Ola Jennersten / WWF-Sweden

De planteneters

Indische olifanten worden bedreigd door illegale jacht, handel en verlies van de natuurgebieden waar ze leven.

 • Status: Bedreigd
 • De Indische olifant leeft wijdverspreid in veel landen in het zuiden en oosten van Azië

De Indische olifant

Indische olifanten eten ongeveer de hele dag door. Ze produceren wel 100 kilo mest per dag terwijl ze door een gebied rondtrekken dat wel 325 vierkante kilometer kan beslaan. Dit helpt om zaden te verspreiden. De olifanten voeden zich voornamelijk met grassen, maar ook grote hoeveelheden boomschors, wortels, bladeren en kleine stengels. Ze zijn ook dol op gecultiveerde gewassen zoals bananen, rijst en suikerriet. Omdat de Indische olifanten minstens één keer per dag moeten drinken, zijn ze altijd dicht bij een bron met zoet water.

Martin Harvey / WWF

Wat is er aan de hand?

Het rondzwerven door het land is de laatste decennia steeds moeilijker geworden voor de olifant. Door een toenemende menselijke bevolking in het leefgebied van de Indische olifant krijgt het dier minder ruimte. Ze verliezen soms niet alleen betrouwbare voedselbronnen en onderdak, maar kunnen ze ook opgesloten raken in geïsoleerde populaties die geen oude trekroutes kunnen volgen of zich niet kunnen mengen met andere kuddes.

Waarom is het belangrijk om de Indische olifant te beschermen?

Olifanten zijn niet alleen een cultureel icoon in India en de rest van Azië, ze zijn belangrijk voor de instandhouding van de bos- en natuurgebieden waar ze leven. En die zijn weer belangrijk voor de gezondheid van de mens.

Christy Williams / WWF

Waardoor wordt de Indische olifant bedreigd?

 • 1

  Verdwijnend leefgebied en mens-dierconflicten

  Verlies van leefgebieden dwingt olifanten om elders voedsel te zoeken. Dat doen ze in de vele boerderijen, nederzettingen en plantages die de plek van hun oude bossen hebben ingenomen. Olifanten zijn grote dieren die veel schade kunnen veroorzaken en kleine boeren kunnen van de ene op de andere dag hun hele bestaan ​​verliezen door een hongerige olifanten. Of erger, hun leven. Olifanten kunnen ook miljoenen euros aan schade toebrengen aan grote landbouwbedrijven. Als gevolg van hun verwoestende invallen worden olifanten vaak gedood ter vergelding.

  Lees verder
 • 2

  Illegale handel

  Olifanten worden gestroopt vanwege hun ivoren slagtanden voor de illegale ivoorhandel. In tegenstelling tot hun Afrikaanse neven hebben alleen mannelijke Aziatische olifanten slagtanden. Elk gestroopt olifantenmannetje betekent dat de verhouding tussen ​​de geslachten verder uit balans raakt en de voortplanting verder beperkt wordt. In het afgelopen decennium werd opeens ook de huid van de Aziatische olifant een stropersdoelwit; er worden kralen van gemaakt en smeersels voor traditionele Aziatische medicijnen. Ook worden jonge wilde olifanten illegaal van hun kudde gescheiden om ingezet te worden in de toerisme-industrie. Vaak laten andere olifanten hierbij het leven.

  Lees verder

Wat doet WWF?

WWF wil de Indische olifant beschermen door de bedreigingen voor het dier aan te pakken. We monitoren olifanten en doen onderzoek om de bewegingen en gewoontes van olifanten beter te begrijpen. WWF werkt samen met lokale gemeenschappen om mens-dierconflicten te voorkomen en om naar oplossingen te zoeken (zoals met het gebruik van early-warning-systemen). 

Ook werken we aan herstel van trekroutes, door bossen te beschermen en beboste corridors zeker te stellen, zodat olifanten geen menselijke nederzettingen hoeven te doorkruisen.

Meer weten?

Julia Thiemann / WWF-Germany
Olifantsoorten
Olifantsoorten
Julia Thiemann / WWF-Germany
Aziatische olifant
Aziatische olifant

Gerelateerde artikelen

Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info
Narendra Shrestha

Maya’s bos is onmisbaar voor lokale gemeenschappen en wilde dieren

“Natuurbescherming is niet alleen een mannending. Vrouwen zouden een gelijkwaardige rol moeten hebben”, zegt Maya Yogi. En ze kan het weten, want Maya werkt al bijna 20 jaar vol passie samen met de lokale gemeenschappen aan natuurherstel in het zuidwesten van Nepal. Dat ging niet zonder slag of stoot. Haar missie kostte Maya zelfs bijna haar leven.
Meer info
Mahmud Yani / WWF-Indonesia

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!