02 februari 2020

Bonaire zet mangroves in het zonnetje op Wereld Wetland Dag

Op 2 februari is het World Wetland Day. Wereldwijd besteden we op die dag extra aandacht aan het belang van wetlands, zo ook op Bonaire. Het Caribisch Nederlandse eiland Bonaire is rijk aan wetlands: niet alleen de bekende koraalriffen, maar ook zeegrasvelden en mangroves. Marine bioloog Sabine Engel zet zich vol passie in voor het behoud van de mangroves op Bonaire. Dat doet zij samen met een groep van dertig lokale vrijwilligers, die zich de ‘Mangrove Maniacs’ noemen.

Mangroves bedreigd

Deze worden vak gekapt voor hotels aan de kust, maar in Bonaire worden ze voornamelijk bedreigd door de slechte watercirculatie, als gevolg van het dichtslibben en dichtgroeien van kanaaltjes. De nieuwste bedreiging voor het mangrovebos is sargassum, een soort zeewier dat in bepaalde periodes van het jaar, in grote hoeveelheden aanspoelt op de kust van Bonaire. Dit sargassum heeft een verstikkende werking op al het leven in de mangroves.

Jonge zeeschildpadden

Bonaire is vooral bekend vanwege haar prachtige koraalrif, maar het eiland heeft ook een heel uitgestrekt mangrovegebied. De mangroves in de regio Lac Bay vormen een rijk ecosysteem. Het is de kraamkamer voor vissen en tevens een belangrijk leefgebied voor jonge zeeschildpadden. Doordat mangroves zich op het randgebied tussen land en zee bevinden houden zij sediment tegen dat schadelijk is voor het koraalrif. Daarnaast vervullen mangroves zeer belangrijke functies.

Mangroves:

  • nemen CO2 op en geven zuurstof af
  • filteren schadelijke stoffen uit het water;
  • vormen van een bufferzone en beschermen daarmee de kust tijdens stormen.

    @Mangrove Maniacs

 

Meer natuur is meer werkgelegenheid

Op Bonaire heerst soms het beeld dat natuurbescherming in de weg staat van economische ontwikkeling. Volgens Sabine Engel kan goed beheer van de mangroves echter voor extra werkgelegenheid zorgen op Bonaire, door meer mensen actief in te zetten in natuurmanagement.

2 hectare in 2020

In 2020 werken de “Mangrove Maniacs” aan de restauratie van 2 hectare mangrovebos aan de Noordwest zijde van Lac Bay, zie kaartje. Met de aanplant van de mangrove-zaailingen wordt het natuurlijke herstel gestimuleerd. De wens is om mangrovegroei ook aan de vlakke zuidkust te stimuleren, dit zorgt namelijk voor een extra bufferzone van de kustlijn. Deze bufferzone is belangrijk om het eiland te beschermen tegen steeds extremere weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering.

Meedoen?

Op zondag 2 februari, zijn er allerlei activiteiten op Lac Bay om World Wetland Day te vieren, dus als je in de buurt bent: iedereen is welkom. Heb je interesse om bij te dragen aan het herstel van mangroves op Bonaire? Neem dan contact op met Sabine Engel via Facebook mangrovemaniacsbonaire. WWF support het werk van Mangrove Maniacs op Bonaire.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).