Micky Wiswedel
06 augustus 2019

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.

Van tevoren is het nieuwe leefgebied grondig onderzocht op veiligheid en geschiktheid. Het nieuwe reservaat bestaat uit land van een lokale gemeenschap, land in particulier bezit en een deel dat beheerd wordt door de overheid, en is in totaal 14.000 hectare groot.

Professioneel vangteam

Een professioneel vangteam voerde de operatie uit. Het team maakte gebruik van een helikopter om de dieren uit de bush te tillen en naar een gereedstaande truck te brengen, die de dieren naar de plaats van bestemming vervoerde. De hele operatie nam 4 dagen in beslag en verliep zonder problemen.

Succesvolle operatie

Projectleider Jacques Flamand is tevreden na de soepel verlopen verhuizing: “We werken met uiterst professionele en ervaren teams om zeker te zijn dat deze translocaties succesvol verlopen. Het welzijn van de neushoorns staat tenslotte voorop. Alles liep gesmeerd en we houden de dieren nu een poos nauwlettend in de gaten. Ze zijn hun nieuwe gebied aan het verkennen en een paar lijken al bezig hun territorium af te bakenen. Het duurt meestal een paar maanden voordat ze helemaal gesetteld zijn. Dit nieuwe gebied is heel goed terrein voor de zwarte neushoorn, dus we zijn heel tevreden en hoopvol dat ze zich zullen voortplanten en het aantal zwarte neushoorns laten toenemen.“

Gerelateerde artikelen

Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuws en inspiratie in je mailbox