naturepl.com / Fiona Rogers / WWF

Het Groene Hart van Afrika

Hier vind je gorilla’s, olifanten, bossen, moerassen en chimpansees. Het groene hart is een ware schatkamer van soorten.

Bosolifanten en apen

In het groene hart van Afrika ligt TRIDOM. Dit is een grensoverschrijdend regenwoud, dat officieel Tri-National Dja-Odzala-Minkebe heet. Het gebied beslaat 178.000 km2, oftewel bijna 10% van de regenwouden in het Congobekken. TRIDOM is verspreid over drie landen – Kameroen, Congo-Brazzaville en Gabon – en omvat elf beschermde gebieden (goed voor 24% van TRIDOM). Het regenwoud heeft een grote biodiversiteit. Zo leeft een van de grootste populaties bosolifanten van het Congobekken in het gebied, en vind je er laaglandgorilla’s en chimpansees.

Jaap van der Waarde / WWF-Netherlands

Bedreigingen voor Tridom

 

 

 • 1

  Stroperij

  De dieren in TRIDOM liggen onder vuur, letterlijk. Het aantal gestroopte olifanten stijgt, waardoor dit prachtige dier op sommige plekken al is uitgestorven. De lokale ivoorprijs steeg sinds 2006 explosief. Criminele netwerken beheersen de ivoorhandel. Om dit tegen te gaan is er ondersteuning vanuit de wetshandhaving, inclusief extra patrouilleteams. Een deel van het gebied was lange tijd ontoegankelijk. Nu wordt de Trans-TRIDOM-weg aangelegd, dwars door dit gebied. Het gebied wordt hiermee ook makkelijker toegankelijk voor stropers en lokale bevolking die jaagt op ‘bushmeat’, inclusief gorilla's en chimpansees.

  Lees verder
 • 2

  Houtkap

  Houtkap verslechtert en fragmenteert het primaire regenwoud, en de extra toegangswegen die door houtkapbedrijven worden aangelegd verbeteren de toegang naar verder afgelegen bosgebieden. Als twee houtkapbedrijven die in de regio actief zijn goed samenwerken, zouden er meer patrouilles kunnen zijn tegen stroperij. Hierover worden gesprekken gevoerd.

 • 3

  Waterkrachtcentrales

  De geplande waterkrachtcentrale in de rivier de Dja bedreigt het bos van Messok Dja en blokkeert belangrijke corridors voor de migratie van olifanten. WWF lobbyt voor alternatieven; mocht dit falen, dan verleggen we onze focus naar het beperken van de milieuschade door dit project.

 • 4

  Kostbare mineralen

  Het gebied is rijk aan kostbare mineralen, zoals diamanten, goud en coltan (gebruikt in mobiele telefoons). De wereldwijde vraag naar deze grondstoffen stijgt. Veel lokale mensen vinden werk in de mijnen. Overheden geven daarom steeds meer vergunningen af voor mijnbouw.

Karine Aigner / WWF-US

Tridom beschermen

 • 1

  Samenwerken met de lokale bevolking

  We betrekken de lokale bevolking bij het beheer van beschermde gebieden, het vaststellen van grenzen en we leiden mensen op als parkwachters. Om stropers te stoppen, maken we gebruik van een netwerk van informanten. Ook ondersteunen we anti-stroperijpatrouilles en zorgen we dat lokale media aandacht besteden aan stroperij.

  Lees verder
 • 2

  Bevorderen van duurzame productiemethoden

  Als het bos geld oplevert, zal niemand het kappen. Daar zorgen we voor met bijvoorbeeld het FSC-keurmerk. Ook helpen we bij het opzetten van dorpsbossen, waarbij de lokale bevolking het bos duurzaam beheert en hier de bijkomende inkomsten uit genereert.

 • 3

  Tegengaan van ontbossing

 • 4

  Onderzoek

  Om gericht te kunnen werken aan natuurbehoud is het heel belangrijk te weten wat er beschermd moet worden en of de manier waarop dat gedaan wordt nog steeds de juiste is. Daarom onderzoeken we onder andere hoeveel dieren en welke soorten er in de gebieden zijn. Zo kunnen we vaststellen welk deel van het bos de hoogste natuurwaarde heeft en waar bescherming het meest effectief is.

  Lees verder

Resultaten en Updates

Fors herstel berggorilla's Virunga-gebergte

De meest recente versie van de Rode Lijst bevat mooi nieuws over de berggorilla's in het Virunga-gebergte in Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. De aantallen dieren in het Nationaal Park Virunga zijn flink gestegen.
Meer info

Olieboringen bedreigen opnieuw Virunga en Salonga in Congo

WWF maakt zich grote zorgen over de schadelijke gevolgen die mogelijke olieproductie kan hebben op de nationale parken Salonga en Virunga in de Democratische Republiek Congo (DRC). De regering heeft plannen bekend gemaakt voor olieboringen in beide werelderfgoedlocaties.
Meer info

Aantal berggorilla’s gestegen tot meer dan 1000

De autoriteiten van de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda maakten vandaag, naar aanleiding van een uitgebreide telling, goed nieuws bekend: het aantal berggorilla's in het grensoverschrijdende Virunga Gebergte is gestegen. Hiermee is de berggorilla de enige mensaap waarvan de aantallen niet omlaag, maar juist omhoog gaan.
Meer info
Shutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!