WWF-US / Gabriella Ahmadia

Kleurrijk koraalrif

Neem een duik in deze wonderlijke onderwaterwereld, waar je zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen, dolfijnen en duizenden soorten vissen vindt.

Krioelt van het leven

Zet je duikbril op en je wordt getrakteerd op een indrukwekkend schouwspel van kleuren, dieren en planten. Nergens anders komen onder water zoveel verschillende soorten voor als hier. Het gebied van de Koraaldriehoek in Azië is voor veel zeedieren hun paai- en geboortegrond. Het krioelt er letterlijk van het leven.

Helaas wordt deze kleurrijke onderwaterwereld ernstig bedreigd. Er is al veel koraalrif en mangrovebos in de Koraaldriehoek verdwenen. Dat is ook slecht nieuws voor de mensen in het gebied die afhankelijk zijn van de zee.

Jürgen Freund / WWF

Bedreigingen voor de Koraaldriehoek

 

 

 • 1

  Teveel en per ongeluk gevangen

  Er wordt teveel tonijn en garnaal gevangen, waardoor de blauwvintonijn lokaal op veel plekken al is uitgestorven en andere soorten overbevist zijn. Daarnaast sterven er duizenden zeeschildpadden, walvissen en haaien die per ongeluk in de netten belanden. Ook gebruiken vissers vaak dynamiet of gif om te vissen, waardoor er veel extra dieren sterven.

  Lees verder
 • 2

  Vervuiling

  De bevolking en het toerisme groeien, dus zijn huizen, hotels en bouwmaterialen nodig. Dat gaat ten koste van grote delen van de kustgebieden. Omdat er niet overal een goede riolering, waterzuivering en afvalverwerking is, komt vervuild water rechtstreeks in zee terecht.

  Lees verder
 • 3

  Klimaatverandering

  Koraal is heel gevoelig voor klimaatverandering. Als de temperatuur stijgt verbleekt het koraal en sterft het af. Ook ‘verzuren’ de oceanen door de CO2-uitstoot, waardoor het koraal wordt aangetast.

   

   

  Lees verder

De iconen van de koraaldriehoek

Deze dieren hebben onze hulp hard nodig

Zeeschildpad
Zeeschildpad
Er is geen plek meer om eieren te leggen.
Haai
Haai
Het Wereld Natuur Fonds vraagt het publiek in Hong Kong al meer dan tien jaar om te stoppen met het eten van haaienvinnen.
Dolfijn
Dolfijn
Het leefgebied van de dolfijn is niet meer zo veilig.
Jürgen Freund / WWF

De Koraaldriehoek beschermen

 

 

 • 1

  Duurzaam vissen

  We lobbyen bij overheden om gebieden goed te beschermen. En voor goede wetgeving, om zo het illegaal vangen en verhandelen van vissen, zeeschildpadden en hun eieren te voorkomen. We zorgen ervoor dat vissers stoppen met het gebruik van gif en zelfgemaakte explosieven. Tonijnvissers helpen we om met cirkelvormige vishaken te gaan vissen, waardoor ze minder zeeschildpadden bijvangen. Ook sporen we consumenten en restaurants wereldwijd aan om duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis te kopen.

  Lees verder
 • 2

  Onderzoek en kennis

  Om zeeschildpadden, tonijnen en rifvissen goed te kunnen beschermen, bestuderen we hoe ze leven. We doen onderzoek naar trekroutes en legstranden van schildpadden om te weten waar ze welk risico lopen. Ook werken we samen met lokale overheden en bevolking. Via scholen, dorpsbijeenkomsten en lokale media delen we kennis en ervaringen.

Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
Lees meer over het beschermen van onze oceanen en kijk eens mee door de ogen van onze oceanenexpert Vincent.
Bekijk zijn blogs

Resultaten en Updates

Indonesië, Rusland, Bolivia, Paraguay: de branden laten zich niet bestrijden

‘De wereld staat in brand’, meldden we enkele weken geleden. Helaas is deze ernstige situatie niet voorbij. In verschillende landen grijpen de vlammen nog steeds om zich heen en worden de leefgebieden van mensen en dieren bedreigd. Duizenden brandweermensen en vrijwilligers strijden samen tegen het vuur.
Meer info

Beroemde baby-doejong overlijdt door plastic in maag

Een geliefde baby-doejong (Indische zeekoe) in Thailand is overleden na het eten van plastic. Het trieste nieuws werd veelvuldig gedeeld op internet, nadat bekend werd dat er plastic in haar maag gevonden was. Met de dood van het weesje wordt de noodzaak van het beschermen van het leefgebied van deze zeekoe-soort, én het gevaar van plastic in zee, nog eens extra benadrukt.
Meer info

Minister Schouten: kom in actie want de koraalriffen in Caribisch Nederland sterven!

Minister Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, bezoekt deze week de eilanden van Caribisch Nederland. De urgente kwestie die hier speelt is sterfte van de koraalriffen. De riffen sterven langzaam af, met name door klimaatverandering en vervuiling. En ook overbevissing en kustontwikkeling hebben zeer negatieve effecten op de gezondheid van koraalriffen. WWF vraagt de minister om in actie te komen voordat het te laat is.
Meer info
hutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!