Global Warming Images / WWF
16 november 2022

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.

Dat is hard nodig: in de top drie grootste regenwouden ter wereld is de ontbossing nu nog torenhoog. Vorig jaar verdween volgens Global Forest Watch ruim 11 miljoen hectare primair bos in tropische gebieden, dat is een oppervlakte van bijna drie keer Nederland. De drie landen maakten een harde afspraak: in 2030 moet de ontbossing gestopt zijn. Lula nodigt andere bosrijke landen zoals Peru uit zich aan te sluiten bij de alliantie.

Ontbossing Cerrado en Pantanal Mato Grosso do Sul, Brazilië WW2128495

Steun van inheemse gemeenschappen

Uit een recent onderzoek van WWF blijkt dat de Amazone het kantelpunt nadert als de ontbossing niet wordt gestopt. Amazone-expert Merijn van Leeuwen van WWF-NL: "Niet alleen de Amazone, maar ook het Congobekken en de oerwouden van Indonesië zijn letterlijk van levensbelang voor de ecologische en klimatologische balans van de wereld.

Het credo is: behouden wat we nog hebben, herstellen waar nodig en meer regenwoud beschermen waar het kan. Het is dan wel essentieel dat inheemse gemeenschappen en bevolkingsgroepen die van het bos afhankelijk zijn volledig betrokken worden bij besluiten. Dat is voor ons een absolute voorwaarde."

S.O.S. Bos

Het verdrag tussen Brazilië, Congo en Indonesië is een grote stap in de goede richting. Nú is het moment om samen door te zetten en miljoenen extra hectare regenwoud veilig te stellen. Want de grootschalige ontbossing vernietigt meer dan alleen bos. Help je mee om bos te beschermen, te herstellen en ontbossing te voorkomen?

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).