Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Helden in het veld

Parkrangers wijden hun leven aan de bescherming van prachtige dieren die dat hard nodig hebben.

  • Opsporen van stropers
  • Gedrag van dieren monitoren
  • Oren en ogen in het veld

Gevaarlijk werk

WWF werkt nauw samen met diverse Parkranger-organisaties. Dag in dag uit, 24/7, ver weg van familie, in moeilijke omstandigheden, waar gevaar altijd op de loer ligt zetten parkrangers zich wereldwijd in om bedreigde dieren te beschermen.

Singye Wangmo, hoofd parkrangers

Singye Wangmo is een van de weinige vrouwelijke bosbeheerders in Bhutan. Als hoofd van een team van 30 parkwachters moet ze huis en haard verlaten om soms wekenlang in het Royal Manas National Park tijgers en andere wilde dieren te beschermen. "In het veld is iedereen gelijk - man of vrouw. Daar telt maar één ding: tijgers beschermen tegen de stropers." Haar ouders en man zijn haar rots in de branding: "Ze vinden mijn werk heel bijzonder en uniek voor een vrouw, maar tegelijkertijd maken ze zich grote zorgen over mijn veiligheid als ik veldwerk doe."

George Athanus is a Wildlife Ranger in Selous Game Reserve

George Athanus, Parkranger

George werkt al 40 jaar als parkwachter in Tanzania.
"Ik heb geleerd om te gaan met zowel stropers als gevaarlijke dieren." Om neushoorns en olifanten in het gebied te beschermen worden cameravallen gebruikt. "Dan hoef je de dieren niet te volgen, maar kun je toch zien waar ze lopen. Als er in een bepaald gebied een neushoorn wordt gesignaleerd, ga ik daar toch vaker rondlopen op zoek naar stropers. We hebben betere apparatuur nodig, zoals verrekijkers, laarzen, tenten en auto's om ons werk nog beter te kunnen doen."

vrouw lacht naar camera en houd geweer vast

Doreen Adongo, Parkranger

Als één van de weinige vrouwelijke rangers in het Nairobi National Park zet Doreen zich, samen met een team, in voor de bescherming van neushoorns. Ze werkt al jaren in het park. Vóór zonsopgang staat ze al op voor de eerste patrouille. Ook 's nachts is Doreen samen met het team vaak op pad op zoek naar sporen van stropers.

Haar droom? "Een Kenia zonder stropers."

femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
Ervaar de dagelijkse uitdagingen van het beschermen van dieren door de ogen van Femke.
Bekijk haar blogs

Voor welke dieren zijn we actief?

De dieren waar de parkrangers voor vechten om te beschermen.

Tijger
Tijger
Voor een stroper is een tijger goud waard; veel onderdelen van de tijger worden gebruikt om medicijnen van te maken.
Olifant
Olifant
55 Afrikaanse olifanten per dag gedood om hun ivoor.
Jaguar
Jaguar
Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden nu jaguars gebruikt in Chinese medicijnen.
Luipaard
Luipaard
Mensen betalen nog steeds grof geld voor een bontjas van een luipaardvacht.
Neushoorn
Neushoorn
Nog maar 25.000 neushoorns op de wereld omwille van de hoorn.

Resultaten en Updates

Reactie WWF op beschuldigingen Buzzfeed News

Kirsten Schuijt, directeur Wereld Natuur Fonds: "We zijn erg geschrokken van het artikel van Buzzfeed en de aantijgingen raken ons diep. We nemen deze beschuldiging dan ook zeer serieus."
Meer info

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen in Nederland en België. De resultaten van het zogeheten Wildlife Cybercrime project zijn vandaag naar buiten gebracht.
Meer info
Greg Armfield / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!