Shutterstock / Ethan Daniels / WWF

Koraaldriehoek

Neem een duik in deze wonderlijke onderwaterwereld, waar je zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen, dolfijnen en duizenden soorten vissen en koraal vindt.

 • Gebied met de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld
 • Er leven 6 van de 7 zeeschildpadden
 • Er komen meer dan 2.000 soorten vissen voor

Een schouwspel van kleuren, dieren en planten

De wonderlijke onderwaterwereld van Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, de Salomonseilanden en Oost-Timor. Het gebied van de Koraaldriehoek in Azië is voor veel zeedieren hun paai- en geboortegrond, nergens anders komen onder water zoveel verschillende soorten voor als hier. Helaas wordt deze kleurrijke onderwaterwereld ernstig bedreigd. Er is al veel koraalrif en mangrovebos in de Koraaldriehoek verdwenen. 

De grootste bedreigingen voor de Koraaldriehoek

Bedreigingen Koraaldriehoek

Lees meer over de bedreigingen van de Koraaldriehoek

Milos Bicanski / WWF-UK
Vervuiling
naturepl.com / Toby Roxburgh / WWF
Niet-duurzame visserij
Jürgen Freund / WWF
Niet-duurzaam toerisme
Michael Sutton / WWF
Winnings industrieën zoals olie en gas
National Geographic Stock / Tyrone Turner / WWF
Klimaatverandering
Jo Benn / WWF
Niet-duurzame viskweek

Waarom is het belangrijk om de Koraaldriehoek te beschermen?

Redenen waarom het beschermen van de Koraaldriehoek belangrijk is
James Morgan / WWF-US

Wat doet WWF?

Hoe we de Koraaldriehoek beschermen

We werken samen met lokale bewoners, bedrijven, overheden en partners om de gezondheid van onze oceanen te beschermen en weer te herstellen voor mens en natuur.

Onze doelen:

 • In 2030 kunnen lokale kustgemeenschappen zee- en kustgebieden beschermen en deze waar mogelijk duurzaam gebruiken. Zo dragen we zorg voor belangrijke onderwaternatuur en ook de veerkrachtigheid van kustgemeenschappen.

 • In 2030 is visserij in de Koraaldriehoek duurzaam en in toenemende mate gericht op het leveren van vis voor de binnenlandse markten. Dit draagt bij aan gezonde visbestanden, onderwaternatuur en voedselzekerheid in de regio.

 

 • 1

  Beschermde zeegebieden

  We werken, samen met lokale gemeenschappen en overheden, aan het creëren van nieuwe MPA's (beschermde zeegebieden) en ook aan het verbeteren van het beheer van bestaande gebieden. Dat betekent dat er in deze gebieden bepaalde activiteiten die schadelijk zijn voor het onderwaterleven, niet meer plaats mogen vinden. Dit geeft de onderwaternatuur de mogelijkheid zich te herstellen en brengt daarmee ook veel waarde aan de lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen in de oceaan.

  Lees verder
 • 2

  Duurzame visserij

  Gezonde visbestanden zijn niet alleen belangrijk voor de natuur maar ook voor de gemeenschappen die afhankelijk zijn van deze vis. In de Koraaldriehoek werken we daarom aan het voorkomen van illegale visserij en verduurzamen van legale visserij. Tonijnvissers helpen we bijvoorbeeld om met cirkelvormige vishaken te gaan vissen, waardoor ze minder zeeschildpadden bijvangen. Voor vissers dichter bij de kust introduceren we duurzame vangstmethoden om zo bijvoorbeeld het vissen met gif en explosieven tegen te gaan.

  Lees verder
 • 3

  Plasticvervuiling stoppen

  Ook in de Koraaldriehoek is plasticvervuiling een groot probleem. We werken op verschillende manieren aan dit probleem: we werken op globaal niveau om internationale afspraken te maken over plasticvervuiling, en we proberen op lokaal niveau het gebruik van plastic te verminderen door steden te helpen ‘plastic smart’ te worden. Daarnaast werken we aan het probleem van ‘spookvisnetten'. Uit onderzoek blijkt dat ‘ghost gear’ (‘spookvistuig’) de schadelijkste vorm van plastic afval is voor zeedieren.

  Lees verder
 • 4

  Beschermde zeeschildpadden

  Aangezien de Koraaldriehoek 6 van de 7 zeeschildpadden wereldwijd heeft, is het van belang deze goed te beschermen. Om dit te doen werken we onder andere aan het aanpassen van legale en illegale handen van schildpadproducten, doen we forensisch onderzoek, zorgen we voor meer bewustwording en educatie over het belang van deze soorten lokaal en zorgen we daarbij ook dat lokale gemeenschappen alternatieve inkomstenbronnen hebben.

  Lees verder
 • 5

  Duurzaam toerisme

  WWF steunt projecten die bijdragen aan duurzaam toerisme. Toerisme kan een negatieve impact op de zeegebieden hebben. Bijvoorbeeld als het grootschalig plaatsvindt, als er in belangrijk leefgebied zoals mangroven wordt gekapt om hotels te kunnen bouwen, als er niet zorgvuldig met koraal wordt omgegaan of als legstranden van zeeschildpadden worden verstoord. Met duurzaam toerisme kunnen mensen geld verdienen en ook het gebied beschermen voor toekomstige generaties. 

  Lees verder
 • 6

  Diepzeemijnbouw

  WWF ziet diepzeemijnbouw als een urgente, grote en opkomende bedreiging die de gezondheid van onze oceanen wereldwijd in gevaar zou brengen, als men hier mee door gaat. De Koraaldriehoek is een van de gebieden waar de eerste plannen al gemaakt zijn en wij werken hard deze tegen te gaan door een transitie naar een duurzame en circulaire ‘Blue Economy’ te maken waarin diepzeemijnbouw geen plaats heeft. Schone technologieën, renewable energie en het circulair gebruik van materialen zijn hiervan de basis.

Resultaten en Updates

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
©Vincent Kneefel / WWF Nederland

5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de 5e sinds 2016.Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.