Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK
07 december 2018

Schaduw moet zorgen voor meer mannelijke zeeschildpadden

 
 

Klimaatverandering heeft een grote impact op zeeschildpadden. Doordat zeeën en stranden opwarmen, worden er steeds meer vrouwtjes geboren. De temperatuur die het ei ondervindt, is namelijk bepalend voor het geslacht van de zeeschildpad. Onderzoek onder leiding van Swansae University’s College of Science wijst uit dat er effectieve manieren zijn om ervoor te zorgen dat er weer meer mannetjes komen.

Eieren van de zeeschildpad die bij lagere temperaturen in een nest liggen (over het algemeen lager dan 29 graden) produceren mannelijke zeeschildpadden. Als de temperaturen hoger zijn, worden het vrijwel altijd vrouwtjes. Omdat de temperaturen de laatste jaren gestegen zijn, worden 97 van de 100 zeeschildpadden nu vrouwelijk. Een groot probleem, aangezien mannetjes van cruciaal belang zijn voor de voortplanting.

Palmbladeren en relocatie

Om dit probleem aan te pakken, zijn er tussen 2012 en 2017 verschillende experimenten uitgevoerd. Onder andere St Eustatius National Parks - partnerorganisatie van WWF op Sint Eustatius, was hierbij betrokken. Er is geëxperimenteerd met extra schaduw door wit zand, witte doeken en palmbladeren te gebruiken. Onderzoek wijst uit dat de palmbladeren het meest effectief zijn.

 

Palmbladeren kunnen de temperatuur van het zand met 0,6 graden verlagen. Daarnaast is er een groot verschil gezien tussen de temperaturen op stranden die nog geen 1 kilometer van elkaar af lagen. Dit wijst er op dat ook relocatie van de nesten zeer effectief kan zijn. Met deze eenvoudige en goedkope maatregelen, kan het geslachtsratio verschuiven van 97-100% naar 60-90%. En dat is weer goed nieuws voor de toch al zo bedreigde zeeschildpadden. 

Zo beschermt WWF zeeschildpadden

Gerelateerde artikelen

Fílmico Colombia / WWF-US

Nacht op het strand in Colombia: oog in oog met lederschildpad

WWF-medewerker Arjan de Groene is in Colombia en vertelt over het beschermen van lederschildpadden.
Meer info
Casper Douma / WWF

Zeeschildpadden beschermen: van lokaal naar internationaal

WWF-medewerker Arjan de Groene is op St. Eustatius en vertelt over het beschermen van zeeschildpadden in Caribisch Nederland.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).