© Adam Dederer

Australië bosbranden

Het leefgebied van koala’s en andere bijzondere Australische soorten werd verwoest door bosbranden.

 • Meest verwoestende branden uit geschiedenis
 • Ruim 1 miljard dieren kwamen om
 • Ruim 1,6 miljoen euro gedoneerd!

Heel Nederland kwam begin 2020 in actie voor Australië, en hoe! Met giften, activiteiten van vrijwilligers, speciale aankopen in de webshop, inzamelacties, Tikkies, SMS en de SOS Koala-jeugdactie haalde Nederland ruim 1,6 miljoen euro op voor WWF Australië. Ook nog eens 1.200 mensen werden donateur en duizenden hartverwarmende kaarten van kinderen voor de brandweermannen kwamen binnen. Ontzettend bedankt allemaal!

Australië kampte met de meest verwoestende branden uit de geschiedenis. Er werd 10 miljoen hectare (twee keer Nederland!) verwoest en er kwamen 27 mensen om. Ook voor de wilde dieren van Australië betekende de vuurzee een enorme ramp: naar schatting 1 miljard zoogdieren, vogels en reptielen zijn omgekomen door de vlammen. Kangoeroes, koala’s en wallabies verloren hun thuis en konden nergens anders heen. Dappere brandweerlieden zetten alles op alles om de branden te stoppen. Maar als de vuren geblust zijn, moet ook nog worden hersteld wat vernietigd is.

Australië is geen geval op zich, ook andere gebieden werden in 2019 hard getroffen door branden, zoals de Amazone, Siberië en Indonesië. Er is sprake van een snelle wereldwijde toename van allesverzengende branden. Wat deze gebieden met elkaar gemeen hebben is grootschalige ontbossing. De effecten van klimaatverandering maken de situatie alleen maar erger.

Shutterstock / Spill Photography / WWF

Wat gebeurt er met jouw donatie?

Het redden en opvangen van dieren heeft prioriteit, maar ook op de lange termijn is genoeg te doen. De natuur die vernietigd wordt door de branden, moet hersteld worden. WWF en partnerorganisaties zetten alles op alles om te zorgen dat de dieren weer een thuis hebben om naar terug te keren.

(Alle giften gaan naar de projecten in Australië waarbij we noodhulp bieden aan de getroffen dieren en gaan werken aan het herstel van hun verwoeste leefgebied. Mocht de opbrengst veel meer zijn dan deze projecten, dan gaat het overige geld naar vergelijkbare projecten wereldwijd die werken aan noodhulp en herstel.)

 • 1

  Op Kangaroo Island in het zuiden van Australië worden gewonde dieren gered en wordt geprobeerd de bruine raafkaketoe en de smalvoetbuidelmuis voor uitsterven te behoeden.

 • 2

  Opvangcentra van Zoos Victoria leveren ondersteuning van gespecialiseerde dierenartsen bij het diagnosticeren van gewonde dieren, ook bieden de artsen zorg en medische behandelingen.

 • 3

  In Queensland worden speciale detectiehonden ingezet om in getroffen gebieden te zoeken naar koala’s die de branden overleefd hebben.

Sluit je aan bij WWF-GO!

Volgende keer weer met ons in actie komen? We nemen contact met je op wanneer je hulp weer nodig is.

Blijf op de hoogte van de voortgang, dankzij jullie steun.

Updates & meer informatie

Wereldwijde bosbranden

Australië is geen geval op zich, ook andere gebieden werden in 2019 hard getroffen door branden, zoals de Amazone, Siberië en Indonesië. Er is sprake van een snelle wereldwijde toename van allesverzengende branden.
Meer info

Kaketoes geven door branden verwoest Kangaroo Island weer hoop

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar getroffen bossen van Kangaroo Island! Het geeft hoop aan de natuurbeschermers die op het Australische eiland zijn begonnen met het onderzoeken van leefgebieden die door de recente bosbranden ernstig zijn beschadigd.
Meer info

Australië: wilde dieren nog 12 maanden afhankelijk van voedseldroppings

De vele dieren die de heftige bosbranden in Australië overleefden, kampen nu met een groot tekort aan voedsel. Natuurbeschermers vrezen dat veel dieren nog zeker een jaar afhankelijk zijn van voedseldroppings.
Meer info

Australiërs in actie voor hun ernstig bedreigde diersoorten

Steun de Australiërs in hun roep om strengere wetten zodat de bijzondere Australische natuur beter wordt beschermd.
Meer info

TV-actie NPO Zapp Your Planet - SOS Koala

In een week tijd zijn duizenden kinderen in Nederland voor Zapp Your Planet - SOS Koala in actie gekomen.
Meer info

Geen geïsoleerd bosbrandprobleem, maar een breed klimaatprobleem

Meer info

Zapp Your Planet: SOS Koala

In een week tijd zijn duizenden kinderen in Nederland samen met WWF en NPO Zapp in actie gekomen met Zapp Your Planet: SOS Koala. Dankzij alle geweldige acties kunnen we zo’n 12.000 jonge boompjes planten, zodat koala’s straks weer een thuis hebben. 

Bekijk de actie