Micky Wiswedel
06 augustus 2019

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.

Van tevoren is het nieuwe leefgebied grondig onderzocht op veiligheid en geschiktheid. Het nieuwe reservaat bestaat uit land van een lokale gemeenschap, land in particulier bezit en een deel dat beheerd wordt door de overheid, en is in totaal 14.000 hectare groot.

Professioneel vangteam

Een professioneel vangteam voerde de operatie uit. Het team maakte gebruik van een helikopter om de dieren uit de bush te tillen en naar een gereedstaande truck te brengen, die de dieren naar de plaats van bestemming vervoerde. De hele operatie nam 4 dagen in beslag en verliep zonder problemen.

Succesvolle operatie

Projectleider Jacques Flamand is tevreden na de soepel verlopen verhuizing: “We werken met uiterst professionele en ervaren teams om zeker te zijn dat deze translocaties succesvol verlopen. Het welzijn van de neushoorns staat tenslotte voorop. Alles liep gesmeerd en we houden de dieren nu een poos nauwlettend in de gaten. Ze zijn hun nieuwe gebied aan het verkennen en een paar lijken al bezig hun territorium af te bakenen. Het duurt meestal een paar maanden voordat ze helemaal gesetteld zijn. Dit nieuwe gebied is heel goed terrein voor de zwarte neushoorn, dus we zijn heel tevreden en hoopvol dat ze zich zullen voortplanten en het aantal zwarte neushoorns laten toenemen.“

Gerelateerde artikelen

Maleisië verliest zijn laatste Sumatraanse neushoornman

Tam, het laatste Sumatraanse neushoornmannetje van Maleisië is overleden. Hij leefde al jaren in gevangenschap in de jungle van Saba op Borneo, samen met Iman, een vrouwtje.
Meer info

Afrikaanse neushoorn nog steeds in gevaar, ondanks afname stroperij

Het aantal gestroopte neushoorns sinds 2017 is gedaald. In 2018 zijn er 259 minder neushoorns gestorven dan in het jaar ervoor. In totaal zijn er nog altijd 769 neushoorns gedood voor hun hoorn, en de bedreiging voor de neushoorn is nog niet geweken.
Meer info

Eerste inspectie wijst uit: Javaanse neushoorns ongedeerd na tsunami

De tsunami van 22 december lijkt voorbij te zijn gegaan aan de zeer zeldzame Javaanse neushoorns in het Ujong Kulon Nationaal Park. De vloedgolf richtte een enorme schade aan en kostte honderden mensen het leven. Dit maakt duidelijk dat de zoektocht naar een tweede leefgebied voor de Javaanse neushoorns versneld moet worden opgepakt.
Meer info

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuws en inspiratie in je mailbox