Rudolf Svenson / WWF

De dolfijn van de Noordzee

De witsnuitdolfijn kan slecht tegen temperatuurverandering. De opwarming van de zeeën kan een serieuze bedreiging worden.

  • Status: Niet bedreigd
  • Leeft vooral in het noorden van de Atlantische Oceaan en ook in onze Noordzee!
  • Een witte snuit en grote flippers

Witsnuitdolfijn

De naam zegt het al: deze dolfijn heeft een witte snuit. Echter, niet bij alle witsnuitdolfijnen is dit het geval. Het kleurenpatroon varieert verder van lichtgrijs tot zwart, met witte vlakken op zijn zijdes en buik. De dolfijn heeft grote vinnen en flippers. De flippers zijn ongeveer zo lang als 20% van zijn lichaamslengte! Gemiddeld is een witsnuitdolfijn 3 meter lang.

De dieren zwemmen graag in grote groepen, van ongeveer 50 individuen per familie. Het is niet ongewoon om nog grotere groepen samen te zien, en de witsnuitdolfijnen voegen zich ook graag bij andere walvis- of dolfijnachtigen, zoals de tuimelaar. Net als andere dolfijnsoorten jagen ze ook samen. Witsnuitdolfijnen zijn geen moeilijke eters. Er is wel eens een witsnuitdolfijn gevonden met 25 verschillende soorten vis in zijn buik!

Vooral in de Noordelijke Atlantische Oceaan zal je deze dieren tegenkomen, maar ook in onze eigen Noordzee. De dolfijnen zwemmen graag in water niet dieper dan 200 meter.

Ernst Schrijver/ Stichting Rugvin

Witsnuitdolfijnen worden ongeveer 25 jaar oud.

Wat is er aan de hand?

Door klimaatverandering stijgt de temperatuur van onze oceanen. Witsnuitdolfijnen leven alleen in het noorden van de Atlantische Oceaan, wat voor dolfijnachtigen eigenlijk maar een beperkt gebied is. Als hier iets verandert, hebben ze niet veel ruimte om verder te trekken en krijgen ze het zwaar. Ook hebben ze last van visserij-activiteiten. Er wordt veel gevist in de Noordzee, waardoor er minder vis is om te eten voor de witsnuitdolfijn. Daarbij komen ze soms ook vast te zitten in visnetten of vislijnen en kunnen hierdoor niet meer naar de oppervlakte komen om te ademen waardoor ze sterven.

Waarom is het belangrijk om de witsnuitdolfijn te beschermen?

Witsnuitdolfijnen zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem van de zee. Ze worden gegeten door grotere roofdieren en eten zelf kleinere vissen. Zo worden populaties in balans gehouden.

Udo van Dongen

Waardoor wordt de witsnuitdolfijn bedreigd?

  • 1

    Klimaatverandering

    Veranderingen in het klimaat gaan erg snel, en de witsnuitdolfijnen hebben hierdoor niet goed de tijd om zich aan te passen, maar het kan wel een grote invloed hebben op hun leven.

  • 2

    Vervuiling van de oceanen

    Net als veel andere zeedieren hebben witsnuitdolfijnen last van vervuilde oceanen. Veel (plastic) afval van menselijke consumptie komt in zee terecht en vormt één grote plastic soep. De kleine deeltjes uit de plastic soep kunnen giftig zijn voor de dieren en in de grotere stukken kunnen ze stikken of verstrikt raken. Het kan ook hun spijsvertering blokkeren waardoor ze sterven. Maar ook afval van scheepvaart komt terecht in het leefgebied van de dolfijnen. Schepen verliezen soms olie en andere giftige stoffen, visnetten of andere materialen die niet in de natuur thuishoren.

Wat doet WWF?

De witsnuitdolfijn is qua aantallen nog geen bedreigde diersoort, maar in de toekomst kan deze het steeds moeilijker en moeilijker krijgen. Klimaatverandering is nog steeds gaande en dit zal helaas ook nog een tijd duren. Om de leefgebieden van de zeedieren zo stabiel mogelijk te houden ondanks deze veranderingen, zorgt WWF ervoor dat sommige cruciale gebieden beschermd worden. In een beschermd gebied mag minder gevist en gevaren worden.

Vervuiling in de oceanen probeert WWF ook te stoppen. De zeeën zitten vol met (plastic) afval, waar dolfijnen in stikken of wat giftig is om op te eten. Als we de zeeën schoner kunnen maken door verdere vervuiling te stoppen en de huidige vervuiling aan te pakken, wordt het veiliger en gezonder voor de witsnuitdolfijnen om hier te leven.

Daarom is het hoog tijd voor politieke actie. Er tekenden meer dan 2 miljoen mensen wereldwijd een petitie voor een plasticvrije oceaan. Mede dankzij deze petitie hebben de VN-lidstaten tijdens de milieuconferentie begin maart 2022 besloten dat er een internationaal bindend verdrag moet komen om plastic vervuiling te stoppen.

Meer weten?

Chris Fallows / WWF
Dolfijnsoorten
Dolfijnsoorten
Lees meer over de verwanten van de witsnuitdolfijn, zoals bijvoorbeeld de rivierdolfijn!
Shutterstock / Rich Carey / WW
Oceanen
Oceanen
Lees meer over de mooie, maar kwetsbare onderwaterwereld.

Gerelateerde artikelen

VDOS Global / WWF-Canada

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info
WWF Nederland / Udo van Dongen

Bescherming Noordzeenatuur op Doggersbank schiet ernstig tekort

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich met andere natuurorganisaties, waaronder de Vogelbescherming, Client Earth en Seas at Risk, ernstig zorgen over het beoogde beschermingsplan voor de Doggersbank.
Meer info
Tommie Hansen

Update je bucketlist met duurzame(re) vakantiebestemmingen

Het is februari en dat betekent dat veel mensen gaan nadenken over een vakantiebestemming voor de zomer. Er zijn veel prachtige plekken waar je zonder vliegtuig naartoe kunt.
Meer info
Milos Bicanski / WWF-UK

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!