Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Stroperijcrisis

De enorme vraag naar lichaamsdelen van wilde dieren zorgt voor meedogenloze stroperij.

 • Groeiende vraag uit opkomende economieën
 • Gebrekkige naleving wetten
 • High-profit, low-risk business voor criminelen

Waarom is stroperij een probleem?

In China en Vietnam neemt in rap tempo de welvaart toe. Daardoor kunnen steeds meer mensen statusverhogende 'luxe' producten kopen, zoals beeldhouwwerk van ivoor en tijgerwijn. Ook worden veel producten van bedreigde dieren nog steeds als souvenir verkocht. Bovendien zorgt het hardnekkige geloof in de geneeskrachtige werking van traditionele medicijnen ervoor dat veel bedreigde dieren worden gestroopt. Helaas heeft dit in de afgelopen jaren geleid tot een ware stroperijcrisis met verstrekkende gevolgen. Van sommige diersoorten worden meer dieren gedood dan erbij komen. Hun aantallen worden steeds kleiner en het gehele ecosysteem waarin de dieren leven wordt erdoor beïnvloed: alles in de natuur hangt immers met elkaar samen.

Vraag en aanbod

In Afrika wordt ingesprongen op de vraag uit Azië. Zo vallen grote aantallen olifanten en neushoorns ten prooi aan stroperij, als gevolg van de internationaal stijgende vraag naar ivoor en neushoornhoorn. Dat heeft ervoor gezorgd dat deze dieren op sommige plekken al zijn uitgestorven. Als de situatie niet verandert, blijft er straks geen olifant of neushoorn meer over.

Bushmeat

Ook de commerciële handel in oerwoudvlees (bushmeat) vormt een bedreiging voor wilde dieren in het Afrika. In de Democratische Republiek Congo alleen al wordt meer dan één miljoen ton bushmeat per jaar geconsumeerd.

naturepl.com / Tony Heald / WWF

Strijd tegen Wildlife Crime

Wat doet WWF tegen stroperij?

Onze aanpak richt zich op alle schakels in de keten van de illegale handel in bedreigde dieren.

 • 1

  Extra anti-stroperijpatrouilles in het veld

  om de kans te vergroten dat de stropers op heterdaad worden betrapt.

  Lees verder
 • 2

  Oprollen van criminele bendes

  door in te zetten op intensieve opsporing en hogere straffen

 • 3

  Zero-tolerance beleid illegale handel

  We stimuleren overheden en bedrijven en wijzen hen op hun verantwoordelijkheid in het controleren van (web)winkels en het nemen van maatregelen om de illegale handel en corruptie tegen te gaan.

 • 4

  Terugdringen van de vraag door toelichting

  Als mensen niet langer geloven dat bepaalde producten een geneeskrachtige werking hebben of hun status verhogen, zal er op lange termijn een gedragsverandering plaatsvinden waardoor de vraag naar deze producten zal afnemen.

  Lees verder
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
Ervaar de dagelijkse uitdagingen van het beschermen van dieren door de ogen van Femke.
Bekijk haar blogs

Voor welke dieren zijn we actief?

Jacht op- en handel in hun lichaamsdelen

Olifant
Olifant
55 Afrikaanse olifanten per dag gedood om hun ivoor.
Tijger
Tijger
Voor een stroper is een tijger goud waard; veel onderdelen van de tijger worden gebruikt om medicijnen van te maken.
Neushoorn
Neushoorn
Nog maar 25.000 neushoorns op de wereld omwille van de hoorn.
Jaguar
Jaguar
Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden nu jaguars gebruikt in Chinese medicijnen.
Luipaard
Luipaard
Mensen betalen nog steeds grof geld voor een bontjas van een luipaardvacht.
Walvis
Walvis
Inmiddels is de commerciële jacht op walvissen allang verboden, maar dit wordt door landen als Japan en Noorwegen genegeerd.
Haai
Haai
Haaien worden massaal gevangen voor consumptie.

Resultaten & Updates

Illegale handel in wilde dieren, bushmeat en pandemieën

In het rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie. De onderzoekers beschrijven hoe de vernietiging van ecosystemen en de overexploitatie van dierlijke hulpbronnen, zoals de handel in wilde dieren, een belangrijk aandeel hebben in het ontstaan van deze ziekten. Zolang er nog dagelijks veel mensen ziek worden en overlijden heeft de volksgezondheid de allerhoogste prioriteit. Ondertussen wordt er nagedacht over de onderliggende factoren die de opkomst van epidemieën mogelijk maken. Het is van levensbelang dat we beter begrijpen wat de rol van natuurlijke ecosystemen is als verdediging tegen de verspreiding van ziekten.
Meer info

De COVID-19 pandemie en het belang van een goed werkend ecosysteem

In het onlangs uitgebrachte rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie die onze planeet in zijn greep heeft. Het beschrijft het verband tussen de vernietiging van natuurlijke ecosystemen, de handel in wilde dieren en het verschijnen en verspreiden van besmettelijke ziekten die door dieren zijn overgebracht zoals COVID-19. Het rapport geeft ook aan hoe we de gezondheid van de mens beter kunnen beschermen door de biodiversiteit beter te beschermen.
Meer info

De coronacrisis raakt het hart van onze missie

Het coronavirus heeft een enorme impact, wereldwijd. Onze gedachten gaan uit naar de families en naasten van de slachtoffers en naar al degenen die aan de frontlinie tegen deze pandemie vechten. Op de langere termijn zullen we de illegale handel in wilde dieren en het verlies aan leefgebied en biodiversiteit ingrijpend moeten aanpakken en zullen we onze relatie met de natuur moeten herzien.
Meer info
WWF / Green Renaissance

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!