Edward Parker / WWF
19 april 2016

Warmtecamera’s tegen stroperij

 
 
 
 
 

In twee nationale parken in Kenia is WWF een experiment gestart dat heel waardevol kan blijken in de aanpak van stroperij. Thermische camera’s langs de parkgrens registeren de warmte van mensen en dieren. Speciale software meldt wanneer het om mensen gaat. Dankzij dit systeem kunnen parkwachters snel optreden tegen stropers.

Thermische camera’s bestaan al lang. Software om mensen te herkennen ook. Maar het is voor het eerst dat beide technologieën op zo’n manier aan elkaar zijn gekoppeld dat ze ingezet kunnen worden voor wildbescherming. WWF ontwikkelde het systeem van begin tot eind. Dit was mogelijk dankzij een bijdrage van Google.org.

Indringers gesignaleerd

In twee Keniaanse parken wordt het systeem nu getest. WWF en parkmedewerkers plaatsten langs een parkgrens een rij palen. Daarop maken ze infraroodcamera’s vast. Het systeem werd ook op een vrachtwagen bevestigd, waardoor de parkwachters over een mobiele unit beschikken. De camera’s pikken de warmte op van mensen en dieren. De bijhorende software signaleert het als de warmte afkomstig is van een mens. Zodra dat het geval is, gaat er een melding naar de hoofdbewaker. Die stuurt direct een team parkwachters naar de plek.

Baanbrekend

Deze baanbrekende technologie zou wel eens een krachtig wapen kunnen worden in de strijd tegen wildlife crime, voorspelt projectleider Colby Loucks. “Stropers profiteren niet langer van de dekking van het nachtelijk duister. De camera’s zijn een steun in de rug van de moedige parkwachters die het wild beschermen.”

Waardevolle aanvulling

Het nieuwe systeem stelt wildbeschermers in staat om de vaak half-open grenzen van Afrikaanse parken beter te bewaken. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op bestaande anti-stroperijmaatregelen, zoals patrouilleren met speurhonden. Als de pilots succesvol blijken, stelt WWF de technologie ter beschikking aan nationale parken en particuliere wildparken in Afrika.

Gerelateerde artikelen

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig

Vandaag is het Wereld Olifantendag. Natuurbeschermers en olifantenliefhebbers richten dan de aandacht op olifanten, hun kracht en schoonheid, maar ook de problemen waarmee zij te maken hebben en de steun die ze kunnen gebruiken voor hun voortbestaan. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op de wilde olifanten in Azië.
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).