Michel Gunther / WWF

Energie besparen

Comfortabel wonen en leven op een verantwoorde manier. Het kan.

Hoe bespaar je energie?

Een warm en knus huis is fijn, maar hoe kunnen we toch een beetje verantwoord warm blijven? En qua verlichting, kies je voor gloeilampen, halogeen of led? Apparaten uit of stand-by? En hoe kun je het duurzaamst wassen? Lees hier tips hoe je energie bespaart en impact maakt

Global Warming Images / WWF

Bespaar energie met deze tips!

 • 1

  Voorkom verloren warmte

  Veel warmte in huis gaat verloren aan de achterkant van de verwarming. De warmte gaat rechtstreeks naar de muur en je hebt er dus eigenlijk niets aan. Daarom is het goed om de plek tussen de radiator en de buitenmuur te isoleren met magnetische strips, direct op de verwarming. Ook werken tochtstrips en vloerkleden goed ter isolatie.

 • 2

  Warme voeten, warm lijf

  Omdat warme lucht stijgt en koude lucht daalt is de vloer in huis vaak koud. Met als gevolg: koude voeten en een koud lijf. Zorg in de winter dat je warme sokken draagt of sloffen zodat je voeten warm zijn en zo je hele lichaam verwarmd is. De verwarming kan lager of uit.

 • 3

  Verwarm geen ruimtes die je niet gebruikt

  Vaak wordt energie verspild door ruimtes te verwarmen die je niet gebruikt. Draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet zit. En ga je bijvoorbeeld om 23 uur naar bed? Zet dan de thermostaat om 22 uur vast wat lager. Het duurt ongeveer een uur voordat de verwarming is afgekoeld. Die warme huiskamer heb je toch niet nodig als je naar bed gaat.

 • 4

  Doe de deur dicht

  Als je de deuren open hebt staan, trekt veel warmte de kamer uit. Houd de deuren dus goed dicht om de warmte binnen de kamers te houden. Een simpele handeling maar super effectief!

Bruno Arnold / WWF

Verlichting en elektriciteit: 6 praktische tips

 

 

 • 1

  Zet apparaten helemaal uit (dus niet op stand-by) en voorkom zo sluipverbruik

 • 2

  Als je nieuwe apparaten koopt, koop dan apparaten met energielabel A+++

 • 3

  Is je koelkast of vriezer acht jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen

 • 4

  Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is, was op lage temperaturen en gebruik geen wasdroger

 • 5

  Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen

 • 6

  Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor even

Groene energie in 2050

Samen met overheden, consumenten en bedrijven werkt WWF aan groene, duurzame energie: elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen en biogas.

WWF's lange termijnvisie 'The Energy Report' laat zien dat het mogelijk is om in 2050 met 100% hernieuwbare energie te leven. Door ambitieuze energiebesparende maatregelen is de totale energievraag dan 15 procent lager dan in 2005, terwijl bevolking, consumptie en vervoer groeien. Industrieën recyclen meer, gebouwen worden energiezuinig gebouwd en duurzame manieren van transport zijn gerealiseerd.

Het terugdringen van broeikasgassen vergt een diep ingrijpen in de wereldwijde energiehuishouding, wat voor elke overheid, bedrijf en consument in de geïndustrialiseerde landen voelbaar zal zijn. Bindende regelgeving is nodig om bedrijven strengere emissieplafonds op leggen. Tegelijkertijd moet de overheid investeringszekerheid bieden om energiebesparende maatregelen en duurzame energie lonend te maken voor bedrijven.

 

WWF / Richard Stonehouse

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!