WWF / Richard Stonehouse

Verander je koopgedrag

Let goed op bij wat je koopt.

Waarom is ons consumentengedrag zo belangrijk?

De afgelopen veertig jaar is de groepsgrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen met gemiddeld 68% afgenomen. Deze dramatische achteruitgang blijkt uit het nieuwste Living Planet Report. De manier waarop wij voedsel produceren en consumeren is één van de grootste bedreigingen voor de natuur op aarde. Het verlies van natuur vormt ook een risico voor onszelf. Wij zijn onderdeel van de natuur. Dus we kunnen zelf ook iets doen door duurzamere keuzes te maken.

WWF / Richard Stonehouse

20 tips voor het maken van duurzame keuzes

Wat kun je zelf doen?

We kunnen de wereld voeden en van energie voorzien zonder de natuur te vernietigen. Ieder van ons kan een verschil maken. 20 tips voor het maken van duurzame keuzes:

 • 1

  Keurmerken

  Verdiep je in welke duurzame keurmerken er zijn en zoek tijdens het winkelen naar de logo's op producten.

  Lees verder
 • 2

  Alternatieven in de badkamer

  Shampoobars, herwasbare make-up watjes, bamboe tandenborstels en geen wegwerp-scheermesjes meer. Koop zoveel mogelijk plasticvrije producten voor in de badkamer.

 • 3

  Eet meer plantaardige producten

  Lees verder
 • 4

  Recyclebare verpakkingen

  Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel plastic verpakkingen je per jaar koopt en weggooit? Voor bijna alle verpakkingen zijn alternatieven zoals flessen die gemaakt zijn van papier, of gras, en bio-plastic. 

  Lees verder
 • 5

  Kies voor lokale producten

  Koop zoveel mogelijk van je eten lokaal. Hoe korter de voedselketen, hoe minder afval er ontstaat voordat het je keuken bereikt en de CO2 uitstoot is ook minder.
  Lees verder
 • 6

  Duurzame schoonmaakmiddelen

  Schoonmaakmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten zijn een stuk milieuvriendelijker dan alledaagse schoonmaakmiddelen. Maak kennis met de kracht van 'superschillen' in de producten van Seepje.

 • 7

  Zelf plukken

  Je eigen moestuin geeft je een kans om exact te groeien wat je lekker vindt. Maar wist je dat er ook pluktuinen zijn waar je voor een kleine bijdrage groentes en fruit mag plukken?

 • 8

  Gooi huishoudelijke apparaten niet weg

  Huishoudelijke apparaten laten maken in plaats van weggooien als ze stuk gaan. In veel buurthuizen en repair cafe's worden er met regelmaat dagen georganiseerd waarop klussers helpen, maar je kan natuurlijk ook die handige buurman of buurvrouw vragen.

 • 9

  Duurzaam investeren

  Ben je al aan het beleggen? Overweeg dan groen te investeren in bijvoorbeeld duurzame beleggingsfondsen die alleen milieuvriendelijke activiteiten financieren.

 • 10

  Kies voor duurzame energie

  Koop of huur zonnepanelen als dat mogelijk is of kies anders voor groene energie bij je energieleverancier.

  Lees verder
 • 11

  Vakantie dichterbij huis

  Ga eens wat dichterbij huis op pad en vermijd zo een vliegreis.

  Lees verder
 • 12

  Gebruik je spullen langer: kies voor kwaliteit, repareer of recycle

 • 13

  Bespaar water met je koopgedrag

  Wist je dat je met de aanschaf van een waterbesparende kraankop gemiddeld 50% water bespaart? Ben bewust van hoe je water kan besparen met wat jij aanschaft. Lees de waterbesparingstips.

 • 14

  Nieuwe kleding kopen?

  Welke stof je koopt maakt een groot verschil. Gemiddeld kost het 10.000 liter water om 1 kilo katoen te produceren. Tweedehands kleding kopen bespaart niet alleen energie en water, maar ook CO2 uitstoot op transport. Of kies voor circulaire t-shirts van WWF, gemaakt van oude kleding en gemaakt om weer nieuwe kleding te worden.

 • 15

  Verantwoord bankieren

  Kies een bank die denkt aan het milieu. Check de eerlijke bankwijzer voor een verantwoorde keuze.

 • 16

  Koop geen plastic tasje

  Koop geen plastic tasjes bij de supermarkt maar neem je eigen tas mee.

  Lees verder
 • 17

  Het verschil tussen biologisch en FairTrade

  Als je iets gaat kopen, kijk dan of het een lokaal product is (scheelt CO2 uitstoot), of het biologisch is (is beter voor de natuur) en of het Fair Trade is (betere omstandigheden voor de mensen die bij de productie betrokken zijn).

 • 18

  Consuminderen

  Consuminderen is nog altijd het allerbeste voor de natuur. Dus check eerst of je het echt nodig hebt. Als dat zo is, kijk of je het eventueel tweedehands kunt kopen. En als dat niet lukt, kijk dan of het een duurzaam product is (dat het lang meegaat) en of het een verantwoord product is (duurzaamheids- of biologisch keurmerk).

 • 19

  Bespaar energie

  Isoleer je woning, kies voor zuinige apparaten en zet de thermostaat een graadje lager.

  Lees verder
 • 20

  Voetafdruktest

  Leef jij op grote of kleine voet? Met de voetafdruktest krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke levensstijl op de aarde. Aan het eind van de test zie je of je fantastisch op weg bent of dat er wellicht nog werk aan de winkel is.

Natasja Oerlemans
Voedsel en Landbouw Expert WWF
Hoe moet het verder met de landbouw in Nederland?
Lees mijn blogartikel

Shampoobars cadeaupakket Honing

Cadeaupakket voor plasticvrij douchen (Honing)

€ 19,95

Seepje duurzaam schoonmaakpakket

Compleet pakket met duurzame schoonmaakproducten

€ 22,95

Opvouwbaar tasje WWF - Panda

Handig opvouwbaar tasje van rPET

€ 5,95

NextBrush bamboe tandenborstel - Soft

Bamboe tandenborstel

€ 3,50

Resultaten en Updates

Recordlading soja in haven Amsterdam toont noodzaak Europese bossenwet

In de haven van Amsterdam is een schip uit Brazilië aangekomen met aan boord een van de grootste soja-ladingen ooit. Het megaschip de Pacific South vervoerde 100 duizend ton soja; de inhoud staat gelijk aan ruim 3.000 vrachtwagens. De exacte herkomst van de soja is onbekend. Dit is volgens WWF juist het probleem omdat veel van de Braziliaanse soja is gerelateerd aan ontbossing. Samen met andere natuur- en milieuorganisaties roept WWF de Europese Unie op om snel met sterke wetgeving te komen die natuur wereldwijd beschermt.
Meer info

Weidevogels in de problemen door droogte

De droogte van de afgelopen weken heeft grote gevolgen voor weidevogels. Vogels als de grutto en kievit hebben moeite hebben om voldoende voedsel te vinden, bovenop het gebrek aan geschikt leefgebied. En weidevogels hebben in het broedseizoen - dat nu in volle gang is - juist meer voedsel nodig om hun jongen te voeden.

Gelukkig werken boeren en burgers samen om de iconische vogels te helpen.
Meer info

Nieuwe leerstoel Rijksuniversiteit Groningen over agrarische landschappen

Voor een toekomstbestendige landbouw voor natuur én boer is behoefte aan meer inzichten en meer kennis over hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. Om deze reden financiert het Wereld Natuur Fonds de nieuwe leerstoel ‘Veerkrachtige agrarische landschappen voor natuur en mens’, van Prof. dr. Pablo Tittonell aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!