Kleurrijk koraalrif
Neem een duik in deze wonderlijke onderwaterwereld, waar je zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen, dolfijnen en duizenden soorten vissen vindt.
Krioelt van het leven
Zet je duikbril op en je wordt getrakteerd op een indrukwekkend schouwspel van kleuren, dieren en planten. Nergens anders komen onder water zoveel verschillende soorten voor als hier. Het gebied van de Koraaldriehoek in Azië is voor veel zeedieren hun paai- en geboortegrond. Het krioelt er letterlijk van het leven.
Helaas wordt deze kleurrijke onderwaterwereld ernstig bedreigd. Er is al veel koraalrif en mangrovebos in de Koraaldriehoek verdwenen. Dat is ook slecht nieuws voor de mensen in het gebied die afhankelijk zijn van de zee.
Bedreigingen voor de Koraaldriehoek
-
1
Teveel en per ongeluk gevangen
Er wordt teveel tonijn en garnaal gevangen, waardoor de blauwvintonijn lokaal op veel plekken al is uitgestorven en andere soorten overbevist zijn. Daarnaast sterven er duizenden zeeschildpadden, walvissen en haaien die per ongeluk in de netten belanden. Ook gebruiken vissers vaak dynamiet of gif om te vissen, waardoor er veel extra dieren sterven.
-
2
Vervuiling
De bevolking en het toerisme groeien, dus zijn huizen, hotels en bouwmaterialen nodig. Dat gaat ten koste van grote delen van de kustgebieden. Omdat er niet overal een goede riolering, waterzuivering en afvalverwerking is, komt vervuild water rechtstreeks in zee terecht.
-
3
Klimaatverandering
Koraal is heel gevoelig voor klimaatverandering. Als de temperatuur stijgt verbleekt het koraal en sterft het af. Ook ‘verzuren’ de oceanen door de CO2-uitstoot, waardoor het koraal wordt aangetast.
Teken voor een zee zonder plastic!
We kunnen niet langer wegkijken. Wegkijken van een zeeschildpad die stikt in een plastic zakje, van een walvis met kilo’s plastic in zijn maag en van een albatros die stukjes plastic voert aan haar jong. Om dit probleem wereldwijd aan te pakken roepen we op voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.
De iconen van de koraaldriehoek
Deze dieren hebben onze hulp hard nodig
De Koraaldriehoek beschermen
-
1
Duurzaam vissen
We lobbyen bij overheden om gebieden goed te beschermen zoals in Maleisie, Indonesie en de Filippijnen. En voor goede wetgeving, om zo het illegaal vangen en verhandelen van vissen, zeeschildpadden en hun eieren te voorkomen. We zorgen ervoor dat vissers stoppen met het gebruik van gif en zelfgemaakte explosieven. Tonijnvissers helpen we om met cirkelvormige vishaken te gaan vissen, waardoor ze minder zeeschildpadden bijvangen. Ook sporen we consumenten en restaurants wereldwijd aan om duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis te kopen.
-
2
Onderzoek en kennis
Om zeeschildpadden, tonijnen en rifvissen goed te kunnen beschermen, bestuderen we hoe ze leven. We doen onderzoek naar trekroutes en legstranden van schildpadden om te weten waar ze welk risico lopen. Ook werken we samen met lokale overheden en bevolking. Via scholen, dorpsbijeenkomsten en lokale media delen we kennis en ervaringen.
Resultaten en Updates
56% Nederlandse kiezers: economische groei en natuurbescherming en -herstel móéten hand in hand gaan
Kustverdediging tussen dubbele dijken: veilige, natuurlijke en goedkopere oplossing
Na tien jaar Caribisch Nederland is actie voor koraal nog steeds nodig
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!