Hoopvol natuurherstel
Soms word je moedeloos van al het nieuws dat je leest over natuur en klimaatverandering. Toch is er wel degelijk reden voor hoop en optimisme. Het is echt nog niet te laat. Er zijn genoeg voorbeelden te geven die laten zien dat bescherming en herstel van natuur tot grootschalige resultaten heeft geleid. Hoopvolle voorbeelden van diersoorten die al bijna uitgestorven waren en nu weer in fikse aantallen rondwandelen of vliegen. En van gebieden die door drooglegging, ontbossing of vervuiling ten onder gingen en die nu weer floreren.
Dat er meer natuur nodig is om de aarde leefbaar te houden weet eigenlijk iedereen wel. Dat het ook kán trekt minder de aandacht. Maar er zijn bewijzen zat dat het mogelijk is om natuur te herstellen en te zorgen voor meer natuur. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:
Zwarte neushoorn, Afrika
2000: 2500
Nu: 6200
Door zwarte neushoorns te verhuizen van overvolle reservaten naar nieuwe gebieden wordt de druk op de voedselvoorraad in het oude gebied lichter - wat de groei van de populatie stimuleert. In het nieuwe leefgebied hebben de verhuisde neushoorns genoeg ruimte en te eten wat zorgt dat er weer jonge neushoorns geboren kunnen worden. Hierdoor groeit de populatie op twee plekken tegelijk!
Millingerwaard, Nederland
De Millingerwaard zag er in 1991 nog uit als een biljartlaken, met vooral strakke weilanden. Door een flinke herinrichting kreeg het rivierwater weer de ruimte. De natuurlijke begroeiing en ander leven kwam terug. Nu is het een afwisselend natuurgebied vol dieren en planten en kun je er zelfs het grootste knaagdier van Europa tegenkomen, de bever.
Atlantisch regenwoud, Brazilië
Nog maar 15 procent is er over van het Atlantisch Regenwoud in Zuid-Amerika. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben. We hebben in de afgelopen jaren 100.000 bomen geplant, een stuk natuur ter grootte van 350 voetbalvelden hersteld en nog eens 100.000 voetbalvelden aan natuur heeft betere bescherming gekregen.
Check de video!
Orang-oetans, Borneo
Van het bos van Bukit Piton op Maleisisch Saba was 20 jaar geleden door ontbossing niet veel meer over. De orang-oetans hadden niks meer te eten en trokken er weg. Door intensief bosherstel veerde het bos in 10 jaar tijd terug - met als kroon op het werk: de eerste orang-oetans lieten zich weer zien!
Berggorilla’s, Virunga
2000: ~ 600
Nu: ~ 1100
Dankzij goed beheer van beschermde gebieden, samenwerking met lokale bevolking, monitoring en medische ingrepen is het aantal berggorilla’s in het Virunga-gebergte op de grens van DRC, Rwanda en Oeganda, gegroeid. De berggorilla is echter de enige mensaap ter wereld die in aantal stabiel is of toeneemt, dus goede bescherming blijft heel belangrijk.
Iberische lynx, Spanje en Portugal
2001: 62
Nu: 648
Er zijn nu tien keer zoveel (volwassen) Iberische lynxen in Spanje en Portugal als in 2001! Dit succes is te danken aan bescherming in het veld, zoals het op peil brengen van de prooidierstand en hun voedselvoorraad, en door fokprogramma’s.
Rivierherstel door verwijdering dammen
Door het weghalen van dammen en andere obstakels is meer dan 4.300 kilometer aan rivieren in Europa weer met elkaar verbonden. Dat is niet alleen essentieel voor trekvissen zoals zalmen, steuren en palingen, maar natuurherstel is ook van belang voor de klimaatbestendigheid. In 2023 zijn bijna 500 barrières uit Europese rivieren verwijderd, na de 325 in 2022.
Herintroductie steur, Nederland
De steur staat symbool voor vele trekvissen zoals zalm, zeeforel en paling die voor hun leven en voortplanting zowel de zee als de rivieren nodig hebben. In augustus 2024 werden 250 steuren van anderhalf jaar oud uitgezet in de Waal bij de Millingerwaard en verder stroomafwaarts. Hiermee zwemmen er na zeventig jaar afwezigheid weer jonge steuren in de Nederlandse wateren.
Wolf, Nederland
1900: 0
2024: 51
Na de val van het IJzeren Gordijn verspreidden wolven in Midden-Europa zich zoetjesaan weer naar hun oorspronkelijke leefgebied. Zo kwamen er ook een paar via Duitsland Nederland binnen. Na 150 jaar afwezigheid wandelde in 2015 een wolf ons land in, en weer uit. In 2018 vestigde zich de eerste wolf en een jaar later werden de eerste jongen geboren. Wolven hebben in de natuur een belangrijke rol door onder andere de hoefdierpopulatie een beetje in toom te houden. Doordat zij juist op deze dieren jagen wordt een gebied niet kaalgevreten en blijft het bos bestaan.
Herstel oesterbanken, Noordzee
Nabij de Borkumse Stenen in de Noordzee zijn 3D-rifstructuren op de zeebodem geplaatst, waarop verschillende soorten schelpdieren zich hebben gevestigd. Zo fungeren deze riffen als kraamkamer en schuilplaats voor allerlei soorten en dragen ze op die manier bij aan het herstel van biodiversiteit in de Noordzee. Eenmaal verder uitgegroeid vormen deze oesterbanken bovendien een natuurlijke kustverdediging.
Sneeuwluipaard, Bhutan
2016: 96
Nu: 134
Van 96 naar 134 sneeuwluipaarden, dat is een toename van bijna 40 procent! De regering van Bhutan neemt de bescherming van haar grote katten, ook het aantal tijgers in het land is namelijk toegenomen, zeer serieus.
En nog meer!
Europese bizon, Europa
1924: 54 in dierentuinen
Nu: 7000 in het wild
Reuzenpanda, China
1985: 1100
Nu: 1864
Gouden leeuwaapje, Brazilië
2000: 360
Nu: 1400
Ooievaar, Nederland
1975: bijna verdwenen uit NL
2023: 1550 – 1750 broedparen
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!