naturepl.com / Fiona Rogers / WWF

Het Groene Hart van Afrika

Middenin Afrika ligt het Congobekken, een indrukwekkend tropisch regenwoud waar de Congorivier als een levensader doorheen stroomt. Dit gebied wordt vaak het Groene Hart van Afrika genoemd.

Bosolifanten en apen

Na de Amazone is het Congobekken het grootste oerwoud ter wereld. In de rivieren, bossen, bergen, savannes en moerassen vind je de helft van alle diersoorten in Afrika. Er leven bijvoorbeeld veel bedreigde bosolifanten en apensoorten, zoals de chimpansee, de bonobo en de (berg)gorilla.

80 miljoen mensen

En ook de mensheid schrijft er imposante cijfers. Al meer dan 50.000 jaar wordt het Congobekken bewoond door mensen. Tegenwoordig levert het gebied eten, medicijnen, water, grondstoffen en onderdak aan meer dan 80 miljoen mensen. Er leven bijna 250 verschillende etnische groepen. Waaronder de meest zichtbare vertegenwoordigers van de oude jagers-verzamelaars levensstijl: de Baka. Hun leven en welzijn hangen nauw samen met het bos.

Frederick J. Weyerhaeuser / WWF

Bedreigingen voor het Congobekken

 

 

 • 1

  Kostbare mineralen

  In het Congobekken zitten veel kostbare mineralen in de grond, zoals diamanten, goud en coltan (wordt in mobiele telefoons gebruikt). De wereldwijde vraag naar deze grondstoffen stijgt. Ook werken veel lokale mensen in de mijnen. De overheden geven daarom steeds meer vergunningen af voor mijnbouw.

 • 2

  Gestroopte olifanten

  Ook de dieren in het Congobekken liggen letterlijk onder vuur. Letterlijk! Steeds meer olifanten worden gestroopt, waardoor het dier op sommige plekken al is uitgestorven. Ook de commerciële handel in oerwoudvlees (bushmeat) bedreigt de wilde dieren in het Congobekken.

  Lees verder

Hier richten wij ons op

Onze focus binnen het Congobekken

Bossen
Bossen
Bossen bedekken bijna één derde van het wereldwijde aardoppervlak. Als cruciale bron van zuurstof, zijn ze het thuis van een uitzonderlijke dieren, planten én mensen.
Wildlife
Wildlife
We delen deze planeet met majestueuze dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. WWF wil er voor zorgen dat we deze iconische gebieden en dieren beschermen en herstellen.
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden.
Karine Aigner / WWF-US

Het Congobekken beschermen

 • 1

  Dieren en gebieden beschermen

  Gebieden die beschermd zijn ondersteunen we door de lokale bevolking bij het beheer te betrekken, parkwachters op te leiden en te helpen bij het vaststellen van de grenzen. Om stropers te stoppen hebben we netwerken van informanten opgezet. Ook ondersteunen we anti-stroperijpatrouilles en zorgen we er via de lokale media voor dat mensen weten dat stroperij niet ok is.

  Lees verder
 • 2

  Keurmerken en dorpsbossen

  Als het bos geld oplevert, zal niemand het omkappen. Daar zorgen we voor met het FSC-keurmerk. Ook helpen we bij het opzetten van dorpsbossen, waarbij de lokale bevolking het bos duurzaam beheert en de bijbehorende opbrengsten krijgt.

   

 • 3

  Onderzoek

  Om gericht te kunnen werken aan natuurbehoud is het heel belangrijk te weten wat er beschermd moet worden en of de manier waarop dat gedaan wordt nog steeds de juiste is. Daarom onderzoeken we onder andere hoeveel dieren en welke soorten er in de gebieden zijn. Zo kunnen we vaststellen welk deel van het bos de hoogste natuurwaarde heeft en waar bescherming het meest effectief is.

Jaap van der Waarde
Centraal-Afrika Expert WWF
Meer weten over Afrika? Lees de blogs van WWF-medewerker Jaap!
Bekijk zijn blogs

Resultaten en Updates

CITES: conferentie over handel bedreigde dier -en plantensoorten

Eind deze week begint in Genève, Zwitserland de 18e vergadering van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde planten- en diersoorten reguleert. Van 17-28 augustus komen afgevaardigden van 183 landen, NGO’s en handhavende diensten bijeen om nieuwe afspraken te maken over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten.
Meer info

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden.
Meer info

Nieuwe hoop voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn

In een ultieme poging de Sumatraanse neushoorn voor uitsterven te behoeden hebben experts en de Indonesische regering een gezond vrouwtje gevangen en naar een veilige locatie overgebracht voor een fokprogramma. Zonder ingrijpen kan de soort niet in het wild voortbestaan. Lees hoe we dat aanpakken.
Meer info
hutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!