Jürgen Freund / WWF
04 juli 2023

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).  

"Het gaat om een nog niet bewezen technologie die zeer waarschijnlijk onherstelbare gevolgen voor de natuur en het klimaat heeft. Met het huidige, besluiteloze standpunt houdt Nederland de deur open om op een zeker moment toch diepzeemijnbouw toe te staan of zelf te starten en dat is onbegrijpelijk," zegt Carl Königel van WWF-NL in een eerste reactie op de Kamerbrief.

In de brief erkent het kabinet weliswaar de internationale afspraken op biodiversiteit en de oceanen. Zo staat er dat de winning van mineralen ‘op internationale zeebodem aantoonbaar geen significante schade aan het mariene milieu, ecosysteem en biodiversiteit zou mogen aanrichten’ en Nederland wil pas instemmen met eventuele exploitatieactiviteiten 'indien er een internationale regeling is aangenomen waarin die [red: milieu-] voorwaarden zijn verankerd en indien een toekomstige aanvraag voor exploitatie aan die voorwaarden voldoet’.

Wat is diepzeemijnbouw eigenlijk?

Groeiende coalitie landen voor een moratorium

Maar het kabinet wil zich niet aansluiten bij een groeiende coalitie van (Europese) landen zoals Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Zwitserland die zich uitspreken voor een uitstel van beslissing (een moratorium) omdat er verschil van uitleg voor deze termen zou zijn.

Volgens de natuurorganisaties overweegt het kabinet intussen een aanvraag van een exploratievergunning voor Nederland en zet daarmee de deur open voor nog meer investeringen en technologische ontwikkeling voor diepzeemijnbouw. "Hiermee riskeert het kabinet niet alleen dat er geld en tijd wordt verspild aan een destructieve technologie die mogelijk nooit iets zal opleveren. We moeten juist nu volledig inzetten op een circulaire economie waarin we grondstoffen recyclen."

In de kamerbrief haalt het kabinet het WWF-rapport, The Future is Circular, aan. Uit dat rapport blijkt dat de vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag met maar liefst 58% kan worden verminderd door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling.

 

Meer lezen over diepzeemijnbouw? We hebben een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).