naturepl.com / Doug Perrine / WWF

Vervuiling van de oceanen bedreigt dolfijnen

De zee wordt steeds drukker door scheepvaart. Hierdoor is het gebied niet zo veilig meer voor deze mooie zoogdieren.

  • Locatie: oceanen over de hele wereld
  • Bedreigingen: vervuilde oceanen, bijvangst en klimaatverandering

Wat is er aan de hand?

Dolfijnen hebben in het verleden zwaar te lijden gehad onder de jacht. Dit is nu meer onder controle door nieuwe regelgeving, maar de dolfijn is nog niet gered; verschillende dolfijnsoorten, zoals de tuimelaar, de orka en de witsnuitdolfijn, worden bedreigd door bijvangst, vervuiling van de oceaan en klimaatverandering. De oceanen zijn vervuild door gas- en olieboringen, afval van schepen of plastic. Dit heeft een slechte invloed op de gezondheid van dolfijnen.

Waarom is het belangrijk om de dolfijn te beschermen?

Dolfijnen zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem van de zee. Ze eten veel verschillende soorten vis en plankton, maar ze worden zelf ook gegeten door grotere roofdieren, zoals grote haaien.

Mohamed Abdulraheem / WWF

Bedreigingen

Dolfijnen leven al decennia lang in de oceanen en rivieren. Nu zijn veel dolfijnsoorten toch bedreigd. Vroeger werd er nog veel op dolfijnen gejaagd, maar dit is door nieuwe regelgeving in de afgelopen jaren afgenomen. Tegenwoordig worden dolfijnen vooral bedreigd door vervuiling van de oceanen en klimaatverandering.

Meer info

Beschermen

Doordat de dolfijnen belangrijk zijn in het ecologisch evenwicht van het onderwaterleven, is het noodzakelijk dat ze worden beschermd. WWF zet zich in voor de dolfijn. We beschermen de dolfijn door vervuiling in de zee te verminderen door bijvoorbeeld plastic op te ruimen en klimaatverandering aan te pakken.

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de dolfijn

Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.
Chris Fallows / WWF

De dolfijn

Dolfijnen lijken op het eerste gezicht op vissen. Het zijn echter zoogdieren die in hoge mate zijn aangepast aan het leven in het water. Ze zijn vrijwel onbehaard, hebben een gestroomlijnd lichaam en vinvormige voorpoten. Zoals alle zoogdieren ademen ze met longen, zijn warmbloedig en zogen hun jongen. Dolfijnen zijn sociale en intelligente dieren en leven graag in groepen, soms met wel meer dan 100 anderen. Ze zijn te vinden in oceanen over de hele wereld.

Door klikkende geluiden te maken en de echo’s op te vangen van terugkaatsende geluiden, kunnen dolfijnen de grootte, vorm, afstand, snelheid en richting van objecten te weten komen. Die techniek, ook ‘echolocatie’ genoemd, gebruiken ze om vissen en inktvissen te vinden. Dolfijnen staan aan de top van de voedselketen en spelen een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht van het waterleven.

Er bestaan veel verschillende dolfijnsoorten. Wist je bijvoorbeeld dat er ook dolfijnen zijn die in de rivier leven? En dat de orka ook een dolfijnsoort is? 

Resultaten en Updates

Satellietzenders laten bedreigingen voor rivierdolfijnen zien

Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat vandaag – op Wereld Rivierdolfijnen Dag – bekend is gemaakt.
Meer info

Twee tasjes en één ballon: dodelijk voor babydolfijn

Alweer een zeedier gedood door plastic. Deze keer een babydolfijn in Florida.
Meer info

Nieuwe status voor roze rivierdolfijn op Rode Lijst: bedreigd

Na 10 jaar keert de Inia geoffrensis, beter bekend als de roze rivierdolfijn uit de Amazone, terug op de Rode Lijst van de IUCN. Deze keer, onder de categorie ‘bedreigd’.
Meer info

Kwik: onzichtbare bedreiging Amazone

Er dreigt een nieuw, onzichtbaar gevaar voor de Amazone. De rivieren in de Amazone worden steeds meer vervuild door kwik, stelt een nieuw WWF-rapport Healthy Riviers, Healthy People.
Meer info

Rivierdolfijnen in Peru voor het eerst voorzien van zender

Voor alles is een eerste keer en afgelopen week was dat voor roze rivierdolfijnen in Peru het krijgen van satellietzenders. Een team van biologen, dierenartsen en geografen ging het Noordelijke Amazonegebied in, om de rivierdolfijnen te ‘taggen’.
Meer info

Groot beschermd gebied voor de rivierdolfijn

Goed nieuws voor de rivierdolfijn! Het wetland van de Tarapoto-meren, een plek in de Colombiaanse Amazone waar heel veel rivierdolfijnen leven, is tot beschermd gebied verklaard. Het mooie resultaat van meer dan 10 jaar samenwerken van WWF-Colombia, de Omacha-stichting en het Colombiaanse Ministerie van Milieu.
Meer info
Chris Martin Bahr / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.