Elke van Gils
13 mei 2022

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied 

Vier zwarte neushoornstieren zijn vanuit twee reservaten in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. De translocatie liep op rolletjes en was de zoveelste verhuizing mogelijk gemaakt door het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners. De zwarte neushoorn is een ernstig bedreigde diersoort, waar er nog maar 5600 van zijn in heel Afrika. BRREP wil het aantal zwarte neushoorns weer omhoog krijgen door ze te beschermen tegen stropers en ze meer ruimte te geven. Het project breidt leefgebieden van de zwarte neushoorn uit en verplaatst ze waar nodig naar gebieden met meer overlevingskansen.  

Select gezelschap 

De vier jongvolwassen mannelijke neushoorns zijn speciaal voor deze translocatie geselecteerd. Ze zijn verhuisd om inteelt in de twee reservaten, Weenen Nature Reserve en Ithala Game Reserve, te voorkomen en de genetische diversiteit van de zwarte neushoornpopulaties te waarborgen. Een belangrijke voorwaarde als je een gezonde populatie bedreigde dieren wilt veiligstellen. Maar de verhuizing was ook bedoeld om gevechten tussen de stieren te voorkomen. Zo leeft er in een van de reservaten een dominante stier die maar beter niet uitgedaagd kan worden door een jonger mannetje. In een reservaat met de beperkte omvang van Weenen kan het leiden tot hevige gevechten, uitbraken en zelfs de dood van een van de dieren.  

Captureteam met zwarte neushoorn

 

Een nieuw begin   

Een ervaren team van vangers en dierenartsen voerde de operatie uit. Ze verdoofden de dieren vanuit de lucht en tilden ze met de helikopter uit de bush. Op beter toegankelijk terrein lieten ze de neushoorns weer zakken, zaagden de scherpe punt van de hoorns en laadden ze in grote kratten. Het Game Capture-team bracht ze vervolgens met vrachtwagens veilig naar hun nieuwe leefgebied. De verhuizing is een primeur voor dit wildreservaat want deze stieren zijn de allereerste zwarte neushoorns op hun grond. Ze zullen er een soort bachelor-groep vormen om later te kunnen worden ingezet om in nieuwe gebieden de genetische variëteit te verhogen. 

Voordat de neushoorns werden vrijgelaten in hun nieuwe onderkomen, voorzag WWF-partner Wildlife ACT elke neushoorn van een zender die op de net afgezaagde hoorn geplakt werd, zodat ze de eerste maanden na hun vrijlating in de gaten kunnen worden gehouden met volgapparatuur. Wildlife ACT is gespecialiseerd in het monitoren en beschermen van bedreigde diersoorten. 

 

BRREP 

Het Black Rhino Range Expansion Project is een samenwerkingsverband van Ezemvelo KZN Wildlife en WWF. Het project zoekt actief naar veilige leefgebieden voor de zwarte neushoorn, op land van lokale gemeenschappen en particuliere grondbezitters. Meer ruimte met voldoende voedsel maakt dat er meer jonge neushoorns geboren kunnen worden. Met zogenaamde translocaties worden neushoorns van hun oude naar hun nieuwe leefgebied gebracht. Dat ligt vooral in KwaZulu-Natal maar er worden steeds meer zwarte neushoorns naar andere provincies van Zuid-Afrika en buiten Zuid-Afrika verhuisd. De methode met de 'air-lift' is de snelste en minst stressvolle manier om neushoorns uit hun oude leefgebied te halen.

Bekijk hoe een translocatie werkt

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info
Sharon Haussmann

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info
Kyle de Nobrega

Populatie zwarte neushoorns in Malawi krijgt impuls

17 zwarte neushoorns zijn deze week verhuisd van Zuid-Afrika naar Liwonde National Park in Malawi. Dit was de eerste internationale verhuizing, samen met African Parks, de Malawiaanse overheid en partners uit Zuid-Afrika. De bedoeling is om de aanwas van de populatie zwarte neushoorns in Malawi een impuls te geven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).