Bescherming Noordzeenatuur op Doggersbank schiet ernstig tekort
Bescherming Noordzeenatuur op Doggersbank schiet ernstig tekort
Het Wereld Natuur Fonds maakt zich met andere natuurorganisaties, waaronder de Vogelbescherming, Client Earth en Seas at Risk, ernstig zorgen over het beoogde beschermingsplan voor de Doggersbank. Dit is een uniek internationaal natuurgebied op de Noordzee. De voorgestelde maatregelen van de Nederlandse, Duitse en Engelse overheid schieten dusdanig te kort, dat de natuurorganisaties een klacht hebben ingediend bij de Europese Commissie.
Na jarenlange onderhandelingen tussen de betrokken landen, visserijsector en natuurorganisaties zou een derde (33,4%) van de Doggersbank beschermd worden tegen visserijtechnieken die de bodem met hun netten beroeren. In het definitieve voorstel dat onlangs door de lidstaten naar Brussel is gestuurd, blijkt dat het gebied dat wordt beschermd tegen bodemberoerende visserij is teruggebracht naar slechts 5%. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de Europese natuurdoelen op deze manier bij lange na niet gehaald gaan worden. Dat is onaanvaardbaar volgens de natuurorganisaties.
Schadelijk voor zeebodem
De lidstaten willen dat de zogenoemde zegenvisserij, een specifieke vorm van bodemberoerende visserij, alsnog wordt toegestaan in het natuurgebied. Uit onderzoek blijkt echter dat deze techniek schadelijk is voor de zeebodem en bijvangst heeft van haaien, koudwaterkoralen en andere zeedieren. Bovendien kan hiermee een veel groter oppervlakte worden bevist.
"Het is onbegrijpelijk dat Nederland, Duitsland en Engeland dit unieke natuurgebied, onderdeel van het Europese Natura2000-netwerk, toch openen voor een visserijtechniek die de unieke bodemstructuur aan zal tasten", aldus Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds. "Juist nu de Europese Commissie hamert op een betere uitvoering van de vogel- en habitatrichtlijn vertrouwen we er op dat de Commissie de klacht van de natuurorganisaties serieus neemt en de lidstaten scherp houdt op hun verantwoordelijkheid. Er moet een beter plan komen."
Doggersbank: rijke onderwaternatuur
De Doggersbank is een bijzonder onderwatergebied dat door zijn ondiepe zandbodem een rijke natuur herbergt. Het is onder meer een paaigebied voor schol, wijting en kabeljauw. Op de Doggersbank komen nog noordkrompen voor, een schelpdier dat honderden jaren oud kan worden. Door de rijke natuur onder water biedt het gebied voedsel voor vele vogels als jan-van-genten en noordse stormvogels en voor witsnuitdolfijnen, zeehonden, roggen en bruinvissen. Het gebied strekt zich uit over Duitsland, Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Alleen Denemarken heeft zijn deel van de Doggersbank niet aangewezen als Natura2000-gebied.
Bekijk hieronder een video over de Doggersbank
Gerelateerde artikelen
Eerste stap bescherming wilde oesterrif in Zeeland
Het is er: het Akkoord van de Noordzee!
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).