naturepl.com / Sue Daly / WWF
20 juni 2019

Amsterdam: De eerste stad ter wereld die meedoet met Plastic Smart Cities

Steden dragen enorm bij aan de plasticvervuiling, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Amsterdam helpt mee, als eerste stad ter wereld!

Tweederde van de wereldbevolking in de stad

Elk jaar komt minimaal 8 miljard kilo plastic via het land in onze oceanen terecht. Een groot deel daarvan komt uit steden. Bovendien gaan steeds meer mensen in steden wonen. Naar verwachting zal tweederde van de wereldbevolking in 2050 in een stad wonen.

Rol steden bij plasticvervuiling

Steden zijn dus een belangrijke veroorzaker van plastic afval, maar ze kunnen ook een grote rol spelen in het oplossen van het probleem. Amsterdam heeft vandaag een mooie eerste stap gezet door het ondertekenen van de intentieverklaring om een Plastic Smart City te worden.

Wat is een Plastic Smart City?

Plastic Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots, die meedoen met een wereldwijd initiatief van WWF tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt steden om duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen. Samen met deze steden worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan het worden uitgebreid naar de hele stad, of de hele stedelijke regio.

Amsterdam is goed bezig

De aanpak van Amsterdam Clean Water, het samenwerkingsconvenant met onder andere Waternet, de Haven en de Plastic Soup Foundation is een prachtig voorbeeld van wat je samen kunt bereiken. Binnen deze samenwerking zijn watertappunten door heel de stad aangelegd, worden innovaties op het gebied van afvalopvangsystemen getest en educatieprogramma’s ontwikkeld.


Meer en meer steden zullen volgen

Kirsten Schuijt, directeur WWF-Nederland: “Amsterdam is een iconische en internationale stad. Dat nu juist onze hoofdstad meedoet, maakt mij trots en het geeft ons initiatief een vliegende start. En ik spreek bewust van start, want ik zie dat er snel meer steden en toeristische hotspots volgen.

Er zijn ook al gesprekken met Oslo, Marseille, Hong Kong en nog veel meer andere steden gaande. Door de steun van Amsterdam is er een grote kans dat deze steden zullen volgen. Kennis en ervaring die we hier opdoen zijn ook toepasbaar in steden waar het probleem nog vele malen groter is.”

Internationaal probleem met internationale oplossingen

Om plasticvervuiling te stoppen werkt WWF samen met overheden, bedrijven en burgers. Zo werken we aan internationale wetgeving en innovatieve oplossingen om wegwerpplastic te stoppen, plasticgebruik terug te dringen, recycling te stimuleren en overig afvalmanagement te verbeteren.

De Plastic Soup Foundation assisteert en adviseert de stad Amsterdam bij de uitvoering en het ontwikkelen van actieplannen. Verder levert de Plastic Soup Foundation kennis en expertise en zorgt voor voorlichting aan belanghebbenden.

Meer informatie / meedoen?

Via de website www.PlasticSmartCities.org worden goede voorbeelden uit de hele wereld gedeeld. Het Plastic Smart Cities initiatief brengt verschillende belangengroepen bij elkaar om samen tot lange termijn oplossingen te komen. Het doel is om in 2030, duizend steden onderdeel te laten zijn van dit initiatief. 

Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact op via plasticsmartcities@wwf.nl

Gerelateerde artikelen

Sam Hobson / WWF-UK

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info

De Plastic Pledge voor de toerismebranche: één jaar later

Sinds 26 september 2019 tekenden 200 bedrijven en toerisme-organisaties de International Tourism Plastic Pledge. Een initiatief van MVO-Nederland gesteund door WWF. We zien meer en meer plastic in de natuur en op onze vakantiebestemmingen en dat willen we niet. Vol energie en goede ging iedereen aan de slag om samen plasticvervuiling te stoppen, maar de coronacrisis heeft ons allemaal echter twee stappen achteruit doen zetten in plaats van vooruit.
Meer info
Shutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!