Teo Lucas / Gigante Azul / WWF

Al eeuwen het doelwit van walvisjagers

Japan, IJsland en Noorwegen doden ieder jaar ongeveer 1000 walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek en traditie.

  • Locatie: alle oceanen
  • Bedreigingen: bijvangst, vervuiling, scheepvaart en jacht

Wat is er aan de hand?

De walvis is al eeuwen doelwit van de walvisjacht. De dieren werden massaal gedood. Inmiddels is de commerciële jacht op walvissen al jaren verboden, ook al negeren landen als Japan, IJsland en Noorwegen dit verbod nog steeds. Ondanks dat zijn de grootste bedreigingen voor walvissen nu de plasticvervuiling en bijvangst. Ook de toenemende scheepvaart veroorzaakt geluidsoverlast en aanvaringen.

Waarom is het belangrijk om de walvis te beschermen?

Er zijn veel verschillende soorten walvissen, die in de zeeën over de hele wereld leven. Hun rollen in het ecosysteem zijn daarom ook erg divers. Een bultrug eet bijvoorbeeld plankton en kleine visjes, maar sommige walvissen eten ook pinguïns of zeehonden. Hierdoor blijft het leven in zee gezond en in balans, en ontstaat er geen overbevolking van één soort (geen plagen).

William W. Rossiter / WWF

Iedere 2 minuten sterft er een walvis, dolfijn of bruinvis in een visnet. Bijvangst is een van de grootste bedreigingen op dit moment.

Bedreigingen

De walvis is al eeuwen doelwit van jagers. De dieren werden gedood voor vrijwel hun hele lichaam. Inmiddels is de commerciële jacht op walvissen allang verboden, maar dit wordt door landen als Japan, Ijsland en Noorwegen genegeerd. Veel walvissen hebben last van de vervuiling van de oceaan en van overlast veroorzaakt door de scheepvaart. Ook worden ze vaak gevangen als bijvangst.

Meer info

Beschermen

We werken hard aan het verbeteren van de situatie. We praten met landen die invloed hebben op de IWC (Internationale Walvisvaart Commissie) en dringen aan op naleving van de regels. Samen met bedrijven en de lokale bevolking zoeken we naar natuurvriendelijke alternatieven. Ook proberen we scheepsroutes in walvisgebieden om te zetten.

 

 

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de walvis

Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.
naturepl.com / David Fleetham / WWF

De walvis

Je zou misschien in denken dat walvissen vissen zijn, maar eigenlijk is dat helemaal niet waar. Walvissen zijn zoogdieren. Ze hebben net als wij lucht nodig om te ademen en ze baren levende jongen - in tegenstelling tot vissen die met hun kieuwen zuurstof uit het water filteren en eitjes leggen. Je kunt walvissen direct herkennen aan de spuitgaten op hun kop.

Er bestaan heel veel soorten walvissen. Tandwalvissen, zoals dolfijnen en bruinvissen, gebruiken hun tanden om vissen, schelp- en schaaldieren te eten. Baleinwalvissen leven van de kleinste kreeftachtige zeediertjes: krill. Met hun baleinen (een soort lange borstels in hun bek) filteren ze de diertjes uit het water. Blauwe vinvissen kunnen per dag wel 4 ton krill wegwerken. Sommige walvissen leven graag alleen, anderen het liefst in groepen. Walvissen communiceren met elkaar door middel van geluiden.

Resultaten en Updates

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info

Dag van de Noordzee: WWF pleit voor serieuze aanpak herrie onder water

Sinds de Corona-lockdown is het ook op de Noordzee, een van de drukste zeeën ter wereld, aanzienlijk rustiger. Er is minder scheepvaart, visserij, toerisme en industrie, waar vooral het onderwater leven van profiteert. Een diersoort die daar nu wel bij vaart is de bruinvis, een kleine walvis die vooral in de Noordzee leeft. Nu er minder verstoringen zijn laten groepjes bruinvissen zich veel vaker zien.
Meer info

Walvis-selfie op Antarctica

Chris Johnson is marien wetenschapper voor WWF in de grootste wildernis op aarde: Antarctica. Een gebied dat rijk is aan prachtige diersoorten en onherbergzame landschappen, maar ook een gebied dat onder druk staan door klimaatverandering en overbevissing.
Meer info

Weer een potvis aangespoeld met buik vol plastic

Een jonge potvis met meerdere kilo’s plastic in haar maag is aangespoeld op een toeristisch strand op het Italiaanse eiland Sicilië. Het dier was naar schatting 7 jaar oud.
Meer info

7 bijzondere diersoorten uit de Noordzee

WWF roept vandaag uit tot ‘Internationale Noordzee dag’. Er zwemmen wel 220 verschillende soorten vis, van kabeljauw tot tarbot en van haring tot haringhaai. En nog veel meer! Wist jij dat deze 7 soorten te vinden zijn in de Noordzee?
Meer info

Herrie onderwater is de nieuwe bedreiging van zeezoogdieren

Een recent WWF rapport geeft inzicht in behaalde successen in de bescherming van zeezoogdieren van de afgelopen 50 jaar. Daarentegen constateert het helaas ook nieuwe uitdagingen.
Meer info
Richard Barrett

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.