naturepl.com / Alex Mustard / WWF
08 februari 2022

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigt. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.

Het Alfred Wegener Instituut heeft voor WWF 2.592 studies geanalyseerd op impact van plasticvervuiling op het leven in zee en ecosystemen. Vooral kwetsbare natuur zoals koraalriffen en mangrovebossen lijden er zwaar onder. Uit het overzichtsrapport blijkt dat in mariene gebieden, met een oppervlakte vergelijkbaar met alle EU-landen, de ecologische grenzen van microplasticconcentraties tegen het eind van deze eeuw zullen zijn overschreden.

In enkele hotspots van plastic afval zoals de Middellandse Zee, de Oost-Chinese en de Gele Zee en de Noordelijke IJszee zijn de drempelwaarden al gepasseerd. De drempelwaarde van 121.000 items per kubieke meter.Grote impact op dieren

Tot nu toe is bekend dat 2.144 diersoorten de gevolgen ondervinden van plastic in hun leefomgeving. Geschat wordt dat 90% van de zeevogels en 52% van de zeeschildpadden plastic binnen heeft gekregen. Dit varieert van stukjes plastic in de maag, plasticafval dat om de nek van een dier vastzit tot weekmakers in het bloed. Ook cruciale ecosystemen zoals koraalriffen en mangroves lopen groot gevaar door vervuiling.

Shutterstock / John Cuyos / WWF

3 feiten over plasticvervuiling

 • 1

  90% geraakt

  Onderzoekers zien negatieve gevolgen van plastic bij 90% van de onderzochte dieren.

 • 2

  121.000 items per kubieke meter

  In verschillende regio’s is deze drempelwaarde waarboven ecologische risico’s kunnen voorkomen al overschreden. Voorbeelden zijn de Middellandse Zee, de Oost-Chinese en Gele Zee en het arctische zee-ijs.

 • 3

  Verdubbeling microplastics in 2050

  Grote stukken plastic breken in kleinere stukjes. Zelfs als we nú stoppen met plastic afval verdubbelt de hoeveelheid microplastic in de oceanen en zeeën in 2050.

Roep om bindend VN-verdrag beantwoord

Oskar de Roos, plasticexpert bij WWF-NL: ”Uit alle onderzoeken blijkt dat plastic afval in oceanen een onomkeerbaar proces is. Als we niet snel ingrijpen zijn de gevolgen van plasticvervuiling niet te overzien. Overheden, het bedrijfsleven en de samenleving kunnen het probleem alleen samen oplossen. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het verbieden van wegwerpplastic, alternatieven voor plastic promoten en plasticproducten beter recyclebaar maken. En echt noodzakelijk: We hebben een stevig wereldwijd VN-verdrag tegen plasticvervuiling nodig.”

De publieke druk om bindende afspraken te maken is groot. Inmiddels hebben wereldwijd ruim twee miljoen mensen de WWF-petitie voor een plasticverdrag getekend. Ook hebben 100 grote bedrijven, meer dan 700 maatschappelijke organisaties en 156 landen zich uitgesproken voor een verdrag. 

Op 2 maart hebben de VN-lidstaten zich unaniem uitgesproken voor een bindend verdrag!

 

naturepl.com / Paul Williams / WWF

De plasticcrisis is enorm en neemt nog steeds toe. De Nederlandse consument heeft er de buik van vol, zo blijkt uit onderzoek van IPSOS.

Bijna 90% consumenten wil plasticverdrag

Marktonderzoeksbureau IPSOS heeft op verzoek van The Plastic Free Foundation en WWF ruim 20.000 volwassenen in 28 landen gevraagd naar hun mening over acties om plasticvervuiling te stoppen. De uitkomsten voor Nederland:

 • 84% van de consumenten vindt dat verpakkingsproducenten en retailers verantwoordelijk zijn voor het verminderen, hergebruiken en recycling van plastic verpakkingen. 
 • 86% vindt dat een internationaal bindend verdrag 'belangrijk' is in de strijd tegen de plasticcrisis

In Kenia is momenteel een wereldwijde top van de Verenigde Naties, waar onderhandeld wordt over een plasticverdrag.

Nederland loopt achter

Volgens plastic-expert van WWF, Oskar de Roos, geven Nederlanders een heldere boodschap: "Een beter milieu begint bij de overheid en het bedrijfsleven en niet bij consumenten. De huidige plasticcrisis is hiervoor te groot. We zien dat de huidige focus van de Nederlandse overheid op vrijwilligheid en recycling niet toereikend is. Sterker nog: wij lopen flink achter op landen om ons heen. Strenge wet- en regelgeving is echt noodzakelijk om de plasticcrisis te stoppen.” 

Lees het Rising Tides rapport

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).