Global Warming Images / WWF
16 november 2022

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.

Dat is hard nodig: in de top drie grootste regenwouden ter wereld is de ontbossing nu nog torenhoog. Vorig jaar verdween volgens Global Forest Watch ruim 11 miljoen hectare primair bos in tropische gebieden, dat is een oppervlakte van bijna drie keer Nederland. De drie landen maakten een harde afspraak: in 2030 moet de ontbossing gestopt zijn. Lula nodigt andere bosrijke landen zoals Peru uit zich aan te sluiten bij de alliantie.

Ontbossing Cerrado en Pantanal Mato Grosso do Sul, Brazilië WW2128495

Steun van inheemse gemeenschappen

Uit een recent onderzoek van WWF blijkt dat de Amazone het kantelpunt nadert als de ontbossing niet wordt gestopt. Amazone-expert Merijn van Leeuwen van WWF-NL: "Niet alleen de Amazone, maar ook het Congobekken en de oerwouden van Indonesië zijn letterlijk van levensbelang voor de ecologische en klimatologische balans van de wereld.

Het credo is: behouden wat we nog hebben, herstellen waar nodig en meer regenwoud beschermen waar het kan. Het is dan wel essentieel dat inheemse gemeenschappen en bevolkingsgroepen die van het bos afhankelijk zijn volledig betrokken worden bij besluiten. Dat is voor ons een absolute voorwaarde."

S.O.S. Bos

Het verdrag tussen Brazilië, Congo en Indonesië is een grote stap in de goede richting. Nú is het moment om samen door te zetten en miljoenen extra hectare regenwoud veilig te stellen. Want de grootschalige ontbossing vernietigt meer dan alleen bos. Help je mee om bos te beschermen, te herstellen en ontbossing te voorkomen?

Gerelateerde artikelen

Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).