WWF / Yunaidi Joepoet
25 oktober 2019

Steden strijden tegen plasticvervuiling met Plastic Smart Cities

Op het EUROCITIES Milieuforum in Oslo zijn honderden vertegenwoordigers van steden aanwezig om de lancering van 'Plastic Smart Cities' door WWF en Eurocities bij te wonen. Plastic Smart Cities is een nieuw initiatief voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Naast Amsterdam, de eerste Plastic Smart City ter wereld, hebben steden als Oslo, Nice en Izmir zich al aangesloten. Steden over de hele wereld worden opgeroepen om mee te doen en actieplannen te maken.

Wereldwijd probleem

Beelden van de enorme hoeveelheid plastic die ronddrijft in de oceanen staan inmiddels op ons netvlies gebrand. Naar schatting komt 60% van het plastic afval in de wereldzeeën, vaak via rivieren, uit onze steden. Wereldwijd blijven steden de komende decennia groeien. Daarmee groeit ook hun impact op het milieu, bijvoorbeeld door de toenemende hoeveelheid plastic die in de natuur terechtkomt. Hoog tijd voor slimme oplossingen om plasticvervuiling te voorkomen, minimaliseren en beheren. Veel steden zijn al gestart met initiatieven. Door deze steden aan te sporen hun kennis en ervaring te delen, willen WWF en EUROCITIES steden over de hele wereld in staat stellen om Plastic Smart te worden.

Wereldwijde actie nodig

Vincent Kneefel (WWF’s Oceanenexpert) staat klaar om de strijd tegen plasticvervuiling naar het wereldtoneel te brengen: “Het probleem van plasticvervuiling wordt niet opgelost door een paar steden. We hebben steden over de hele wereld nodig om te voorkomen dat onze oceanen in plastic verdrinken. We zijn ervan overtuigd dat we met dit initiatief een wereldwijde beweging van steden kunnen creëren die actie ondernemen om plasticvervuiling aan te pakken.”



Plastic Smart worden, hoe doe je dat?

Steden kunnen zich inschrijven via www.plasticsmartcities.org. In februari 2020 wordt dit kennisplatform opengesteld, tijdens het World Urban Forum. Daarmee komt alle kennis en ervaring rond de strijd tegen plasticvervuiling beschikbaar voor alle steden wereldwijd. Het doel? Een einde aan de plasticvervuiling in 2030.

Nu meedoen?

Ben je vanuit jouw stad betrokken bij de strijd tegen plasticvervuiling en wil je jullie ervaring delen? Sluit je dan aan bij Plastic Smart Cities. Stuur een e-mail naar info@wwf.nl of Heather Brooks van EUROCITIES (heather.brooks@eurocities.eu).

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).