WWF Frankrijk / Emmanuel Rondeau

De groene gordel: onmisbare jungle

Van de sterkste mieren tot de machtigste jaguars, van spetterende rivierdolfijnen tot krachtige inheemse bevolking. Ze wonen er.

Welkom in de jungle. De ritselende, koele, groener dan groene jungle. Vól leven.

Maar oerwouden zijn meer dan dat. Ze zijn van levensbelang voor ons. Oeroude oerwouden in het Congo-bekken, Borneo en de Amazone beschermen ons als een groen schild tegen klimaatrampen. Ze spelen een onmisbare rol om binnen die 1,5 graad opwarming van de aarde blijven. Ze zorgen ervoor dat de aarde simpelweg leefbaar blijft.

We kunnen niet zonder ze.

Ons groene schild

Drone vliegt voor persoon WWF-NL / Tessel in 't Veld

AI-ontbossingsvoorspeller

WWF werkt dag en nacht aan bosbescherming op de meest cruciale plekken op aarde. We beschermen wat er nog is en planten waar nodig nieuw bos aan.

We gebruiken daarbij de nieuwste technieken. Zo zetten we bijvoorbeeld een innovatieve AI-ontbossingsvoorspeller in om illegale houtkap te voorspellen voor het te laat is. Ons doel? Illegale ontbossing in 2030 voorgoed verleden tijd.

De Groene Gordel: levensbelangrijk

De Amazone (in Zuid-Amerika), de regenwouden in Borneo (in Azië) en het oerwoud in het Congo-bekken (in Afrika) - samen ook wel de Groene Gordel genoemd – zijn levensbelangrijk. En dít is waarom:

  • Ze nemen CO2 op 
  • Produceren zuurstof 
  • Houden water vast en laten water los 
  • Herbergen de helft van álle diersoorten ter wereld 
  • Herbergen al tienduizenden jaren inheemse mensen
Andre Dib / WWF-Brazil

Daar waar de jungle is, is WWF

Wij staan vooraan om bossen wereldwijd te beschermen en herstellen. En dat is hard nodig. Nog steeds gaan enorme lappen schitterende natuur tegen de vlakte om plaats te maken voor weidegrond en sojavelden.

Mensen en dieren verliezen razendsnel hun leefgebied, hun thuis. En de werking van bossen tegen klimaatverandering staat onder druk. Bescherming is dus – nu meer dan ooit – nodig.

Bescherm de jungle, bescherm zoveel meer

Bescherm je de jungle? Dan bescherm je jezelf, de inheemse bevolking en... deze schitterende dieren. Neem een kijkje in de jungle!