Wat is FSC?

Het is een van de makkelijkste dingen die je kunt om bossen wereldwijd te beschermen: zoek naar het FSC-label als je printpapier, een nieuwe vloer of een andere producten koopt die gemaakt zijn van hout.

Wat is FSC?

Onze planeet wordt in een razend tempo ontbost. Per minuut verdwijnen er wel dertig voetbalvelden aan bos. Dit is een groot probleem, want bossen zijn enorm belangrijk. Ze slaan CO2 op en remmen zo de klimaatverandering, ze bieden een thuis aan miljoenen mensen en tienduizenden dier- en plantsoorten, ze zorgen voor schoon water, medicijnen, voedsel, én bouwmaterialen. We moeten dus zorgvuldig met onze bossen omgaan.

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van bossen en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Verantwoord bosbeheer omvat meer dan alleen houtkap, het houdt ook rekening met het sociale en economische welzijn van werknemers en lokale gemeenschappen, en transparantie en inclusiviteit bij besluitvorming.

Het Wereld Natuur Fonds gelooft dat verantwoord beheerde bossen noodzakelijk zijn voor het beheer van biodiversiteit en ecosysteemdiensten, zowel op individuele locaties als in het bredere landschap. Deze vorm van bosbeheer levert commerciële winst op (door de verkoop van hout) én zorgt dat het bos behouden blijft.

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit zo’n verantwoord beheerd bos, krijgen het FSC-label. Om zeker te weten dat de producten met dit label ook daadwerkelijk uit een goed beheerd bos komen, dienen alle schakels in de handelsketen te worden gecertificeerd. Een product krijgt pas een FSC-logo als de bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij zich aan de gestelde eisen houden.

Het Wereld Natuur Fonds ziet het FSC-label als hulpmiddel om:

  • Sociaal, ecologisch en economisch verantwoord bosbeheer te bevorderen
  • De biodiversiteit in de beheerde bossen te beschermen
  • De gebruiksrechten van de lokale en inheemse gemeenschappen te respecteren
  • Te zorgen voor transparantie van bosbeheer en de handel in bosproducten
  • Een markt te faciliteren waar bedrijven en consumenten hout en andere producten uit goed beheerde bossen kunnen identificeren en verkopen

Producten krijgen niet zo maar een FSC-label: ze dienen bijvoorbeeld meetbare doelen te hebben, die zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, er moet transparantie zijn op het gebied van besluitvorming, er mag geen sprake zijn van belangenverstrengeling en er moet continu bijgedragen worden aan een verbetering van het bosbeheer.

 

Rapport over FSC impact (Engelstalig)

Het rapport gaat over de winstgevendheid en duurzaamheid in verantwoorde bosbouw en de economische gevolgen van FSC-certificering voor bosexploitanten.

Gerelateerde artikelen

Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro

De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren.
Meer info
WWF-Brazilië

Bosherstel: voor dier, natuur en mens

Meer bos betekent meer biodiversiteit, meer bescherming tegen klimaatverandering en meer leefgebied voor mens en dier. Onze collega’s in Brazilië werken daarom hard aan het herstellen van het Atlantisch Regenwoud. Ooit was dit prachtige woud dertig keer zo groot als Nederland, daar is nog slechts vijf keer van over. Samen kunnen we het tij keren. Voor 2030 wil WWF 12 miljoen hectare natuur herstellen in verschillende natuurgebieden in Brazilië. Dat is bijna drie keer Nederland!
Meer info