RMW / Richard Mouw
18 mei 2021

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep kan van start

Vanaf nu vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is één van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt..

In 2030 plasticvrij

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep is op 17 mei door wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) gedoopt. Ze deed dat op toepasselijke wijze met het nieuwe herbruikbare plastic flesje van Amsterdam Plastic Smart City, 'het Amsterdammertje’.  Amsterdam wil in 2023 al 30 procent minder plastic zwerfafval en moet in 2030 een plasticvrije stad zijn.

 

Van de gracht naar de zee

80 procent van de plastic soep begint als zwerfafval op straat. Met 50 kilometer aan grachten is dit een probleem in Amsterdam. Plastic dat in de Amsterdamse grachten terechtkomt, komt ook in de zee. Daar richt het veel schade aan. De sloep is het resultaat van de samenwerking van Amsterdam Plastic Smart City met het Wereld Natuur Fonds en Plastic Whale.

 

Plastic Whale vist op grachtenplastic

De sociale onderneming Plastic Whale is gestart in 2014. De sloepen van deze organisatie ‘vissen’ plastic afval uit de Amsterdamse grachten op. De sloepen zijn zelf ook helemaal gemaakt van dit grachtenplastic. Met deze sloep erbij, bestaat de Amsterdamse vloot van Plastic Whale uit 10 sloepen. Jaarlijks varen duizenden mensen mee om plastic uit de Amsterdamse wateren te vissen. Van het opgeviste plastic afval maakt Plastic Whale nieuwe sloepen om nog meer afval op te vissen. Ook wordt er kantoormeubilair van gemaakt.

 

Amsterdam is de eerste Plastic Smart City ter wereld

Amsterdam is de eerste stad wereldwijd die aangaf mee te doen met Plastic Smart Cities. Dit zijn steden en toeristische hotspots, die meedoen met een wereldwijd initiatief van WWF tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt steden om duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen. Samen met deze steden worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan het worden uitgebreid naar de hele stad, of de hele stedelijke regio.

Inmiddels doen bijna 30 internationale steden en toeristische hotspots mee, waaronder ons eigen Texel. Het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.

Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact op via info@wwf.nl

Gerelateerde artikelen

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.