Milos Bicanski / WWF-UK

Plasticvrije tips

Langzaam maar zeker verstikt plastic onze planeet…

Bekijk de tips en teken de petitie

In de zee drijven allerlei soorten stukken plastic. Dieren zien dit soms aan voor voedsel, maar kunnen plastic niet verteren. Er zijn tal van voorbeelden van dieren die dood gevonden worden met kilo's plastic in hun maag. Plastic in zee moet stoppen. Gelukkig mogen veel wegwerpplastic items al niet meer verkocht worden in Europa. Maar dit is pas het begin en is zeker nog niet wereldwijd ingevoerd.  

Jij kunt hier iets aan doen met deze 21 tips, thuis én ook op vakantie!

 

Plastic tasje drijft in de zee naast een zwemmer Milos Bicanski / WWF-UK

1. Neem je eigen tas mee

Plastic zakjes en tasjes kunnen dodelijk zijn voor zeedieren. Eén tasje kan al een walvishaai, de grootste vis op aarde doden. Neem dus een eigen tas of recyclebaar zakje mee naar het strand of de winkel en koop zoveel mogelijk onverpakte producten, zoals groente en fruit. Boterhammetje vers houden tijdens een dagje uit? Bestel dan zo'n handige boterhamzak van Broodnodig.

 

2. Neem een hervulbare drinkfles mee

Op vakantie ben je als reiziger sneller geneigd plastic flesjes water te kopen. Dit omdat het water uit de kraan niet drinkbaar is of minder lekker dan thuis. Voldoende drinken is echter wel belangrijk. Soms wordt het plastic gerecycled, maar meestal eindigt het in de natuur of oceaan. Je kunt het beste je eigen drinkfles meenemen en vullen met water uit de kraan waar dat kan of met grote flessen water. Wil je weten welke drinkbeker het beste bij jou past? Gebruik onze keuzehulp.

3. DIT MAG JE WÉL MEENEMEN UIT DE NATUUR

Als je elke dag een stukje zwerfvuil meeneemt, heb je na een jaar 365 keer een goede daad gedaan... Dat ruimt op!

4. Gebruik geen plastic rietjes

Ook al gooi je ze netjes weg, ze komen helaas toch nog wel eens in zee terecht. Rietjes zijn erg schadelijk voor zeedieren. Ze belanden soms zelfs in neusgaten van zeeschildpadden en veroorzaken daar veel pijn en ellende. Wist je dat een rietje gemiddeld 5 seconden wordt gebruikt en 200 jaar op deze aarde blijft bestaan? Kies dus -als je rietjes wilt blijven gebruiken- een duurzaam alternatief! Denk aan een rietje van bamboe, pasta of metaal.

Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF

5. Schep lekker op en verder geen ge-emmer

Strandspeelgoed is leuk voor het maken van zandkastelen en grote kuilen. Maar er wordt soms veel gevraagd van de schepjes en de emmers op het strand. En als ze kapot zijn, gooi je ze natuurlijk in de prullenbak. Nog beter is speelgoed van natuurlijk en duurzamer materiaal. Maar wil je toch graag plastic, kies dan voor strandspeelgoed van gerecycled plastic, bijvoorbeeld van het merk Zsilt. En ook dat moet niet op het strand achterblijven natuurlijk.

6. WEG MET WEGWERPSERVIES

Op de kust van het Italiaanse eiland Sardinië is in april 2019 een potvis aangespoeld met 22 kilo plastic in zijn maag, waaronder plastic borden. Dus vier je een feestje, ga je picknicken of BBQ’en? Gebruik dan geen plastic, maar zoveel mogelijk herbruikbaar servies en bestek.

 

7. PEUTER HET ZAND NIET UIT JE OREN

Wattenstaafjes behoren tot de meest gevonden plastic items aan de kust. Ze worden door het toilet gespoeld, maar worden vaak niet goed uit het afvalwater gefilterd en komen via de waterzuivering in rivieren terecht. In de rivieren en zee drijven miljoenen wattenstaafjes rond. Er werden in 2016 aan de Britse kust gemiddeld 23,7 staafjes gevonden per 100 meter strand. Gelukkig zijn er alternatieve wattenstaafjes (zoals bamboe of metaal) en werkt een vochtig doekje ook prima.

8. RECYCLEBARE VERPAKKINGEN

Wie houdt er niet van een lekker ijsje op het strand? Helaas belanden plastic stokjes en verpakkingen van ijs en lolly’s vaak in de natuur. Kies daarom bij schepijs voor een eetbaar hoorntje in plaats van voor een bakje met lepeltje. En als je dan toch ijs met verpakking koopt, gooi de verpakking dan in ieder geval netjes in de prullenbak.  

 

9. Peuken in de prullenbak

Overal liggen sigarettenpeuken op straat en in de natuur: ook op het strand. Een sigarettenfilter bevat kunststof en allerlei giftige stoffen. Deze stoffen zijn aangetroffen in 70% van de zeevogels en 30% van de zeeschildpadden. Er zijn zelfs beelden van (zee)vogels die hun kuikens sigarettenfilters voeren, heel erg triest, want de diertjes worden er ziek van of gaan eraan dood. Dus als je rookt, gooi je afgekoelde peuk netjes in de prullenbak! En voor onderweg zijn er zelfs speciale doosjes/kokers te koop, een soort afsluitbare mini-asbak.

10. WEGWERPDOEKJES, EEN VIEZE BENDE

Makkelijk zo’n vochtig doekje, voor vieze (baby)billen of monden. Babydoekjes en schoonmaakdoekjes (de meeste geparfumeerde vochtige doekjes) bevatten hoge percentages plastic. Overal ter wereld, maar ook bijvoorbeeld in de Maas, vind je ze na hevige regenbuien op de oever, omdat ze via een oeverstortbuis van de riolering in het water van de rivier en uiteindelijk ook in zee komen. Kies daarom voor plasticvrije billendoekjes. Deze zijn gemaakt van eucalyptusvezels en kan je gewoon bij het restafval gooien, waar ze binnen 8 weken vanzelf zullen oplossen. Iedereen blij.

 

11. Tandpasta tabletten en een bamboe tandenborstel

Nog zo'n vervuiler, plastic tandpastatubes en tandenborstels, miljarden verdwijnen er wereldwijd op de vuilnisbelten. Met WeSmyle tandpasta tabletten bieden wij je een plasticvrij alternatief en dat scheelt al gauw 2 plastic tubes per maand.  En een bamboe tandenborstel is een duurzaam alternatief voor een plastic tandenborstel. We hebben deze in een soft- en een mediumvariant in onze webshop. Ook hebben we bamboe opzetborsteltjes voor je elektrische tandenborstel (alleen Philips Sonicare).

12. Scholen geven plastic een tweede leven

Zit er toch een plastic verpakking om een cadeautje? Bewaar deze verpakkingen en doneer ze aan een school. Zij gebruiken graag gerecyclede materialen om te knutselen en als lesmateriaal.

 

13. Doppen sparen voor blindengeleidehonden

Toch een plastic dop op je biologische yoghurt pak of jus d'orange? Spaar ze en lever ze in bij een van de inzamelpunten van het KGNF. Ze ontvangen voor elke kilo doppen een vergoeding waarmee blindengeleidehonden worden opgeleid. In 2019 ontving het fonds € 44.000 waarmee de opleiding van de geleidehonden ondersteund werd.

14. Zelf drankjes met prik maken

Met een gascylinder maak je zelf water of frisdrank met bubbels, dat is tot 80% milieuvriendelijker dan een plastic fles in de supermarkt kopen.

15. Haren wassen met een blokje

Hoeveel shampooflessen gooi jij per jaar in de prullenbak? Er zijn een paar shampoomerken die voor de fles ander materiaal dan plastic gebruiken. Maar helemaal geen flessen meer gebruiken kan ook al. Shampoobars zijn plasticvrij. Eén shampoobar gaat zo'n 80 wasbeurten mee en vervangt 3 shampooflessen. En het is ook nog eens makkelijk mee te nemen op reis.

16. Even schrikken: 5300 luiers per kind

Wist je dat jouw baby tegen de tijd dat hij of zij zindelijk is al 5300 luiers heeft gedragen? Goed voor zo'n 260 kilo afval per jaar! Maar gelukkig zijn er goede alternatieven, wasbare luiers belasten het milieu het minst. Maar wil je al de rompslomp van het wassen niet, dan bestaan er ook luiers die voor een deel biologisch afbreekbaar zijn.

17. Ongeveer 200 bekertjes besparen per jaar

Ongeveer 200 plastic bekertjes, dat is hoeveel een werknemer gemiddeld in een jaar op kantoor gebruikt. Dat motiveert toch wel om over te stappen naar een beker die je zelf meeneemt? Mooie bijkomstigheid is dat de beker die je zelf meeneemt waarschijnlijk een maatje groter is en je dus meer drinkt op een dag. Dus beter voor het milieu en je gezondheid.

En wist je dat op de NS-stations al een tijdje korting op een warm drankje krijgt wanneer je je eigen beker meeneemt? Neem eens een kijkje in de WWF-webshop, voor een leuke meeneembeker met een panda.

18. Zonder plastic scheren

Koop nooit meer wegwerpmesjes maar investeer eenmaal in een goed scheermesje en koop losse mesjes. 

ballon afval Sam Hobson / WWF-UK

19. Feestje?

Wanneer je een feestje organiseert, sla dan de (helium)ballonnen over. Heliumballonnen kunnen lange afstanden afleggen en dieren zoals vogels en zeeschildpadden verwonden of doden omdat ze, net als plastic zakken, kunnen worden aangezien voor kwallen. En daar is helemaal niets feestelijks aan. 

20. Kleding vol met plastic

Je kleding kan een bron van microplastics zijn. Via je wasmachine kunnen deze ook weer in het riool terecht komen en dus in de zee of op allemaal andere plekken in de natuur. Tenzij je gebruik maakt van de GuppyFriend waszak. Deze vangt al die ieniemienie plastic deeltjes op vóórdat ze in het riool komen.

Dit probleem speelt met name bij kleding die gemaakt is van polyester en/of acryl. Let er daarom op dat je shirtjes bijvoorbeeld 100% katoen zijn. Je kunt zelfs nog beter voor bio-katoen of bamboe gaan. Bekijk eens het kleding assortiment in onze webshop.

21. Zelf schoonmaakmiddelen maken

Met baking soda, azijn en groene zeep en een lege flacon maak je in een handomdraai allesreiniger, ontvettingsspray of schuurmiddel. Als je de flacon hergebruikt koop je niet iedere keer opnieuw een plastic verpakking. Daarnaast zitten er veel minder schadelijke stoffen in je eigen producten. 

Zie je dit niet helemaal zitten, bestel dan het duurzame schoonmaakpakket van Seepje en maak kennis met de nieuwe, duurzame manier van wassen en schoonmaken.

Het plasticprobleem uitgelegd

Boek vol handige tips

Ben je op zoek naar haalbare tips om je plastic gebruik te verminderen? Bestel dan het boek Minder plastic. Moeder en dochter Louise Williams en Clara Williams-Roldan geven in dit boek informatie over het plasticprobleem en komen tegelijk met een heleboel tips om je te helpen minderen in bijvoorbeeld de keuken, de badkamer en met je kleding.

Bekijk en bestel

Plasticvervangers in onze webshop

Dopper Dark Spring WWF

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Opvouwbaar tasje WWF - Panda

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Zsilt Sand & Beach Toys (3+)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Bambaw Bamboe wattenstaafjes

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

NextBrush bamboe tandenborstel - Medium

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF x Shampoo Bars cadeaupakket - Desert - Honing

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Box van 8 pakjes Naïf plasticvrije billendoekjes

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Broodnodig - Herbruikbare boterhamzak - Pastel Roze

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
tekening van huis met windmolen auto en vliegtuig WWF

HOE DUURZAAM IS JOUW LIFESTYLE? DOE DE TEST!

 

Leef jij op grote of kleine voet? Met de WWF voetafdruktest krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke levensstijl op de aarde. Aan het eind van de test zie je of je fantastisch op weg bent of dat er wellicht nog werk aan de winkel is. Je kunt je resultaten ook vergelijken met andere Nederlanders en de test delen met je vrienden. Kies het antwoord dat het meest van toepassing is op jouw situatie. Veel plezier met de test!

 
Test jouw voetafdruk