Sabine Bos / WWF-NL
20 februari 2021

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.

Elk jaar komt wereldwijd minimaal 11 miljoen kilo plastic via het land in onze oceanen terecht. Een groot deel daarvan komt uit steden en toeristische hotspots. Zo wordt 30% van het Nederlandse strandafval veroorzaakt door strandtoerisme. Steden en andere toeristische locaties spelen dus een belangrijke rol bij het veroorzaken van plastic afval in zee, maar ze kunnen ook een grote rol spelen in het oplossen van het probleem. Texel zet vandaag een mooie eerste stap door de intentieverklaring te ondertekenen en Plastic Smart te worden. 

 

Wat is een Plastic Smart City?

Plastic Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots die meedoen aan het wereldwijde initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen. Samen met deze steden worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan het worden uitgebreid naar de hele stad, de hele stedelijke regio of het hele eiland.

 

‘De bejaarden tegen plastic’

Texel plastic Vrij juicht het Plastic Smart-initiatief toe. Deze vrijwilligersorganisatie is ontstaan uit ‘de bejaarden tegen plastic’: drie eilandbewoners die klaar waren met alle troep op hun eiland en die willen voorkomen dat de volgende generatie met onze plastic erfenis wordt belast. Gestart als klein initiatief wil Texel Plastic Vrij uitgroeien tot een vrijwilligersorganisatie die - naast het organiseren van  beach clean ups - voorlichting wil geven op scholen en bij winkels en Texelse ondernemers wil betrekken  bij het terugdringen van gebruik van plastic. 

De gemeente Texel draagt ook bij. Zo wordt in onder andere evenementenvergunningen opgenomen dat, zodra de evenementen weer kunnen doorgaan,  het gebruik van wegwerp-plastic wordt ontmoedigd  In elke dorp worden tappunten voor drinkwater gefaciliteerd en de gemeente ondersteunt Texel Plastic Vrij en WWF bij het verminderen van de plasticvervuiling op het eiland.

Texel Smart Texel, de ondertekening

Meer en meer locaties volgen

Kirsten Schuijt, directeur WWF-Nederland: “Ik woon zelf vlakbij zee in Noord-Holland en ik kom graag op Texel. Het is een prachtig eiland met brede stranden, duinen en vele trekvogels. In die schitterende natuur hoort plastic afval natuurlijk niet thuis. Dat Texel nu als eerste Nederlandse Waddeneiland deze stap zet, maakt mij trots en het geeft ons internationale initiatief een enorme boost. Ik hoop dat er gauw meer steden en eilanden volgen die een einde willen aan plastic vervuiling in onze oceanen.” 

Surfen in een plasticvrije zee

Tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe:  “Als ereburger van Texel en als oceaanambassadeur van WWF ben ik natuurlijk heel erg blij met deze stap en dat vandaag op Wereld Walvis Dag! Walvissen hebben, net als alle zeedieren, veel last van de plasticvervuiling.  Ik heb wereldwijd op zoveel plekken gesurft en echt overal is plastic in zee. Verschrikkelijk! Mijn eigen surf-event Waves organiseerde ik in 2019 al zo plasticvrij mogelijk, onder andere met statiegeld-bekers. We hebben toen ruim 6500 wegwerpbekers bespaard en met diezelfde actie € 6500 voor WWF opgehaald. Mooi toch?”

De komende tijd gaan de gemeente, Texel plastic Vrij en WWF verder met het plan van aanpak dat bestaat uit monitoring, stakeholderworkshops en het identificeren van de belangrijkste ‘plasticlekkages’ op het eiland. 

Amsterdam was de eerste stad wereldwijd die Plastic Smart City werd. Inmiddels gaan we richting 30 steden en toeristische hotspots die allemaal de strijd met plasticvervuiling aangaan, waaronder Oslo, Nice, Izmir, Dubrovnik en Yangzhou.

Wat kun jij doen?

1. Teken hier de petitie voor een internationaal plasticverdrag

2. Verminder je plasticgebruik met onze tips

3. Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact op via info@wwf.nl.

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).