Ola Jennersten / WWF-Sweden
04 november 2016

Republiek Congo pikt stroperij niet meer

 
 
 
 
 
 
 
 

Eind oktober veroordeelde de rechtbank van Ouesso in Congo-Brazzaville drie ivoorsmokkelaars tot 5 jaar cel en een boete van 1.500.000 CFA (€2300).

 

De mannen zijn schuldig bevonden aan olifantenstroperij en de verkoop van 9 slagtanden. Het gaat om een georganiseerde bende die gebruik maakte van AK47-oorlogswapens om de olifanten te doden. De Congolese overheid pikt de stroperij niet langer en legt strenge straffen op.

Anti-stroperijpatrouille met WWF

Tijdens het proces werd het openbaar ministerie terzijde gestaan door een advocaat die zich heeft gespecialiseerd in de vervolging van misdaden tegen wilde dieren en die samenwerkt met ETIC (Espace Tridom Interzone Congo). ETIC is een gezamenlijk project tegen stroperij van het ministerie van Bosbouw, Natuur en Duurzame ontwikkeling en WWF.

Een van de verdachten ging al eens eerder de fout in. Vorig jaar mei werd hij ook al opgepakt door een ETIC-patrouilleteam voor illegaal wapenbezit voor de olifantenjacht. Hij moest drie maanden de bak in maar mocht zich laten behandelen voor een ziekte. Hij kwam echter niet meer opdagen om zijn straf uit te zitten.

Olifantencrisis in Congobekken

Recent hebben onderzoekers vastgesteld dat de olifanten uit grote delen van het Congobekken al zijn verdwenen. De oerwouden worden gestaag leeggeplunderd door stropers en ivoorhandelaren. Natuurbeschermingsorganisaties complimenteerden de strenge aanpak van de Congolese regering die zich heeft gecommitteerd aan de bescherming van haar olifanten. Daardoor zijn de laatste maanden verscheidene wildlife criminelen niet alleen opgepakt maar ook veroordeeld. De autoriteiten laten zien dat zij niet lijdzaam toezien dat het natuurlijk erfgoed van Congo verloren gaat.

Gerelateerde artikelen

Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
Elephant Connection

Grootschalige olifantentelling van start in KAZA

De komende maanden zullen de vele olifanten in het grensoverschrijdende natuurgebied Kavango-Zambezi systematisch worden geteld. Een enorme klus: KAZA is 520.000 km² groot, ruim twee keer de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk.
Meer info
Daniël Nelson

Dobi Dobi

Oud-Directeur Kirsten vertelt over haar bezoek aan Afrika
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).