Edward Parker / WWF
19 april 2016

Warmtecamera’s tegen stroperij

 
 
 
 
 

In twee nationale parken in Kenia is WWF een experiment gestart dat heel waardevol kan blijken in de aanpak van stroperij. Thermische camera’s langs de parkgrens registeren de warmte van mensen en dieren. Speciale software meldt wanneer het om mensen gaat. Dankzij dit systeem kunnen parkwachters snel optreden tegen stropers.

Thermische camera’s bestaan al lang. Software om mensen te herkennen ook. Maar het is voor het eerst dat beide technologieën op zo’n manier aan elkaar zijn gekoppeld dat ze ingezet kunnen worden voor wildbescherming. WWF ontwikkelde het systeem van begin tot eind. Dit was mogelijk dankzij een bijdrage van Google.org.

Indringers gesignaleerd

In twee Keniaanse parken wordt het systeem nu getest. WWF en parkmedewerkers plaatsten langs een parkgrens een rij palen. Daarop maken ze infraroodcamera’s vast. Het systeem werd ook op een vrachtwagen bevestigd, waardoor de parkwachters over een mobiele unit beschikken. De camera’s pikken de warmte op van mensen en dieren. De bijhorende software signaleert het als de warmte afkomstig is van een mens. Zodra dat het geval is, gaat er een melding naar de hoofdbewaker. Die stuurt direct een team parkwachters naar de plek.

Baanbrekend

Deze baanbrekende technologie zou wel eens een krachtig wapen kunnen worden in de strijd tegen wildlife crime, voorspelt projectleider Colby Loucks. “Stropers profiteren niet langer van de dekking van het nachtelijk duister. De camera’s zijn een steun in de rug van de moedige parkwachters die het wild beschermen.”

Waardevolle aanvulling

Het nieuwe systeem stelt wildbeschermers in staat om de vaak half-open grenzen van Afrikaanse parken beter te bewaken. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op bestaande anti-stroperijmaatregelen, zoals patrouilleren met speurhonden. Als de pilots succesvol blijken, stelt WWF de technologie ter beschikking aan nationale parken en particuliere wildparken in Afrika.

Gerelateerde artikelen

Richard Barrett / WWF-UK

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.
Meer info
Shutterstock / Raju Soni / WWF

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
Meer info
Suyash Keshari / WWF-International

Terugblik op het Jaar van de Tijger 2022

Het Jaar van de Tijger is voorbij en het Jaar van het Konijn is alweer een paar weken oud. Als tijgerbeschermers kijken we terug op een drukke periode. Spannende vraag dit jaar was: hebben we het doel wat we in het vorige Tijgerjaar (2010) gesteld hebben, TX2, twee keer zoveel tijgers in 2022, behaald of niet?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).