Elk jaar komt minimaal 11 miljard kilo plastic via het land in onze oceanen terecht.

Plastic Smart Cities

Elk jaar komt minimaal 11 miljard kilo plastic via het land in onze oceanen terecht. Maar liefst 80% hiervan komt van het land, en daarvan weer een groot deel uit steden. Bovendien gaan steeds meer mensen in steden wonen. Naar verwachting zal tweederde van de wereldbevolking in 2050 in een stad wonen. Steden zijn dus een belangrijke en groeiende bron van plastic afval. Daarom pakken we de plasticproblematiek in steden specifiek aan – samen met de steden zelf. Dit initiatief noemenen we Plastic Smart Cities. 

Om plasticvervuiling te stoppen werkt WWF samen met overheden, bedrijven en burgers. Zo werken we aan internationale wetgeving en innovatieve oplossingen om wegwerpplastic te stoppen, plasticgebruik terug te dringen, recycling te stimuleren en overig afvalmanagement te verbeteren.

Plastic Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots, die meedoen met een mondiaal initiatief van WWF tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt steden om duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen en kennis te delen. Samen met deze steden worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan men het uitbreiden naar de hele stad, of de hele stedelijke regio.

Het Plastic Smart Cities-initiatief brengt verschillende belangengroepen bij elkaar om samen tot lange termijn oplossingen te komen. Het doel is om in 2030 duizend steden onderdeel te laten zijn van dit initiatief.

Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

RMW / Richard Mouw

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep kan van start

Vanaf nu vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is één van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt..
Meer info
Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info
© WWF-Aus Veronica Joseph

Een wereldwijde oproep voor creatievelingen en innovators: No Waste Challenge

Onze afvalcrisis heeft een omslagpunt bereikt. Volgens het VN-Milieuprogramma wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 11,2 miljard ton vast afval ingezameld, maar wat gebeurt er met het afval dat niet wordt ingezameld en verwerkt? De realiteit is dat niet-ingezameld afval zijn weg vindt naar de natuur, naar onze rivieren, naar onze oceanen en naar onze voedselketen.
Meer info

Plastic Smart City producten

Herbruikbare drinkfles Amsterdammertje - rode kruisen

Hervulbare drinkfles in de vorm van een Amsterdammertje

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Herbruikbare drinkfles Amsterdammertje - witte kruisen

Hervulbare drinkfles in de vorm van een Amsterdammertje

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Istockphoto.com / WWF

Wat kan ik nog meer doen?

Geef een eenmalige gift

Doneer

Help ons de afvalstroom van plastic te stoppen. Elk bedrag, hoe klein ook, helpt!