27 mei 2020

Kuikens bruine raafkaketoe komen uit op verbrand Kangaroo Island

Kangaroo Island werd begin dit jaar zwaar getroffen door vernietigende natuurbranden. Op het eiland leefden zo’n 370 bruine raafkaketoes. Bijna 75% van deze populatie bedreigde vogels had zijn thuis in een 210.000 hectare groot verbrand gebied. Natuurorganisaties vreesden dat de soort voorgoed verdwenen was.

Collega’s van Natural Resources Kangaroo Island inspecteren regelmatig de nestkasten van de bruine raafkaketoes, en tot nu toe ontdekten ze al 23 kuikens! Bij 10 wat grotere kuikens kon het team gezondheidscontroles uitvoeren. Deze kuikens verlaten het nest pas als ze drie maanden oud zijn, en ze blijven tot het volgende broedseizoen bij hun ouders. Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, is de aanwezigheid van zoveel gezonde kuikens hoopgevend.

Natural Resources Kangaroo Island

“Elke bruine raafkaketoe op Kangaroo Island is ongelooflijk belangrijk”, zegt Karleah Berris van Natural Resources. “De enige manier waarop we de populatie weer kunnen herstellen, is door te zorgen dat de kuikens kunnen blijven uitkomen en uitvliegen. Ze hebben gelukkig een vrij grote overlevingskans. De grootste bedreiging zijn buidelratten die de eieren en kuikens eten.”

Nestkasten en voedselbomen

Rondom bomen met nesten zijn ijzeren ringen bevestigd, om te voorkomen dat buidelratten bij de eieren en kuikens kunnen komen. Ook worden de komende weken vernietigde nestkasten weer vervangen. Ongeveer 35% van de nestkasten ging verloren.

“Veel van de kaketoe-paren op Kangaroo Island vertrouwen volledig op deze kunstmatige nesten, dus het is van groot belang om deze weer op te hangen op plekken met voldoende voedselbomen”, zegt Darren Grover van WWF Australië.

Het verlies van leefgebied blijft een grote zorg, aangezien bruine raafkaketoes bijna uitsluitend zaden van sheoak-bomen eten. Tegen alle verwachting in zijn sommige zaden weer gaan ontkiemen, en groeien de kleine boompjes weer volop. Lokale landeigenaren helpen in juni en juli bij het aanplanten van 6.000 nieuwe sheoak-bomen.

Darren: “Het is prachtig om deze kaketoes uit de as van de bosbranden te zien herrijzen, maar ze staan nu voor nieuwe uitdagingen en er blijft voor ons veel werk te doen.”

Gerelateerde artikelen

Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Interview Thomas Breuer

Lees het persoonlijke verhaal van Thomas Breuer, die dagelijks met en voor deze indrukwekkende dieren werkt.
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info
Rode Kruis

Rode Kruis en WWF over klimaattop: “Werk met de natuur om klimaatrampen te voorkomen”

Terwijl wereldleiders bijeenkomen op de VN-klimaattop in Dubai, roepen het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) hen op om de natuur als bondgenoot te omarmen in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Meer info
Jacob Kaptein / WWF-Netherlands

WWF over VN-Klimaattop in Dubai: 'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel in aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

Aan de vooravond van de VN-Klimaatconferentie in Dubai roept het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wereldleiders op om concrete afspraken te maken om natuur als oplossing voor de klimaatcrisis in te zetten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).