WWF-Canon / Folke Wul
25 november 2019

Voorkom illegale handel in voorwerpen van beschermde planten en dieren: lever ze in!

Vandaag is bij het RVO-kantoor in Den Haag het eerste Nederlandse inleverpunt voor voorwerpen van beschermde planten en dieren geopend. Ivoren beeldjes, producten van slangenleer of koraal kunnen daar vanaf nu worden ingeleverd. Dit soort producten kunnen via een erfenis of als souvenir uit het buitenland in het bezit (zijn ge-) komen van mensen. Handel in deze voorwerpen is meestal verboden, dus je kunt er niet zomaar van af. Daarom heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om een inleverpunt in  het leven te roepen. Mensen die dit soort voorwerpen kwijt willen kunnen deze voortaan inleveren of opsturen.

Om te voorkomen dat voorwerpen van beschermde planten en dieren (onbedoeld) illegaal op de markt komen openden Donné Slangen (directeur Natuur bij LNV), Christiaan van der Hoeven (Wereld Natuur Fonds) en Ed Fransen (International Fund for Animal Welfare) vandaag het eerste inleverpunt. Alle drie krijgen regelmatig vragen van mensen over wat zij kunnen doen met bijvoorbeeld een stukje ivoren slagtand dat zij niet (meer) willen hebben en dat niet verkocht mag worden. Het bezit van deze voorwerpen is vaak niet strafbaar, maar de handel erin mogelijk wel. Om deze mensen een uitkomst te bieden heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten om een inleverpunt te faciliteren. Ingeleverde voorwerpen worden voor educatieve doeleinden gebruikt of vernietigd. 

Illegale handel groot probleem

Christiaan van der Hoeven, expert wildlife crime van WWF-NL: “De illegale handel in ivoor en andere producten van bedreigde dieren is een groot probleem. Nog steeds worden in Afrika meer dan 50 olifanten per dag gestroopt, om hun ivoor. Wij zijn dan ook blij met dit inleverpunt. Het is een goede wake-up call en geeft mensen de mogelijkheid om op een nette manier afstand te doen van spullen waar ze zich niet goed of onzeker bij voelen.”

Waar staat de inleverbak?

Tijdens kantooruren kunnen voorwerpen worden achtergelaten in de inleverbak bij het RVO-kantoor op de Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL Den Haag. Opsturen kan ter attentie van ‘RVO Afdeling Inbeslaggenomen Goederen (IBG)’ op hetzelfde adres.

Het inleveren van voorwerpen gebeurt altijd op vrijwillige en anonieme basis.

CITES

Ruim 180 landen hebben afspraken gemaakt over het internationaal duurzaam verhandelen van beschermde dieren en planten in het CITES verdrag. Het doel: voorkomen dat een soort sterk in aantal daalt of in het wild uitsterft door internationale handel. Via het inleverpunt wordt de eventuele illegale verkoop van voorwerpen van beschermde dieren en planten voorkomen. Met oog op het verbod op de verkoop van ruw ivoor (zoals een stuk slagtand) biedt de inleverbak een oplossing om daar verantwoord afstand van te doen.

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).