05 juni 2023

Nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes

Bedrijven* moeten zich vanaf 1 juli 2023 aan nieuwe regels houden ten aanzien van plastic wegwerpproducten. Vanaf die datum mogen zij geen plastic wegwerpbekers en -bakjes aan de klant meegeven als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen.

Maar wat betekent dit voor jou, als klant? WWF zocht het uit.

* het gaat hierbij om horecabedrijven, kantines, foodtrucks, kantoren of winkels met to-go-producten.

Wat is het doel?

De nieuwe regels hebben grote gevolgen voor eten en drinken onderweg. Zowel voor de horeca-ondernemer als de klanten. Maar het belangrijkste gevolg van deze nieuwe regels is voor de natuur. Het doel van de regels, die per 1 juli 2023 ingaan, is immers om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en hergebruik te stimuleren. En zodoende minder plastic afval in de natuur te krijgen. 

Bijbetalen of eigen beker mee?

Klanten hebben grofweg drie opties: 

  1. Extra betalen voor de plastic weggooiverpakkingen bij het afhalen of laten bezorgen van eten. De overheid adviseert de ondernemers om 25 cent extra te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking.
  2. Gebruik maken van een statiegeld oplossing. Áls de ondernemer deze aanbiedt.
  3. Je eigen beker en/of bakje meenemen.

Die laatste optie wordt al wat langer ingezet bij bijvoorbeeld Starbucks of de NS-kiosken. Hierdoor zijn mensen al een beetje gewend geraakt aan deze mogelijkheid. Ook is het aanbod aan herbruikbare bekers al erg groot. Mocht je door de bomen het bos niet meer zien, maak dan gebruik van onze keuzehulp voor duurzame drinkbekers. Je krijgt dan snel advies over welke soort beker je het beste kan kiezen in jouw situatie.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).