naturepl.com / Doug Perrine / WWF

Vervuiling van de oceanen bedreigt dolfijnen

Deze innemende zeezoogdieren zijn te vinden over de hele wereld: in de oceanen en soms zelfs in grote rivieren!

  • Locatie: oceanen over de hele wereld
  • Bedreigingen: vervuilde oceanen, bijvangst en klimaatverandering

Wat is er aan de hand?

Dolfijnen kwamen vroeger in grote getalen voor en werden ook vaak gezien in onze Noordzee. Tegenwoordig zijn de aantallen dolfijnen sterk gedaald, en zie je ze jammer genoeg veel minder. In het verleden hebben de dolfijnachtigen het zwaar te lijden gehad onder de jacht. Dit is nu meer onder controle door nieuwe regelgeving, maar de dolfijn is nog niet gered; verschillende dolfijnsoorten, zoals de tuimelaar, de orka en de witsnuitdolfijn, hebben nog steeds last van andere bedreigingen. Ze komen per ongeluk vast te zitten in netten van vissers als ‘bijvangst’ en hebben last van veranderingen in de oceaan. Door klimaatverandering verandert de temperatuur van het leefgebied, wat de dolfijn in de war kan maken. Ook zijn oceanen vervuild door gas- en olieboringen, afval van schepen of plastic. Dit heeft een slechte invloed op de gezondheid van dolfijnen.

Waarom is het belangrijk om de dolfijn te beschermen?

Dolfijnen zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem van de zee. Dolfijnen staan aan de top van de voedselketen en kunnen ons dan ook veel vertellen over de gezondheid van de oceaan en de hoeveelheid vis. Ze eten veel verschillende soorten vis en plankton, maar ze worden zelf ook gegeten door grotere roofdieren, zoals grote haaien. Zo blijft het onderwaterleven in balans.

naturepl.com / Chris & Monique Fallows / WWF

Bruinvis in een net Paul Kay / Photodisc / Getty Images

Bedreigingen

Dolfijnen leven al decennia lang in de oceanen en rivieren. Nu dalen de aantallen dieren van veel dolfijnsoorten. Ze worden bedreigd door visserij, vervuiling van de oceanen en klimaatverandering.

Lees meer
Drie dolfijnen in de zee Chris Martin Bahr / WWF

Beschermen

Doordat de dolfijnen belangrijk zijn in het ecologisch evenwicht van het onderwaterleven, is het noodzakelijk dat ze goed worden beschermd. WWF zet zich in voor de dolfijn. We beschermen de dolfijn door vervuiling in de zee te verminderen door bijvoorbeeld plastic op te ruimen en klimaatverandering aan te pakken.

Lees meer

De dolfijn

Dolfijnen zijn kleine walvisachtigen. Er bestaan ongeveer 35 soorten dolfijnachtigen, die te vinden zijn in oceanen en grote rivieren over de hele wereld. Dolfijnen lijken op het eerste gezicht op vissen. Het zijn echter zoogdieren die in hoge mate zijn aangepast aan het leven in het water. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam en vinnen waardoor ze snel en wendbaar kunnen zwemmen.

Zoals alle zoogdieren ademen ze zuurstof met hun longen en ze komen hiervoor regelmatig boven water. Dit maakt ze populair bij toeristen: als ze even adem komen halen zijn ze vaak goed te zien en soms maken ze grote sprongen. Doordat ze boven water ademhalen slapen dolfijnen door maar één helft van hun hersenen tegelijkertijd uit te schakelen.  

Dolfijnen zijn warmbloedig en zogen hun jongen. Een babydolfijn blijft ongeveer zes jaar lang bij zijn moeder. Dolfijnen zijn sociale en zeer intelligente dieren en leven graag in groepen, soms met wel meer dan 100 anderen. Soms zijn ze ook te vinden tussen andere soorten, en zwemmen ze lange stukken samen met walvissen. Dolfijnen communiceren met elkaar door klik- en fluittonen.

Door klikkende geluiden te maken en de echo’s op te vangen van terugkaatsende geluiden, kunnen dolfijnen de grootte, vorm, afstand, snelheid en richting van objecten te weten komen. Die techniek, ook ‘echolocatie’ genoemd, gebruiken ze om vissen, inktvissen of andere prooidieren te vinden. Een tuimelaar kan wel duizend klikgeluiden per seconde maken.

F. Bassemayousse / WWF France

Dolfijnsoorten

Er bestaan veel verschillende dolfijnsoorten, zoals de tuimelaar, de witsnuitdolfijn en de Chinese roze/witte dolfijn. Wist je bijvoorbeeld dat er ook dolfijnen zijn die in de rivier leven? En dat de orka ook een dolfijnsoort is? Lees meer over deze dolfijnsoorten!

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de dolfijn

Day's Edge Productions
Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, en het thuis van rivierdolfijnen.
James Morgan / WWF-US
Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
WWF
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en Updates

Jeffrey Bernus

Walvisexpeditie van de Caribbean Cetacean Society levert bijzondere resultaten op

De Caribbean Cetacean Society (CCS) heeft tijdens een expeditie de afgelopen weken visueel en akoestisch meer dan 2.950 zeezoogdieren van tien verschillende soorten tussen de eilanden Anguilla en Martinique bestudeerd. Zij deden dit met support van onder andere WWF.
Meer info
naturepl.com / SCOTLAND: The Big Picture / WWF

Dag van de Noordzee: WWF pleit voor serieuze aanpak herrie onder water

Sinds de Corona-lockdown is het ook op de Noordzee, een van de drukste zeeën ter wereld, aanzienlijk rustiger. Er is minder scheepvaart, visserij, toerisme en industrie, waar vooral het onderwater leven van profiteert. Een diersoort die daar nu wel bij vaart is de bruinvis, een kleine walvis die vooral in de Noordzee leeft. Nu er minder verstoringen zijn laten groepjes bruinvissen zich veel vaker zien.
Meer info
Alamy

Satellietzenders laten bedreigingen voor rivierdolfijnen zien

Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat vandaag – op Wereld Rivierdolfijnen Dag – bekend is gemaakt.
Meer info
Vincent Kneefel WWF

Twee tasjes en één ballon: dodelijk voor babydolfijn

Alweer een zeedier gedood door plastic. Deze keer een babydolfijn in Florida.
Meer info
Meridith Kohut / WWF-US

Nieuwe status voor roze rivierdolfijn op Rode Lijst: bedreigd

Na 10 jaar keert de Inia geoffrensis, beter bekend als de roze rivierdolfijn uit de Amazone, terug op de Rode Lijst van de IUCN. Deze keer, onder de categorie ‘bedreigd’.
Meer info
Diego Perez WWF Peru

Kwik: onzichtbare bedreiging Amazone

Er dreigt een nieuw, onzichtbaar gevaar voor de Amazone. De rivieren in de Amazone worden steeds meer vervuild door kwik, stelt een nieuw WWF-rapport Healthy Riviers, Healthy People.
Meer info

Is de dolfijn jouw favoriete dier?

Bestel een dolfijn product uit onze webshop

WWF-knuffel 39 cm van een dolfijn

WWF-knuffel Dolfijn (39 cm)

Mooie grote dolfijn knuffel.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

4 Ocean armband - De dolfijn / lichtblauw en grijs

Lichtblauw met grijze armband van gerecycled materiaal

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Adopteer een dolfijn

Help WWF de dolfijn te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Chris Martin Bahr / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.