Digitaal platform met walvisroutes: een doorbraak voor oceaanbescherming
Digitaal platform met walvisroutes: een doorbraak voor oceaanbescherming
BlueCorridors.org is live! Voor het eerst zijn de zwemroutes of ‘blauwe corridors’ van walvissen digitaal in kaart gebracht en voor iedereen toegankelijk gemaakt. Nu kunnen alle betrokkenen, van beleidsmakers tot rederijen, de walvissen en hun kleintjes helpen door hun zwemroutes veiliger te maken. Het dynamische platform geeft inzicht over welke gebieden in de oceaan het meest urgent en impactvol zijn om te beschermen.
WWF heeft, samen met wetenschappers, maatschappelijke organisaties, overheden en technologische vernieuwers wereldwijd, drie decennia aan data over zwemroutes van walvissen gecombineerd met data over bedreigingen zoals scheepvaart, olieboringen en visserij.
VN-Oceaantop
Het Blue Corridors platform is gelanceerd in de aanloop naar Wereld Oceaandag (8 juni) en de VN-Oceaantop in Nice, Frankrijk (9-13 juni). Een speerpunt dit jaar is hoe het internationaal afgesproken 30x30 doel te behalen: minimaal 30% beschermde zeegebieden in 2030 versus 8% nu. ‘Blue Corridors’ dragen bij aan de internationale doelstellingen om 30% van de oceaan te beschermen. Het platform benadrukt niet alleen de noodzaak van gezamenlijke actie om mondiale doelen te bereiken, maar het biedt ook praktische richtlijnen over hoe dat te doen.
Walvissen volgen
Je kunt op de online kaarten de routes van diverse soorten walvissen op verschillende plekken op de wereld zien dankzij satellietgegevens van meer dan 50 wereldwijde onderzoeksgroepen. Je ziet de migratieroutes van walvissen van en naar hun voortplantingsgebieden, naar de kraamkamers waar ze hun kalfjes baren alsook de belangrijkste voedselgebieden van deze oceaanreuzen.
Routes vol dodelijke obstakels
Deze routes die voor de dieren van levensbelang zijn, worden steeds gevaarlijker door menselijke activiteiten. Ondanks tientallen jaren van bescherming worden zeven van de 14 grote walvissoorten nog steeds bedreigd of zijn ze kwetsbaar. Vrijwel niet meer door de walvisjacht, maar door aanvaringen met schepen, verstrikking in vistuig, geluidsoverlast onder water, (plastic)vervuiling en door de gevolgen van klimaatverandering.
Oplossingen en actie
Nathalie Houtman, walvisexpert bij WWF-NL: “BlueCorridors.org toont niet alleen hele bijzondere en waardevolle informatie over walvisroutes, maar het biedt ook oplossingen. Het laat zien waar de knelpunten zijn en waar we de routes veiliger kunnen maken. Bijvoorbeeld door in bepaalde tijden van het jaar in bepaalde gebieden de snelheid van schepen te verminderen.”
“Blauwe corridors zijn meer dan migratieroutes: het zijn levensaders voor de reuzen van de oceaan en de ecosystemen die ze ondersteunen”, zegt Chris Johnson, Global Lead voor het WWF's Protecting Whales and Dolphins Initiatief. “Dit platform transformeert tientallen jaren wetenschap in een hulpmiddel voor actie en laat zien wanneer, waar en hoe walvissen beschermd moeten worden in een snel veranderende oceaan.”
Geef een gift voor de oceaan
Met jouw hulp kan WWF koraal aanplanten en legstranden en mangrovebossen beschermen. We maken zwemroutes van babywalvissen veiliger en zorgen ervoor dat zeeschildpadjes ongedeerd uit hun ei kunnen kruipen.
Gerelateerde artikelen
Zeeschildpadden beschermen: van lokaal naar internationaal
WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).