Plastic is overal in de natuur. We zien het in overvloed op stranden in Indonesië, in het afgelegen Noordpoolgebied, maar ook in de Middellandse zee en op onze Noordzee-stranden. Niet alleen overlijden zeedieren en vogels aan plastic in zee, ook wij hebben er last van. Plastic zit in ons eten, water en in de lucht.

In 2019 begon WWF met de drie jaar durende internationale campagne Free the Sea om plasticvervuiling tegen te gaan. Veel mensen in Nederland kwamen in actie voor een plasticvrije zee!

  • De Plastic Bende vroeg met ruim 5.000 kinderen aandacht voor zeeschildpadden.
  • Ruim 600 mensen, gesteund door ruim 7.000 sponsors, zwommen in zee voor een plasticvrije Koraaldriehoek tijdens de SeaSwim en haalden in totaal € 147.380 op.
  • 24 steden hebben zich aangesloten bij het 'Plastic Smart Cities'-initiatief voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling.
  • Armin van Buuren werd WWF Global Ocean Ambassador.
  • Ruim 2 miljoen mensen tekenden de internationale petitie tegen plasticvervuiling. Dit leidde tot een beslissing van de VN voor een bindend verdrag tegen plasticvervuiling!

Lees verder

Troy Mayne / WWF
Bindend plastic-verdrag
Bindend plastic-verdrag
WWF / Yunaidi Joepoet
Plastic Smart Cities
Plastic Smart Cities
Sea Swim haalt €147.380 op!
Sea Swim haalt €147.380 op!
Sander Reneman
Armin van Buuren
Armin van Buuren

Het verhaal van ons plastic

Plastic is waterbestendig en gaat ontzettend lang mee. Dat maakt plastic een ontzettend handig materiaal! Echter wordt plastic vaak als wegwerpproduct gebruikt. Een plastic bakje en vorkje voor je patat, een bakje ijs met een lepel in plaats van een hoorntje voor je ijsje. Daar gaat het mis. Daarnaast hebben we in de afgelopen 20 jaar evenveel plastic geproduceerd als in de 80 jaar ervoor. Dit zal in de komende 10 jaar nogmaals verdubbelen als we nu geen actie ondernemen. Wat gebeurt er met jouw plastic?

In de natuur

Plastic kan niet biologisch afbreken. Wanneer het in de natuur belandt, blijft het daar honderden tot duizenden jaren. Eigenlijk weten we niet precies hoe lang. Door zeestromingen kan het plastic overal terecht komen. Zelfs in de diepste troggen van de oceaan is plastic gevonden. Dat kan dus ook jouw plastic zijn.

In de afvalbak

Wat gebeurt er met plastic nadat het in de afvalbak belandt? Plastic afval van consumenten moet binnen Europa verwerkt worden. In Europa wordt dan het recyclebare plastic gescheiden en de rest wordt verbrand.

Bedrijfsafval exporteert Nederland naar landen in de Koraaldriehoek. Jarenlang eindigde een groot deel in China, maar sinds dit land geen plastic afval meer importeert, heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar landen als Indonesië en Vietnam. Hier wordt het plastic gesorteerd. Een deel zal worden gerecycled, maar niet-bruikbaar plastic wordt verbrand of belandt op een vuilnisbelt, mogelijk op illegale stortplaatsen. Het toezicht hierop is nog niet in orde. En dus weten we niet zeker waar ons plastic terecht komt. Als het in de natuur belandt, eindigt het meestal via rivieren in de zee.

Grootverbruikers

Nederlanders zijn grootverbruikers van plastic, net als andere mensen uit welvarende landen. We dragen daarmee bij aan de vraag naar plastic wereldwijd. Ook veel van onze bedrijven gebruiken grote hoeveelheden plastic. Door zelf minder plastic te gebruiken en onze stem te laten horen, stimuleren we bedrijven om alternatieven te gebruiken.

Plastic Cities

Steden dragen enorm bij aan de plasticvervuiling, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Plastic Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots, die meedoen met een wereldwijd initiatief van WWF tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt steden om duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen en kennis te delen. Lees meer over Plastic Smart Cities en hoe jouw stad of gemeente kan meedoen.

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info
Gemeente Texel

‘Wad’ minder plastic op Texel

Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.
Meer info