Michel Gunther / WWF

Energie besparen

Comfortabel wonen en leven op een verantwoorde manier. Het kan.

Hoe bespaar je energie?

Een warm en knus huis is fijn, maar hoe kunnen we toch een beetje verantwoord warm blijven? En qua verlichting, kies je voor gloeilampen, halogeen of led? Apparaten uit of stand-by? En hoe kun je het duurzaamst wassen? Lees hier tips hoe je energie bespaart. Als je minder energie verbruikt hoeft er minder energie opgewekt te worden en worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten.

 

Global Warming Images / WWF

Bespaar energie met deze tips!

 • 1

  Voorkom verloren warmte

  Veel warmte in huis gaat verloren aan de achterkant van de verwarming. De warmte gaat rechtstreeks naar de muur en je hebt er dus eigenlijk niets aan. Daarom is het goed om de plek tussen de radiator en de buitenmuur te isoleren met magnetische strips, direct op de verwarming. Ook werken tochtstrips en vloerkleden goed ter isolatie.

 • 2

  Warme voeten, warm lijf

  Omdat warme lucht stijgt en koude lucht daalt is de vloer in huis vaak koud. Met als gevolg: koude voeten en een koud lijf. Zorg in de winter dat je warme sokken draagt of sloffen zodat je voeten warm zijn en zo je hele lichaam verwarmd is. De verwarming kan lager of uit.

 • 3

  Verwarm geen ruimtes die je niet gebruikt

  Vaak wordt energie verspild door ruimtes te verwarmen die je niet gebruikt. Draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet zit. En ga je bijvoorbeeld om 23.00 uur naar bed? Zet dan de thermostaat om 22.00 uur vast wat lager. Het duurt ongeveer een uur voordat de verwarming is afgekoeld. Die warme huiskamer heb je toch niet nodig als je naar bed gaat.

 • 4

  Doe de deur dicht

  Als je de deuren open hebt staan, trekt veel warmte de kamer uit. Houd de deuren dus goed dicht om de warmte binnen de kamers te houden. Een simpele handeling maar super effectief!

 • 5

  Duurzamere boilers

  Wist je dat boilers één van de grootste energiesluipers in huis zijn? Gemiddeld verbruikt een elektrische boiler bijna 1.900 kWh en 430 euro aan kosten. Een duurzamere boiler installeren vergt een investering, maar die verdien je gauw terug omdat je uiteindelijk veel bespaart.

 • 6

  Waterontharder bespaart energie

  Een nog vrij onbekend product is de waterontharder. Een apparaatje dat je op je waterleiding monteert en dat kalk uit het water filtert. Kalk heeft een isolerende functie en als het aan apparaten en leidingen hecht werken deze minder efficiënt. Door het kalk uit het water te halen bespaar je energie en zal je merken dat je minder kalkaanslag op kranen en je douchecel hebt.

 • 7

  Was buiten drogen

  Wist je dat je zo'n 50 tot 115 euro aan energie uitgeeft op jaarbasis om je was in de wasdroger te drogen? Veel mensen denken dat je was alleen maar buiten kan drogen als het zonnig is, maar niks is minder waar. Je kan het hele jaar je was buiten drogen, behalve als het regent uiteraard.

 • 8

  Bevroren eten 's ochtends uit de vriezer halen

  Net thuis na een lange dag werken en je hebt trek dus ontdooi je je maaltijd in de magnetron. Beter kun je 's ochtends het eten dat je 's avonds wilt eten uit de vriezer halen. Dat bespaart een hoop energie, zeker als je het in je koelkast laat ontdooien. Die krijgt dan namelijk extra koeling van het bevroren product.

 • 9

  Elektrische kachel

  Een elektrische kachel op zolder of in je slaapkamer in de winter? Elektrische kachels zijn één van de grootste energiesluipers in huis. Als je de kachel elke dag een paar uurtjes aan hebt dan verbuikt de kachel zo'n 500 kWh per jaar. Een kruik is een makkelijk alternatief en verbruikt veel minder energie.

 • 10

  Airconditioning

  Door klimaatverandering hebben we steeds meer hete dagen in Nederland en dat merken de winkels die airconditioners verkopen. Helaas zijn airconditioners erg schakelijk voor het milieu. Maar hoe hou je dan je huis koel? Isoleren helpt niet alleen om je huis in de winter warm te houden, maar ook deze in de zomer koel te houden. Schaduw creëren door een boom te planten of zonwering aan te schaffen helpt ook.

 • 11

  Vlekken verwijderen

  Wist je dat het merendeel van de energie dat een kledingstuk verbruikt zit in het wassen en drogen dat we elke week doen? Kleding hoeft voor een vlek niet in de was, leer hoe je vlekken schoon kan maken en geuren kan neutraliseren met verdunde wodka of citroensap. 

Bruno Arnold / WWF

Verlichting en elektriciteit: 7 praktische tips

 

 

 • 1

  Zet apparaten helemaal uit (dus niet op stand-by) en voorkom zo sluipverbruik

 • 2

  Als je nieuwe apparaten koopt, koop dan apparaten met energielabel A+++

 • 3

  Is je koelkast of vriezer acht jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen

 • 4

  Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is, was op lage temperaturen en gebruik geen wasdroger

 • 5

  Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen

 • 6

  Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor even

 • 7

  Energie besparen op je telefoon

  Met deze tips gaat je batterij ondanks alle leuke functies langer mee, hoef je minder vaak op te laden en bespaar je dus stroom.

  Lees verder

Hoe duurzaam is jouw lifestyle?

Leef jij op grote of kleine voet? Met de WWF voetafdruktest krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke levensstijl op de aarde.

Groene energie in 2050

Samen met overheden, consumenten en bedrijven werkt WWF aan groene, duurzame energie: elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen en biogas.

WWF's lange termijnvisie 'The Energy Report' laat zien dat het mogelijk is om in 2050 met 100% hernieuwbare energie te leven. Door ambitieuze energiebesparende maatregelen is de totale energievraag dan 15 procent lager dan in 2005, terwijl bevolking, consumptie en vervoer groeien. Industrieën recyclen meer, gebouwen worden energiezuinig gebouwd en duurzame manieren van transport zijn gerealiseerd.

Het terugdringen van broeikasgassen vergt een diep ingrijpen in de wereldwijde energiehuishouding, wat voor elke overheid, bedrijf en consument in de geïndustrialiseerde landen voelbaar zal zijn. Bindende regelgeving is nodig om bedrijven strengere emissieplafonds op leggen. Tegelijkertijd moet de overheid investeringszekerheid bieden om energiebesparende maatregelen en duurzame energie lonend te maken voor bedrijven.

 

WWF / Richard Stonehouse

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!