Anthony B. Rath / WWF
14 juli 2021

Webshopkopers zorgen voor minder plastic producten

Op 1 juli 2020 werd de huidige webshop van WWF Nederland gelanceerd. Een jaar later kijken we graag samen met jullie terug op wat we hebben bereikt. Ons doel was om met het assortiment van de webshop impact te maken. Om Nederlanders te activeren over te stappen op duurzamere alternatieven voor alledaagse producten. Dankzij jullie hebben we in 1 jaar tijd enorm veel bereikt. Samen zorgden we er voor dat er heel veel minder plastic gebruikt werd. Bekijk de infographic hieronder.

Tekst gaat verder onder de infographic

Duizenden wegwerpflesjes bespaard

Iedere keer dat je een Dopper (of andere hervulbare drinkfles) met water vult, bespaar je weer een plastic wegwerpflesje. Dat kan dus flink oplopen. Dankzij iedereen die afgelopen jaar een WWF Dopper heeft besteld hebben we met elkaar al ruim 51.000 plastic wegwerpflesjes minder gebruikt!

Winkelen met je eigen tasje

Sinds 1 januari 2016 worden er geen gratis plastic tasjes meer verstrekt in winkels en dus is het handig om altijd een eigen tasje bij je te hebben. De opvouwbare tasjes van WWF zijn dan een uitkomst. Bovendien zijn deze gemaakt van rPET; zo’n 2.000 PET flesjes kregen een tweede leven als opvouwbaar tasje en zo'n 6.800 plastic tasjes werden bespaard doordat jullie zo'n opvouwbaar tasje zijn gaan gebruiken.

Plastic wattenstaafjes nu verboden

Op 3 juli 2021 werd het verbod op wegwerpplastic van kracht en daarmee zijn o.a. plastic wattenstaafjes officieel verboden. Geweldig om te zien dat vele van jullie afgelopen jaar al zijn overgestapt op bamboe wattenstaafjes en daarmee ongeveer 140.000 plastic wattenstaafjes minder hebben gebruikt.

Vincent Kneefel WWF

Plastic: waarom we nu moeten handelen

Per uur belandt er een hoeveelheid plastic in zee waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen. Per jaar is dat 11 miljoen ton plastic en dit wordt alsmaar meer. We hebben in de afgelopen 20 jaar evenveel plastic geproduceerd als in de 80 jaar ervoor. Dit zal in de komende 10 jaar verdubbelen als we nu geen actie ondernemen.

WWF helpt jou door het geven van tips over plasticvermindering en door het aanbieden van alternatieven voor dagelijkse producten. Help jij WWF door ook die switch te maken van bijvoorbeeld een plastic shampoofles naar een plasticvrije shampoobar?

Plasticvrij douchen

De shampoobars zijn inmiddels niet meer weg te denken als duurzaam alternatief voor plastic shampooflessen in onze webshop. Plasticvrij douchen wordt steeds meer de norm. Afgelopen jaar hebben jullie zo’n 3.800 shampooflessen bespaard! Een geweldige prestatie.

Geen plastic zakjes meer in de supermarkt

Steeds meer supermarkten zijn inmiddels gestopt met het aanbieden van plastic zakjes voor groente en fruit. Jullie lieten afgelopen jaar ook voor dit product zien niet te willen wachten en bestelden honderden duurzame groente en fruitzakjes in onze shop. Daarmee werden al zo’n 16.500 plastic zakjes in de supermarkt uitgespaard.

Plasticvrij poetsen

Afgelopen jaar zijn zo’n 1.190 bamboe tandenborstels besteld bij WWF en evenzoveel plastic tandenborstels niet meer gebruikt. De tandpastatabletten zijn nog niet zo lang te koop in onze webshop, maar toch hebben al aardig wat mensen ook daar kennis mee gemaakt en de volgende stap gezet naar plasticvrij poetsen.

WWF

Hoe lang denk je dat een plastic tandenborstel nog bestaat nadat jij hem hebt weggegooid?

500 jaar !

Mondkapjes, het nieuwe zwerfafval

De corona crisis heeft voor veel problemen gezorgd. Eén daarvan was het ontstaan van een nieuw soort zwerfaval. Gelukkig kozen duizenden Nederlanders voor een wasbaar en dus herbruikbaar mondkapje en voorkwamen jullie daarmee dat er naar schatting zo’n 90.600 plastic mondkapjes in de natuur terechtkwamen.

Plastic koffiebekers in de ban

Heb je weleens bijgehouden hoeveel koffie je op een dag drinkt? Als je daar iedere keer een plastic bekertje voor pakt verdwijnt er ook iedere keer weer onnodig plastic op de afvalberg. Dankzij jullie bestelling van vele KeepCup koffiebekers zijn dat er afgelopen jaar ongeveer 215.000 minder geweest.

Boterhammen in een zakje

Ook voor het zakje met de dagelijkse boterhammen kozen jullie massaal voor een alternatief: de lunchbaggies van Keep Leaf. Onze inschatting is dat daarmee zo’n 176.000 plastic boterhamzakjes minder zijn gebruikt. Dank jullie wel!

Nieuwe producten om plastic mee te besparen

Nieuw in de webshop

Lekker deodorant - Mandarijn en Citroen

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Lekker deodorant - Pepermunt en Rozemarijn

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Box van 8 pakjes Naïf plasticvrije billendoekjes

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Herbruikbare drinkfles Amsterdammertje - witte kruisen

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info
Gemeente Texel

‘Wad’ minder plastic op Texel

Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.
Meer info
Erik Baalbergen

Plog samen met Daan en Steef de Nederlandse stranden schoon

Daan Strang en Steef de Ruijter ploggen deze zomer de hele Nederlandse kust af! Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn (joggen, hardlopen, lopen) en daarbij (plastic)afval opruimen. Zij doen dit tijdens hun zomer beach cleanups. En iedereen kan meedoen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).