Kyle de Nobrega
06 februari 2023

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.

Maar we moeten constateren dat de georganiseerde criminele netwerken die de handel in neushoornhoorns organiseren, hun jachtterrein steeds verleggen. Was eerst het Kruger Nationaal Park het belangrijkste doelwit van de criminelen, in 2022 richtten zij het vizier op de neushoorns in het Hluhluwe-iMfolozi Park in Zuid-Afrika. 244 neushoorns werden daar gestroopt, inclusief ernstig bedreigde zwarte neushoorns.

Afzagen van hoorns ter preventie

Kruger Park rapporteerde 40% minder neushoornstroperij in het voorbije jaar. Ook in 2021 was dat het geval. Dit is een hoopvolle ontwikkeling waaruit we kunnen leren welke maatregelen werken voor neushoorns in grote natuurgebieden die worden belaagd door georganiseerde criminaliteit.

Een voorbeeld zijn de programma's voor onthoorning in het Kruger Nationaal Park door beheerder South African National Parks. Hierdoor verschuift de verhouding van het risico en de opbrengst voor neushoorncriminelen. Ook in particuliere reservaten die deel uitmaken van het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF in KwaZulu-Natal en Limpopo is onthoornen een belangrijke veiligheidsmaatregel gebleken.

200ste neushoorn op de nieuwe plek (aug 2019)

Afname witte, toename zwarte neushoorns in Afrika

De meest recente neushoornpopulatiecijfers voor Afrika tot eind 2021, zoals vorig jaar gepubliceerd door de IUCN, lieten zien dat de afname van het aantal witte neushoorns met ongeveer 3,1% per jaar doorzette. Het aantal ligt nu net onder de 16.000 dieren. Gelukkig kunnen we wel zeggen dat tussen 2018 en 2021 het aantal ernstig bedreigde zwarte neushoorns met 3% per jaar is toegenomen tot 6.200 dieren. Dit is deels dankzij de langdurige inspanningen om hun verspreidingsgebied en hun aantal actief uit te breiden over het hele continent Afrika.

Christiaan van der Hoeven, wildlife crime expert van WWF:

"Er zijn in Zuid-Afrika allerlei veiligheidsmaatregelen genomen om de wildlife-criminelen op het verkeerde been te zetten. De samenwerking tussen verschillende handhavingsinstanties is verbeterd, er is onderzoek gedaan naar corruptie en er is ingezet op versterking van het moreel en de integriteit van rangers. Maar de internationaal georganiseerde criminele netwerken die zich richten op grote natuurgebieden en belangrijke neushoornpopulaties in zuidelijk Afrika blijven een ernstig probleem.

Naast het aanpakken van de criminelen die betrokken zijn bij de handel in wilde dieren, moeten we ervoor zorgen dat de neushoornaantallen zo snel mogelijk groeien en moeten we goede relaties opbouwen met de gemeenschappen rond de beschermde gebieden, ten behoeve van mens en natuur op lange termijn."

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).