WWF / Elma Okic

Bouwen en klussen

Klussen op een duurzame manier!

Verbouwen of een kleine klus

Ga je (ver)bouwen, of heb je een klusje in huis? Als je in de bouwmarkt staat of offertes opvraagt heb je verschillende keuzes, en denk hierbij dan aan het milieu. Lees onze tips hieronder.

Zo draag jij een steentje bij!

We kunnen huizen bouwen en klussen met een minimale impact op de natuur. Ieder van ons kan een verschil maken. Je kan ook zelf bijdragen met duurzame keuzes. 

 • 1

  Meubels recyclen

  Overweeg om je nieuwe huis in te richten met tweedehands meubels. Met een beetje speurwerk vind je vloerkleden, banken, tafels, stoelen en kasten. Niet de kleur die je voor ogen had? Een likje verf verandert een oud kastje in een prachtig hip meubelstuk.

 • 2

  Isoleren van deuren en ramen

  Dicht kieren en naden bij ramen en deuren met isolatiestrips. Zo krijg je een aangenamere gevoelstemperatuur en kan de verwarming een stuk lager. Dit scheelt veel gas en zo'n 80 euro per graad, per jaar.

 • 3

  Lever kapot of oud gereedschap in bij doe-het-zelf winkels

  Wist je dat je oud gereedschap kan inleveren bij je bouwmarkt? Deze worden opgeknapt en gegeven aan mensen in ontwikkelingslanden.

 • 4

  Een groen dak

  Op bijna alle daken is het mogelijk een groen dak te creëren. Niet alleen gaat zo'n dak 2 tot 3 keer zo lang mee als een standaard dak, je helpt de natuur er ook een handje mee. De plantjes op het dak zetten CO2 om in zuurstof.

 • 5

  FSC-recycled keurmerk

  Hout met het duurzaamheidskeurmerk FSC of PEFC is bij de meeste mensen bekend, maar wist je dat er ook een FSC-recycled keurmerk is? Het hout met dit keurmerk bestaat voor 85% uit gerecycled hout.

 • 6

  Waterbesparende douchekop

  Nieuwe badkamer of net verhuisd? Vervang je douchekop voor een waterbesparend exemplaar. Een gemiddeld gezin bespaart met een andere douchekop zo'n 7400 liter water en 40m3 gas op jaarbasis. Een besparing voor zowel de natuur als je portemonnee.

 • 7

  Welke verf?

  Welke verf is het milieuvriendelijkst? Ondanks diverse studies is er geen eenduidig antwoord. Waar je wel op kan letten zijn keurmerken. Verf met het Europese Ecolabel bevatten zo min mogelijk kleurstoffen VOS (vluchtige organische stoffen). En het Nature-Plus keurmerk eist van haar fabrikanten dat de verf voor minstens 90% bestaat uit hernieuwbare of ruim beschikbare grondstoffen.

Hoe duurzaam is jouw lifestyle?

Leef jij op grote of kleine voet? Met de WWF voetafdruktest krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke levensstijl op de aarde.

Morgan Heim Day's Edge Productions WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!