Milos Bicanski / WWF-UK

Plasticvrije tips

In de zee drijven allerlei soorten stukken plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, dus plastic in zee moet stoppen. Jij kunt hier iets aan doen met deze 10 tips, thuis én ook op vakantie!

Meer info
Bekijk de tips en teken de petitie

1. Teken de petitie

Voor een wereldwijd VN-verdrag tegen plasticvervuiling zodat er duidelijke regels komen voor plasticproductie, gebruik en management.

2. Neem een hervulbare drinkfles mee

Op vakantie ben je als reiziger sneller geneigd plastic flesjes water te kopen. Dit omdat het water uit de kraan niet drinkbaar is of minder lekker dan thuis. Voldoende drinken is echter wel belangrijk. Soms wordt het plastic gerecycled, maar meestal eindigt het in de natuur of oceaan. Je kunt het beste je eigen drinkfles meenemen (bijvoorbeeld onze speciale WWF-Dopper) en vullen met water uit de kraan waar dat kan of met grote flessen water. 

3. Neem je eigen tas mee

Plastic zakjes en tasjes kunnen dodelijk zijn voor zeedieren. Eén tasje kan al een walvishaai, de grootste vis op aarde doden. Als ze er één hebben ingeslikt, kunnen ze hun natuurlijke voedsel niet meer verteren. Ze sterven een hongerdood. Neem dus een eigen tas of recyclebaar zakje mee naar het strand of de winkel en koop zoveel mogelijk onverpakte producten, zoals groente en fruit. Boterhammetje vers houden tijdens een dagje uit? Bestel dan zo'n leuke Keep Leaf Lunch Baggie.

4. Gebruik geen plastic rietjes

Ook al gooi je ze netjes weg, ze komen helaas toch nog wel eens in zee terecht. Rietjes zijn erg schadelijk voor zeedieren. Ze belanden soms zelfs in neusgaten van zeeschildpadden en veroorzaken daar veel pijn en ellende. Kies dus een duurzaam alternatief! Denk aan een rietje van bamboe, pasta of metaal. Bestel daarom een setje bamboe rietjes met WWF-logo. Van de opbrengst van deze rietjes komt een deel ten goede aan de oceanen-projecten van WWF.

Bekijk de bamboe rietjes in onze webshop >

Global Warming Images / WWF

5. Schep lekker op en verder geen ge-emmer

Strandspeelgoed is leuk voor het maken van zandkastelen en grote kuilen. Maar er wordt soms veel gevraagd van de schepjes en de emmers op het strand. En als ze kapot zijn, gooi je ze natuurlijk in de prullenbak. Nog beter is speelgoed van natuurlijk en duurzamer materiaal. Maar wil je toch graag plastic, kies dan voor speelgoed van gerecycled plastic. En ook dat moet niet op het strand achterblijven natuurlijk.

6. WEG MET WEGWERPSERVIES

Op de kust van het Italiaanse eiland Sardinië is in april 2019 een potvis aangespoeld met 22 kilo plastic in zijn maag, waaronder plastic borden. Dus vier je een feestje, ga je picknicken of BBQ’en? Gebruik dan geen plastic, maar zoveel mogelijk herbruikbaar servies en bestek.

 

7. PEUTER HET ZAND NIET UIT JE OREN

Wattenstaafjes behoren tot de meest gevonden plastic items aan de kust. Ze worden door het toilet gespoeld, maar worden vaak niet goed uit het afvalwater gefilterd en komen via de waterzuivering in rivieren terecht. In de rivieren en zee drijven miljoenen wattenstaafjes rond. Er werden in 2016 aan de Britse kust gemiddeld 23,7 staafjes gevonden per 100 meter strand. Gelukkig zijn er alternatieve wattenstaafjes (zoals bamboe of metaal) en werkt een vochtig doekje ook prima.

8. RECYCLEBARE VERPAKKINGEN

Wie houdt er niet van een lekker ijsje op het strand? Helaas belanden plastic stokjes en verpakkingen van ijs en lolly’s vaak in de natuur. Kies daarom bij schepijs voor een eetbaar hoorntje in plaats van voor een bakje met lepeltje. En als je dan toch ijs met verpakking koopt, gooi de verpakking dan in ieder geval netjes in de prullenbak.  

 

9. Peuken in de prullenbak

Overal liggen sigarettenpeuken op straat en in de natuur: ook op het strand. Een sigarettenfilter bevat kunststof en allerlei giftige stoffen. Deze stoffen zijn aangetroffen in 70% van de zeevogels en 30% van de zeeschildpadden. Er zijn zelfs beelden van (zee)vogels die hun kuikens sigarettenfilters voeren, heel erg triest, want de diertjes worden er ziek van of gaan eraan dood. Dus als je rookt, gooi je afgekoelde peuk netjes in de prullenbak! En voor onderweg zijn er zelfs speciale doosjes/kokers te koop, een soort afsluitbare mini-asbak.

10. WEGWERPDOEKJES, EEN VIEZE BENDE

Makkelijk zo’n vochtig doekje, voor vieze (baby)billen of monden. Babydoekjes en schoonmaakdoekjes (de meeste geparfumeerde vochtige doekjes) bevatten hoge percentages plastic. Overal ter wereld, maar ook bijvoorbeeld in de Maas, vind je ze na hevige regenbuien op de oever, omdat ze via een oeverstortbuis van de riolering in het water van de rivier en uiteindelijk ook in zee komen. Kies dus voor doekjes die biologisch afbreekbaar zijn of voor wasbare doekjes, dan wordt het niet zo’n vieze bende in de natuur. Iedereen blij!

 

Vincent Kneefel WWF

Te koop in onze webshop

Alternatieve producten op een rijtje