naturepl.com / Fiona Rogers / WWF

Het Groene Hart van Afrika

Hier vind je gorilla’s, olifanten, bossen, moerassen en chimpansees. Het groene hart is een ware schatkamer van soorten.

Bosolifanten en apen

In het groene hart van Afrika ligt TRIDOM. Dit is een grensoverschrijdend regenwoud, dat officieel Tri-National Dja-Odzala-Minkebe heet. Het gebied beslaat 178.000 km2, oftewel bijna 10% van de regenwouden in het Congobekken. TRIDOM is verspreid over drie landen – Kameroen, Congo-Brazzaville en Gabon – en omvat elf beschermde gebieden (goed voor 24% van TRIDOM). Het regenwoud heeft een grote biodiversiteit. Zo leeft een van de grootste populaties bosolifanten van het Congobekken in het gebied, en vind je er laaglandgorilla’s en chimpansees.

Jaap van der Waarde / WWF-Netherlands

Bedreigingen voor Tridom

 

 

 • 1

  Stroperij

  De dieren in TRIDOM liggen onder vuur, letterlijk. Het aantal gestroopte olifanten stijgt, waardoor dit prachtige dier op sommige plekken al is uitgestorven. De lokale ivoorprijs steeg sinds 2006 explosief. Criminele netwerken beheersen de ivoorhandel. Om dit tegen te gaan is er ondersteuning vanuit de wetshandhaving, inclusief extra patrouilleteams. Een deel van het gebied was lange tijd ontoegankelijk. Nu wordt de Trans-TRIDOM-weg aangelegd, dwars door dit gebied. Het gebied wordt hiermee ook makkelijker toegankelijk voor stropers en lokale bevolking die jaagt op ‘bushmeat’, inclusief gorilla's en chimpansees.

  Lees verder
 • 2

  Houtkap

  Houtkap verslechtert en fragmenteert het primaire regenwoud, en de extra toegangswegen die door houtkapbedrijven worden aangelegd verbeteren de toegang naar verder afgelegen bosgebieden. Als twee houtkapbedrijven die in de regio actief zijn goed samenwerken, zouden er meer patrouilles kunnen zijn tegen stroperij. Hierover worden gesprekken gevoerd.

 • 3

  Waterkrachtcentrales

  De geplande waterkrachtcentrale in de rivier de Dja bedreigt het bos van Messok Dja en blokkeert belangrijke corridors voor de migratie van olifanten. WWF lobbyt voor alternatieven; mocht dit falen, dan verleggen we onze focus naar het beperken van de milieuschade door dit project.

 • 4

  Kostbare mineralen

  Het gebied is rijk aan kostbare mineralen, zoals diamanten, goud en coltan (gebruikt in mobiele telefoons). De wereldwijde vraag naar deze grondstoffen stijgt. Veel lokale mensen vinden werk in de mijnen. Overheden geven daarom steeds meer vergunningen af voor mijnbouw.

Karine Aigner / WWF-US

Tridom beschermen

 • 1

  Samenwerken met de lokale bevolking

  We werken samen met de lokale bevolking bij het beheer van beschermde gebieden, het vaststellen van grenzen en het creëren van alternatieve inkomstenbronnen door direct met lokale experts samen te werken om natuur te beschermen. Ook ondersteunen we anti-stroperijpatrouilles en zorgen we dat lokale media aandacht besteden aan stroperij.

  Lees verder
 • 2

  Bevorderen van duurzame productiemethoden

  Als het bos geld oplevert, zal niemand het zomaar kappen. Daar zorgen we voor met bijvoorbeeld het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Ook helpen we bij het opzetten van dorpsbossen, waarbij de lokale bevolking het bos duurzaam beheert en hier de bijkomende inkomsten uit genereert.

  Lees verder
 • 3

  Onderzoek

  Om gericht te kunnen werken aan natuurbehoud is het heel belangrijk te weten wat er beschermd moet worden en of de manier waarop dat gedaan wordt nog steeds de juiste is. Daarom onderzoeken we onder andere hoeveel dieren en welke soorten er in de gebieden zijn. Zo kunnen we vaststellen welk deel van het bos de hoogste natuurwaarde heeft en waar bescherming het meest effectief is.

 • 4

  Lobby

  We zetten ons in voor duurzame houtkap, wildlife management en bosbeheer op lokaal, regionaal en nationaal niveau. We stimuleren bijvoorbeeld samenwerking tussen organisaties als de Central African Forests Commission en de Economic Community of Central African States.

Resultaten en Updates

Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
Daniël Nelson

Dobi Dobi

Oud-Directeur Kirsten vertelt over haar bezoek aan Afrika
Meer info
Ingeborg Mägi

Een avontuur door het regenwoud van het Congobekken

WWF-medewerker Ingeborg neemt je mee op een veldbezoek in het Ntokou Pikounda Nationaal Park in de Republiek Congo, naar het hart van majestueuze regenwoud in het Congobekken.
Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!