
Wat bomen ons vertellen
Fascinerend boek over bomen van topwetenschapper Valerie Trouet
We kunnen niet zonder bossen. Ze zorgen voor zuurstof en regen, ze bieden een thuis aan bijzondere planten, dieren én mensen en ze spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Zonder bos is er geen leven.
Helder gezang van vogels, stromend water in de beekjes, zonnestralen tussen de blaadjes en geheimzinnige dieren verstopt in het struikgewas: je vindt het in het bos. Van het regenwoud op Borneo tot het groene hart van Afrika en van de Europese bossen tot de jungles in Zuid-Amerika. Elk bos is uniek en er leven verschillende dier- en plantsoorten die samen de gezondheid van het bos in stand houden. Een olifant baant zich bijvoorbeeld een weg door dikke struiken waardoor een gorilla zich makkelijker kan verplaatsen in het gebied. En deze verspreidt weer bepaalde zaden op zijn tocht en zorgt zo voor meer bomen.
Helaas zijn het zware tijden voor veel bosgebieden. Elke minuut verdwijnen 30 voetbalvelden aan bos, en ontbossing is dan ook de grootste bedreiging voor de bestaande bossen. De grootste oorzaak van ontbossing is het plaats maken voor landbouw en veeteelt. Daarnaast wordt bos vernietigd voor bijvoorbeeld de aanleg van palmolieplantages, de papierindustrie en mijnbouw. Over de hele wereld verliezen dieren zo hun leefgebied.
Naast ontbossing worden bossen ook bedreigd door brand. De afgelopen jaren werden meerdere gebieden getroffen door vernietigende natuurbranden. In al deze gebieden wordt grootschalig ontbost en de effecten van klimaatverandering verergeren de situatie.
De grootste bedreiging voor bossen: ontbossing. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen.
Een andere grote bedreiging voor bossen zijn bosbranden. Door ontbossing ontstaan er meer branden en door klimaatverandering zijn ze heftiger en duren ze langer.
Om onze prachtige bossen te beschermen werkt WWF aan behoud en herstel van bossen. Dit doen we samen met lokale en inheemse gemeenschappen, overheden, andere organisaties en bedrijven.
Om het bos te beschermen, kun jij zelf veel doen. Zie je door alle bomen het bos niet meer? Geen paniek! We hebben een gratis Groene Gids voor een mooie toekomst vol bomen.
Om de natuur weer een kans te geven herstellen we stukken bos. Dit doen we door inheemse boomsoorten aan te planten. En het werkt! Een jaar na het planten zijn gebieden al bijna onherkenbaar. De jaguar in het Atlantisch Regenwoud heeft er ook baat bij: door het herstelde bos heeft hij meer leefruimte.
Bekijk de video en leer in 1 minuut hoe we bos herstellen.
Bestel een van deze prachtige boeken of laat je liefde voor bomen zien met het Bomen notitieboekje
Fascinerend boek over bomen van topwetenschapper Valerie Trouet
De onschatbare waarde van bomen
Het duurzaamste notitieboekje met bomen omslag en ringband
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).