Reinier van Oorsouw
05 juli 2021

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Op zaterdag 10 juli doen honderden mensen in tientallen gemeenten mee met actie Plastic PeukMeuk. Tussen 12:00 en 15:00 uur gaan de deelnemers de straat op om zoveel mogelijk peuken te rapen en te registreren via de Litterati app. Het Plastic Peuken Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van ngo's, bedrijven en peukenrapers gebruikt de data uit de app om te komen tot een verbod op de plastic sigarettenfilter.

Sigarettenpeuken waren sinds 1986 in aantal het meest gevonden item wereldwijd tijdens strand- en rivier-cleanups. Ze werden in 2019 maar nèt ingehaald door voedselverpakkingen. Volgens de WHO wordt wereldwijd tot tweederde van de sigarettenpeuken op straat gegooid. En dat zijn er nogal wat. In Nederland werden alleen al in 2019 maar liefst 9,8 miljard sigaretten verkocht. Een groot deel van die filters komt dus in de natuur.

Filters vormen plastic soep

Wat niet iedereen weet is dat bijna alle filters gemaakt zijn van cellulose acetaat. Dat is plastic. Het breekt dus niet af wanneer het op straat of in de natuur belandt. Daarmee dragen zwerfpeuken direct bij aan natuurvervuiling, aan de plastic soep in onze oceanen.

De plastic sigarettenfilter is ook echt niet nodig. Het heeft bijvoorbeeld geen bewezen gezondheidsvoordelen. Het is nauwelijks bekend dat de huidige sigarettenfilters plastic bevatten. Met de Plastic PeukMeuk-actie worden meer Nederlanders bewust van de enorme hoeveelheid giftig plastic die jaarlijks via peuken in onze omgeving belandt. Rokers hebben recht op die informatie, zodat ze de keuze kunnen maken om hun peuk niet meer op straat en in de natuur achter te laten.Verbod op filters

Het hoofddoel van de actie is een verbod op plastic sigarettenfilters. Daarnaast moet de tabaksindustrie de daadwerkelijke kosten voor het opruimen van sigarettenpeuken gaan betalen. Er moet een heffing worden betaald door de tabaksindustrie en die heffing moet ten goede komen aan een zwerfpeukenvrije leefomgeving. Omdat een verbod op plastic sigarettenfilters op korte termijn niet realistisch is vraagt het Plastic Peuken Collectief de overheid om tegen eind 2023 een vermindering van 70% plastic zwerfpeuken in het milieu te realiseren. De tabaksindustrie kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Kom in actie!

Wil jij ook dat de plasticvervuiling van onze natuur stopt? Doe dan mee op zaterdag 10 juli met het rapen en monitoren van peuken.

Meld je aan bij een van de 60 gemeentes op deze kaart of meld een nieuwe actie aan via Instagram of Facebook, of email bhakken@upcmail.nl Bernadette Hakken (Peukenmeisje). Het hoofdevent vindt plaats in Amsterdam, gecoördineerd door het Plastic Peuken Collectief.

Wil je al beginnen met bijdragen? Download de Litterati-app en meld je aan bij de challenge ‘Plastic PeukMeuk 2021’ met code 176584 of PEUK2021. Leg alleen peuken vast in de challenge. Jouw data komt in het officiële Plastic PeukMeuk 2021 rapport, opgesteld door GoClean de Liemers. Gewoon vastleggen in Litterati mag ook, tag jouw foto’s dan met ‘peuk’, dan haalt GoClean jouw foto’s eruit!

Het Plastic Peuken Collectief bestaat uit een team van professionals van 11 bezorgde ngo’s en bedrijven: The Ocean Movement, Seavents, Sea Going Green, Save Your Butt, Recycling Netwerk Benelux, Ecomondo, Peukenmeisje, The Bamboo Brush Society, Smyle, Plastic Soup Surfer, Straw by Straw. De Plastic PeukMeuk-actie wordt ondersteund door honderden data-verzamelaars (‘peukenrapers’) door het hele land.

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).