Michel Gunther / WWF

Energie besparen

Er is gelukkig veel aandacht voor het verminderen van onze uitstoot en het opwekken van duurzame energie. Maar energie besparen is ook cruciaal. Het moet en kan minder.

Hoe bespaar je energie?

Een warm en knus huis is fijn, maar hoe kunnen we toch een beetje verantwoord warm blijven? En qua verlichting, kies je voor gloeilampen, halogeen of led? Apparaten uit of stand-by? En hoe kun je het duurzaamst wassen? Lees hier tips hoe je energie bespaart. Als je minder energie verbruikt hoeft er minder energie opgewekt te worden en worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten.

 

Global Warming Images / WWF

Bespaar energie met deze tips!

  • 1

    Verwarming omlaag

    Zet de kamertemperatuur op je thermostaat zo laag mogelijk. Staat die op 21 graden? Probeer een paar dagen op 20,5. Ben je daaraan gewend? Ga steeds een halve graad lager. Trek ook een warme trui aan of leg een knus dekentje op de bank.

  • 2

    Voorkom verloren warmte bij de radiator

    Veel warmte in huis gaat verloren aan de achterkant van de verwarming. De warmte gaat rechtstreeks naar de muur en je hebt er dus eigenlijk niets aan. Plaats daarom radiatorfolie achter een radiator. Die folie kaatst warmte terug, waardoor je minder warmte 'verspilt'.

  • 3

    Bevroren eten 's ochtends uit de vriezer halen

    Net thuis na een lange dag werken en je hebt trek dus ontdooi je je maaltijd in de magnetron. Je kunt beter 's ochtends het eten al uit de vriezer halen. Dat bespaart een hoop energie, zeker als je het in je koelkast laat ontdooien. Die krijgt dan namelijk extra koeling van het bevroren product.

  • 4

    Waterbesparend douchen

    Gemiddeld douchen we vijf keer per week negen minuten lang. Douche minder en korter en zet het water minder warm. Ook handig: een waterbesparende douchekop. Die gebruikt minder water en dus hoeft er minder water verwarmd te worden. Zo bespaar je water én energie.

  • 5

    Verwarm geen ruimtes die je niet gebruikt

    Vaak wordt energie verspild door ruimtes te verwarmen die je niet gebruikt. Draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet zit. En ga je bijvoorbeeld om 23.00 uur naar bed? Zet dan de thermostaat om 22.00 uur vast wat lager. Het duurt ongeveer een uur voordat de verwarming is afgekoeld. Die warme huiskamer heb je toch niet nodig als je naar bed gaat.

  • 6

    Doe de deur dicht

    Als je de deuren open hebt staan, trekt veel warmte de kamer uit. Houd de deuren dus goed dicht om de warmte binnen de kamers te houden. Een simpele handeling maar super effectief! 

    Tocht het onder de deuren door? Leg er een tochtrol voor.

  • 7

    Duurzamere boilers

    Wist je dat boilers één van de grootste energiesluipers in huis zijn? Gemiddeld verbruikt een elektrische boiler bijna 1.900 kWh en 430 euro aan kosten. Een duurzamere boiler installeren vergt een investering, maar die verdien je gauw terug omdat je uiteindelijk veel bespaart.

  • 8

    Was buiten drogen

    Wist je dat je zo'n 50 tot 115 euro aan energie uitgeeft op jaarbasis om je was in de wasdroger te drogen? Veel mensen denken dat je was alleen maar buiten kan drogen als het zonnig is, maar niks is minder waar. Je kan het hele jaar je was buiten drogen, behalve als het regent uiteraard.

  • 9

    Warme voeten, warm lijf

    Omdat warme lucht stijgt en koude lucht daalt is de vloer in huis vaak koud. Met als gevolg: koude voeten en een koud lijf. Zorg in de winter dat je warme sokken of sloffen draagt zodat je voeten warm zijn en zo je hele lichaam verwarmd is.

  • 10

    Elektrische kachel

    Een elektrische kachel op zolder of in je slaapkamer in de winter? Elektrische kachels zijn één van de grootste energiesluipers in huis. Als je de kachel elke dag een paar uurtjes aan hebt dan verbuikt de kachel zo'n 500 kWh per jaar. Gebruik deze dus zo min mogelijk, trek een trui aan of leg een dekentje over je benen.

  • 11

    Airconditioning

    Door klimaatverandering hebben we steeds meer hete dagen in Nederland en dat merken de winkels die airconditioners verkopen. Helaas zijn airconditioners erg schakelijk voor het milieu. Maar hoe hou je dan je huis koel? Isoleren helpt niet alleen om je huis in de winter warm te houden, maar ook deze in de zomer koel te houden. Schaduw creëren door een boom te planten of zonwering aan te schaffen helpt ook.

Bruno Arnold / WWF

Verlichting en elektriciteit: 6 praktische tips

 

 

  • 1

    Zet apparaten helemaal uit (dus niet op stand-by) en voorkom zo sluipverbruik.

  • 2

    Als je nieuwe apparaten koopt, koop dan apparaten met energielabel A+++.

  • 3

    Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is, was op lage temperaturen en gebruik geen wasdroger.

  • 4

    Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen.

  • 5

    Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor even.

  • 6

    Energie besparen op je telefoon

    Met deze tips gaat je batterij ondanks alle leuke functies langer mee, hoef je minder vaak op te laden en bespaar je dus stroom.

    Lees verder

Hoe duurzaam is jouw lifestyle?

Leef jij op grote of kleine voet? Met de WWF voetafdruktest krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke levensstijl op de aarde.

Groene energie in 2050

Samen met overheden, consumenten en bedrijven werkt WWF aan groene, duurzame energie: elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen en biogas.

In WWF's lange termijnvisie leven we in 2050 met 100% hernieuwbare energie en dit is ook mogelijk. Door ambitieuze energiebesparende maatregelen is de totale energievraag dan 15% lager dan in 2005, terwijl bevolking, consumptie en vervoer groeien. Industrieën recyclen meer, gebouwen worden energiezuinig gebouwd en duurzame manieren van transport zijn gerealiseerd.

Het terugdringen van broeikasgassen vergt een diep ingrijpen in de wereldwijde energiehuishouding, wat voor elke overheid, bedrijf en consument in de geïndustrialiseerde landen voelbaar zal zijn. Bindende regelgeving is nodig om bedrijven strengere emissieplafonds op leggen. Tegelijkertijd moet de overheid investeringszekerheid bieden om energiebesparende maatregelen en duurzame energie lonend te maken voor bedrijven.

WWF / Richard Stonehouse

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!