WWF-US / Gabriella Ahmadia

Kleurrijk koraalrif

Neem een duik in deze wonderlijke onderwaterwereld, waar je zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen, dolfijnen en duizenden soorten vissen vindt.

Krioelt van het leven

Zet je duikbril op en je wordt getrakteerd op een indrukwekkend schouwspel van kleuren, dieren en planten. Nergens anders komen onder water zoveel verschillende soorten voor als hier. Het gebied van de Koraaldriehoek in Azië is voor veel zeedieren hun paai- en geboortegrond. Het krioelt er letterlijk van het leven.

Rapportage maps 3_Koraaldriehoek.jpg

Helaas wordt deze kleurrijke onderwaterwereld ernstig bedreigd. Er is al veel koraalrif en mangrovebos in de Koraaldriehoek verdwenen. Dat is ook slecht nieuws voor de mensen in het gebied die afhankelijk zijn van de zee.

Jürgen Freund / WWF

Bedreigingen voor de Koraaldriehoek

 

 

 • 1

  Teveel en per ongeluk gevangen

  Er wordt teveel tonijn en garnaal gevangen, waardoor de blauwvintonijn lokaal op veel plekken al is uitgestorven en andere soorten overbevist zijn. Daarnaast sterven er duizenden zeeschildpadden, walvissen en haaien die per ongeluk in de netten belanden. Ook gebruiken vissers vaak dynamiet of gif om te vissen, waardoor er veel extra dieren sterven.

  Lees verder
 • 2

  Vervuiling

  De bevolking en het toerisme groeien, dus zijn huizen, hotels en bouwmaterialen nodig. Dat gaat ten koste van grote delen van de kustgebieden. Omdat er niet overal een goede riolering, waterzuivering en afvalverwerking is, komt vervuild water rechtstreeks in zee terecht.

  Lees verder
 • 3

  Klimaatverandering

  Koraal is heel gevoelig voor klimaatverandering. Als de temperatuur stijgt verbleekt het koraal en sterft het af. Ook ‘verzuren’ de oceanen door de CO2-uitstoot, waardoor het koraal wordt aangetast.

   

   

  Lees verder
Dode schildpad op het strand Shutterstock / Nevodka / WWF

Teken voor een zee zonder plastic!

We kunnen niet langer wegkijken. Wegkijken van een zeeschildpad die stikt in een plastic zakje, van een walvis met kilo’s plastic in zijn maag en van een albatros die stukjes plastic voert aan haar jong. Om dit probleem wereldwijd aan te pakken roepen we op voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.

Teken nu

De iconen van de koraaldriehoek

Deze dieren hebben onze hulp hard nodig

Jürgen Freund / WWF
Zeeschildpad
Zeeschildpad
Er is geen plek meer om eieren te leggen.
Shutterstock / VisionDive / WWF
Haai
Haai
Het Wereld Natuur Fonds vraagt het publiek in Hong Kong al meer dan tien jaar om te stoppen met het eten van haaienvinnen.
Chris Martin Bahr / WWF
Dolfijn
Dolfijn
Het leefgebied van de dolfijn is niet meer zo veilig.
Jürgen Freund / WWF

De Koraaldriehoek beschermen

 

 

 • 1

  Duurzaam vissen

  We lobbyen bij overheden om gebieden goed te beschermen. En voor goede wetgeving, om zo het illegaal vangen en verhandelen van vissen, zeeschildpadden en hun eieren te voorkomen. We zorgen ervoor dat vissers stoppen met het gebruik van gif en zelfgemaakte explosieven. Tonijnvissers helpen we om met cirkelvormige vishaken te gaan vissen, waardoor ze minder zeeschildpadden bijvangen. Ook sporen we consumenten en restaurants wereldwijd aan om duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis te kopen.

  Lees verder
 • 2

  Onderzoek en kennis

  Om zeeschildpadden, tonijnen en rifvissen goed te kunnen beschermen, bestuderen we hoe ze leven. We doen onderzoek naar trekroutes en legstranden van schildpadden om te weten waar ze welk risico lopen. Ook werken we samen met lokale overheden en bevolking. Via scholen, dorpsbijeenkomsten en lokale media delen we kennis en ervaringen.

Close-up van Vincent
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
Lees meer over het beschermen van onze oceanen en kijk eens mee door de ogen van onze oceanenexpert Vincent.
Bekijk zijn blogs

Resultaten en Updates

Casper Douma / WWF

Na tien jaar Caribisch Nederland is actie voor koraal nog steeds nodig

Caribisch Nederland bestaat tien jaar. Op 10 Oktober 2010 werden Bonaire, Saba en St. Eustatius opgenomen als bijzondere gemeente van Nederland. Door de nauwere band tussen Nederland en de zogeheten BES-eilanden zijn belangrijke zaken als zorg en onderwijs verbeterd. Ook kwam er meer aandacht voor natuurbescherming. Zo werd er meer geld voor natuur vrijgemaakt én meer mankracht. Maar de natuur zelf heeft daar nog niet echt van geprofiteerd en vooral het koraal rond de eilanden heeft zwaar te lijden onder verschillende toegenomen bedreigingen.
Meer info
WWF / Vincent Kneefel

Op zoek naar de bron van het plastic afval

Medewerker Vincent gaat op zoek naar de bron van het plastic afval op Java.
Meer info
Tom Vierus / WWF-US

Wereld mangrove dag

Het is vandaag #WorldMangroveDay. Mangroves zijn belangrijk - voor de natuur en ook zeker voor mensen. Over de hele wereld zijn gemeenschappen afhankelijk van mangroves voor voedsel, kustbescherming en inkomen. Alles bij elkaar genereren de mangroves via hun ecosysteemdiensten (zoals vis, hout, schoon water, toerisme) 2,7 biljoen dollar per jaar voor de wereldeconomie – en ze zijn belangrijk voor miljoenen mensen die nabij de mangrovebossen wonen.
Meer info
Shutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!