Hoe gaat het met de natuur wereldwijd?
De populatiegrootte wilde dieren is gemiddeld met een schrikbarende 73 procent afgenomen ten opzichte van 1970.
Het internationale Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds wordt elke twee jaar gepubliceerd en is een uitgebreid onderzoek naar de trends in de wereldwijde biodiversiteit en de gezondheid van de natuur op onze planeet. Conclusie: de natuur verdwijnt in recordtempo.
Sinds 1970 is de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen. Dat blijkt uit het Living Planet Report 2024.
De grafiek laat de wereldwijde Living Planet Index (LPI) zien over de jaren 1970 tot 2020. Deze keer toont het dat de omvang van de onderzochte populaties wilde dieren in 50 jaar gemiddeld met maar liefst 73 procent is afgenomen.
Deze LPI wil niet zeggen dat alle populaties achteruitgaan. Het is een gemiddelde. Er zijn populaties die achteruitgaan maar gelukkig ook populaties die vooruit gaan.
Het is nog niet te laat voor natuurherstel, maar we hebben nu grote en gedurfde oplossingen nodig. Oplossingen die in verhouding zijn tot de huidige natuurcrisis. Door onze huidige voedsel-, energie- en financiële systemen te veranderen, kunnen we het tij nog keren. Lees meer over deze oplossingen (Engelstalig).
Download het rapport
Download het volledige rapport (Engelstalig), het Living Planet in het kort (Nederlandstalig) of de belangrijkste bevindingen.
Living Planet Report 2024 uitgelegd
Gevaarlijke kantelpunten komen snel dichterbij
Veranderingen in de natuur lijken soms misschien klein en geleidelijk - maar na verloop van tijd kan de optelsom van hun impact grote verandering of een reeks van veranderingen teweegbrengen. Dat wordt een kantelpunt genoemd. Kantelpunten kunnen plotseling optreden, zijn vaak onomkeerbaar en mogelijk rampzalig voor mens en natuur.
De Living Planet Index 2024 laat zien hoe groot de natuurverliescrisis is. Tussen 1970 en 2020 is de omvang van populaties in het wild gemiddeld met 73% afgenomen. Dit is gebaseerd op bijna 35.000 populatietrends van 5.495 soorten amfibieën, vogels, vissen, zoogdieren en reptielen. Regionaal gezien vonden de grootste verliezen plaats in Latijns-Amerika en de Cariben (-95%). Zoetwatersoorten kenden de grootste afname - een schokkende 85%.
Ravic Nijbroek, hoofd van het wetenschappelijk team van WWF-Nederland:
"Het is schokkend dat de wereld blijvend zal veranderen als wereldleiders niet snel handelen. Het Living Planet Report laat duidelijk zien dat we dichtbij onomkeerbare veranderingen komen. Als we aan deze punten voorbijgaan, zullen onze voedsel- en energiesystemen volledig verstoord worden, en is er geen weg meer terug."
Herstel van de natuur vereist een dringende transformatie
Het is nog niet te laat om onze levende planeet te redden, maar er zijn wel grote veranderingen voor nodig. Naast veel grotere inspanningen om de natuur te behouden en te herstellen, moeten we ook de oorzaken van de vernietiging aanpakken door onze voedsel-, energie- en financiële systemen drastisch te veranderen.
Ontrafeld: kantelpunten van de natuur
Wat leert het Living Planet Report 2024 ons?
Klik op de afbeelding of hier voor een pdf-versie.
Wat moet er gebeuren?
WWF roept landen op om meer ambitie te tonen bij het opstellen van de nationale natuur- en klimaatplannen, en ze daadwerkelijk uit te voeren.
De plannen moeten maatregelen bevatten die wereldwijde overconsumptie verminderen, het verlies van biodiversiteit een halt toeroepen en de uitstoot verminderen. En dat alles op een rechtvaardige manier.
We dringen er ook bij regeringen op aan om meer publieke en private financiering vrij te maken om actie op grote schaal mogelijk te maken. We vragen ze beleid en acties op het gebied van klimaat, natuur en duurzame ontwikkeling beter op elkaar af te stemmen.
Zowel regeringen als bedrijven moeten in actie komen om activiteiten met een negatieve impact op biodiversiteit en klimaat zo snel mogelijk uit te bannen. Ook moeten ze financiering van schadelijke praktijken ombuigen naar activiteiten die helpen om de doelen zoals afgesproken met de internationale gemeenschap te halen.
Meer natuur kan ons nog helpen, meer natuur nu, voordat het echt te laat is.