Global Warming Images / WWF
16 november 2022

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.

Dat is hard nodig: in de top drie grootste regenwouden ter wereld is de ontbossing nu nog torenhoog. Vorig jaar verdween volgens Global Forest Watch ruim 11 miljoen hectare primair bos in tropische gebieden, dat is een oppervlakte van bijna drie keer Nederland. De drie landen maakten een harde afspraak: in 2030 moet de ontbossing gestopt zijn. Lula nodigt andere bosrijke landen zoals Peru uit zich aan te sluiten bij de alliantie.

Ontbossing Cerrado en Pantanal Mato Grosso do Sul, Brazilië WW2128495

Steun van inheemse gemeenschappen

Uit een recent onderzoek van WWF blijkt dat de Amazone het kantelpunt nadert als de ontbossing niet wordt gestopt. Amazone-expert Merijn van Leeuwen van WWF-NL: "Niet alleen de Amazone, maar ook het Congobekken en de oerwouden van Indonesië zijn letterlijk van levensbelang voor de ecologische en klimatologische balans van de wereld.

Het credo is: behouden wat we nog hebben, herstellen waar nodig en meer regenwoud beschermen waar het kan. Het is dan wel essentieel dat inheemse gemeenschappen en bevolkingsgroepen die van het bos afhankelijk zijn volledig betrokken worden bij besluiten. Dat is voor ons een absolute voorwaarde."

S.O.S. Bos

Het verdrag tussen Brazilië, Congo en Indonesië is een grote stap in de goede richting. Nú is het moment om samen door te zetten en miljoenen extra hectare regenwoud veilig te stellen. Want de grootschalige ontbossing vernietigt meer dan alleen bos. Help je mee om bos te beschermen, te herstellen en ontbossing te voorkomen?

Gerelateerde artikelen

Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).