Global Warming Images / WWF
16 november 2022

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.

Dat is hard nodig: in de top drie grootste regenwouden ter wereld is de ontbossing nu nog torenhoog. Vorig jaar verdween volgens Global Forest Watch ruim 11 miljoen hectare primair bos in tropische gebieden, dat is een oppervlakte van bijna drie keer Nederland. De drie landen maakten een harde afspraak: in 2030 moet de ontbossing gestopt zijn. Lula nodigt andere bosrijke landen zoals Peru uit zich aan te sluiten bij de alliantie.

Ontbossing Cerrado en Pantanal Mato Grosso do Sul, Brazilië WW2128495

Steun van inheemse gemeenschappen

Uit een recent onderzoek van WWF blijkt dat de Amazone het kantelpunt nadert als de ontbossing niet wordt gestopt. Amazone-expert Merijn van Leeuwen van WWF-NL: "Niet alleen de Amazone, maar ook het Congobekken en de oerwouden van Indonesië zijn letterlijk van levensbelang voor de ecologische en klimatologische balans van de wereld.

Het credo is: behouden wat we nog hebben, herstellen waar nodig en meer regenwoud beschermen waar het kan. Het is dan wel essentieel dat inheemse gemeenschappen en bevolkingsgroepen die van het bos afhankelijk zijn volledig betrokken worden bij besluiten. Dat is voor ons een absolute voorwaarde."

S.O.S. Bos

Het verdrag tussen Brazilië, Congo en Indonesië is een grote stap in de goede richting. Nú is het moment om samen door te zetten en miljoenen extra hectare regenwoud veilig te stellen. Want de grootschalige ontbossing vernietigt meer dan alleen bos. Help je mee om bos te beschermen, te herstellen en ontbossing te voorkomen?

Gerelateerde artikelen

WWF-Brazilië

Bosherstel: voor dier, natuur en mens

Meer bos betekent meer biodiversiteit, meer bescherming tegen klimaatverandering en meer leefgebied voor mens en dier. Onze collega’s in Brazilië werken daarom hard aan het herstellen van het Atlantisch Regenwoud. Ooit was dit prachtige woud dertig keer zo groot als Nederland, daar is nog slechts vijf keer van over. Samen kunnen we het tij keren. Voor 2030 wil WWF 12 miljoen hectare natuur herstellen in verschillende natuurgebieden in Brazilië. Dat is bijna drie keer Nederland!
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

Na een spannende nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld", zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.
Meer info
Adriano Gambarini / WWF-Brazil

Belangrijke stap voor de natuur: Europa stemt voor sterke wet tegen wereldwijde ontbossing

1,2 miljoen mensen deden een oproep via #together4forest en hun stem is gehoord! Het Europees parlement heeft gestemd voor een sterke Europese bossenwet. Een belangrijke stap om producten waarvoor natuur vernietigd is van de Europese markt te weren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).