Micky Wiswedel
06 augustus 2019

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.

Van tevoren is het nieuwe leefgebied grondig onderzocht op veiligheid en geschiktheid. Het nieuwe reservaat bestaat uit land van een lokale gemeenschap, land in particulier bezit en een deel dat beheerd wordt door de overheid, en is in totaal 14.000 hectare groot.

Professioneel vangteam

Een professioneel vangteam voerde de operatie uit. Het team maakte gebruik van een helikopter om de dieren uit de bush te tillen en naar een gereedstaande truck te brengen, die de dieren naar de plaats van bestemming vervoerde. De hele operatie nam 4 dagen in beslag en verliep zonder problemen.

Succesvolle operatie

Projectleider Jacques Flamand is tevreden na de soepel verlopen verhuizing: “We werken met uiterst professionele en ervaren teams om zeker te zijn dat deze translocaties succesvol verlopen. Het welzijn van de neushoorns staat tenslotte voorop. Alles liep gesmeerd en we houden de dieren nu een poos nauwlettend in de gaten. Ze zijn hun nieuwe gebied aan het verkennen en een paar lijken al bezig hun territorium af te bakenen. Het duurt meestal een paar maanden voordat ze helemaal gesetteld zijn. Dit nieuwe gebied is heel goed terrein voor de zwarte neushoorn, dus we zijn heel tevreden en hoopvol dat ze zich zullen voortplanten en het aantal zwarte neushoorns laten toenemen.“

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuws en inspiratie in je mailbox