Shutterstock / Anna Levan / WWF
29 juli 2020

Nieuw WWF-rapport: bijna 3 miljard dieren slachtoffer van bosbranden Australië

Begin dit jaar woedden in Australië heftige bosbranden. Uit een nieuw WWF-rapport blijkt dat de schade nog groter is dan aanvankelijk gedacht. Bijna 3 miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.

Het onderzoek, in opdracht van WWF uitgevoerd door tien wetenschappers van verschillende universiteiten, laat schokkende cijfers zien. “De bevindingen zijn onvoorstelbaar. Het is moeilijk om een andere gebeurtenis te bedenken waar zoveel dieren slachtoffer van werden. Dit is een van de ergste natuurrampen in de moderne geschiedenis”, aldus Dermot O’Gorman, CEO van WWF Australië. Begin dit jaar kwamen duizenden Nederlanders in actie voor Australië. In totaal werd ruim een miljoen euro ingezameld voor noodhulp en herstel- en preventieprojecten. 

Extreme branden door klimaatverandering

Eerder dit jaar werd het aantal getroffen dieren geschat op 1.25 miljard, in deze schatting werden echter alleen de staten New South Wales en Victoria meegenomen. Het projectteam onderzocht voor het nieuwe onderzoek het gehele getroffen gebied ter grootte van ruim 11 miljoen hectare (bijna 3 keer Nederland). “Een dergelijk grootschalig onderzoek naar het aantal getroffen dieren is nooit eerder uitgevoerd in Australië, of waar dan ook ter wereld”, zegt een van de wetenschappers. “Andere landen kunnen lessen trekken uit deze studie om de impact van bosbranden beter te begrijpen.” Dermot O’Gorman meent dat dit soort extreme branden vaker voor gaan komen, als gevolg van klimaatverandering. Dit onderzoek “biedt andere landen een inkijkje in de toekomst, met megabranden en hun verwoestende impact op de natuur”.

Het rapport komt op tijd uit om meegenomen te worden in de herziening van de Environment Protection and Biodiversity Conservation Act. O’Gorman: “Nu de branden zo’n zware tol hebben geëist van de Australische fauna, is het versterken van natuurbescherming nooit zo belangrijk geweest. WWF blijft lobbyen voor beleid dat zowel de mens als de natuur ten goede komt, weer opbouwt wat verloren is gegaan en ervoor zorgt dat we een veerkrachtig Australië kunnen opbouwen.”

WWF gelooft dat we samen we het tij kunnen keren, door de juiste boom op de juiste plek te beschermen of juist te planten met als doel: voor 2050 wereldwijd 1 biljoen bomen herstellen en beschermen. Met dit ambitieuze doel bouwen we aan levende en klimaatbestendige bossen, die blijven groeien. Hierdoor houden we de aarde leefbaar voor mens en dier.

Aanbevelingen

De aanbevelingen in dit tussentijdse rapport pleiten voor het vergroten van kennis over de dichtheid van populaties van wilde dieren, het reageren op branden, het verbinden van leefgebieden zodat dieren kunnen ontsnappen, het in kaart brengen en beschermen van intact leefgebied voor bedreigde soorten, het verbeteren van brandpreventie en het inzetten van reddingsteams. Het definitieve rapport wordt eind augustus verwacht.

Gerelateerde artikelen

Acht nieuwe bizons in de zuidelijke Karpaten

Acht nieuwe Europese bizons - de grootste landzoogdieren van Europa - bereikten afgelopen week Bison Hillock in Armeniş, Roemenië. Daar voegen ze zich binnenkort bij de vier al vrij rondlopende kuddes in de zuidelijke Karpaten. Rewilding Europe en WWF in Roemenië hebben nu met succes het aantal bizons in het wild verhoogd tot de grootste populatie die het land in de afgelopen 200 jaar heeft gezien.
Meer info

Koala Maryanne weer uitgezet na bosbranden

De hevige bosbranden in Australië begin dit jaar kostten tienduizenden koala’s het leven. Gelukkig wisten sommige kleintjes de vuurzee te overleven, zoals koala Maryanne. RSPCA-dierenarts Claire Philips en koalaverzorger Trudi Timbs vonden haar, ze was pas 12 maanden oud, mager, uitgedroogd en haar pootjes waren verbrand.

Meer info

Kuikens bruine raafkaketoe komen uit op verbrand Kangaroo Island

Kangaroo Island werd begin dit jaar zwaar getroffen door vernietigende natuurbranden. Op het eiland leefden zo’n 370 bruine raafkaketoes. Bijna 75% van deze populatie bedreigde vogels had zijn thuis in een 210.000 hectare groot verbrand gebied. Natuurorganisaties vreesden dat de soort voorgoed verdwenen was.
Meer info

Australië: Goed nieuws voor kangoeroe Clover

Veel dieren raakten gewond tijdens de hevige bosbranden in Australië. Gelukkig konden velen ook gered en ondergebracht worden in opvangcentra. De weg naar herstel is lang, maar gelukkig zijn er lichtpuntjes. Ontmoet Clover, een babykangoeroe die bijna omkwam door het vuur en nu weer langzaam opkrabbelt.
Meer info

Australië: maak kennis met de bewoners van de dierenopvang

Hoewel alle branden in Australië gedoofd zijn, wordt het land nog elke dag geconfronteerd met de enorme gevolgen. Niet alleen de grotere en bekende diersoorten, zoals de koala en de kangoeroe, werden hard getroffen, ook veel kleine en minder bekende dieren, zoals vogels en slangen, verloren van de ene op de andere dag hun leefgebied.
Meer info

De verborgen prijs van de Australische bosbranden

De bosbranden in Australië vernietigden veel natuur, kostten mensen het leven en bedreigden veel dieren. Maar ze veroorzaakten ook verborgen schade: onderzoekers en economen van WWF-Australië maakten een schatting van de kosten die gemaakt moeten worden om de vrijgekomen CO2 door de bosbranden te compenseren. Die kosten kunnen oplopen tot miljarden euro´s.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).