om samen te werken aan het toepassen van succesvolle natuurbeschermingsmodellen die, proefondervindelijk bewezen, zowel olifanten als mensen ten goede komen.

Een voorbeeld hiervan is de 'levende landschappen'-benadering die is getest in Sabah, Maleisië, waar een particulier landbouwbedrijf samenwerkt met WWF en de lokale overheid om te zorgen voor de verbinding van leefgebieden en voldoende voedselbronnen voor de inheemse Borneose olifanten. Dit betekent minder verlies van oogsten voor de lokale gemeenschappen en het bedrijf, en een verbeterde leefomgeving voor olifanten en andere wilde dieren.

Gerelateerde artikelen

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Elephant Connection

Grootschalige olifantentelling van start in KAZA

De komende maanden zullen de vele olifanten in het grensoverschrijdende natuurgebied Kavango-Zambezi systematisch worden geteld. Een enorme klus: KAZA is 520.000 km² groot, ruim twee keer de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).