Quentin Bates / WWF
08 juni 2023

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.

In Nederland eten we volop vis, zoals sliptong, paling, tonijn, kabeljauw en gamba’s. Deze vissoorten staan op de rode vislijst, de lijst van vis die met veel bijvangst gevangen wordt, illegaal gestroopt wordt en zwaar overbevist is. Of gevangen wordt met een hoge CO2 uitstoot tot gevolg.

Eén van de grootste milieuproblemen

Vis is een van de belangrijkste voedselbronnen in de wereld, maar tegelijkertijd zorgt de handel in vis voor overbevissing en afname van de biodiversiteit in de oceanen, een van de grootste milieuproblemen ter wereld.

De World Ocean Deal wil rode vis uit de Nederlandse markt halen of laten vervangen door een duurzaam alternatief. Met deze belangrijke stap zorgen de foodservice bedrijven er niet alleen voor dat het merendeel van de cateraars ‘roodvrij' maar hopen ze daarmee ook andere partijen te inspireren hun voorbeeld te volgen. En dat is nodig want uit onderzoek blijkt, dat de meerderheid van de restaurants nog steeds RODE vis op de kaart zét.

Kabeljauw WW197733

Samen zorgen voor duurzame vis

“Als wij blijven consumeren zoals wij gewend zijn, zullen vissen verdwijnen van ons menu. Maar dit hoeft niet. Deze World Ocean Deal laat zien welke belangrijke rol de foodservice partijen en overige horeca hebben als koplopers in het serveren van duurzame vis,” aldus Margreet van Vilsteren, directeur Good Fish.

"Chef-koks willen wel verantwoorde vis op de kaart maar het lukt vaak niet door gebrek aan kennis en informatie. Door een samenwerking met Good Fish, kunnen cateraars en hun leveranciers de correctie informatie krijgen en daarmee de juiste, duurzame vis aanbieden."

Belangrijke stap

“Momenteel is 35% van de visbestanden in de wereld nog overbevist en wordt 58% maximaal bevist. Overbevissing neemt helaas nog steeds toe.” aldus Corné van Dooren, food expert van Wereld Natuur Fonds. “Het is dus super belangrijk en waardevol dat we deze deal hebben getekend, een eerste stap richting duurzame visserij. Voor ieder die verzot is op zilt en een verantwoorde keuze wil maken, geven wij de tip om allereerst meer plantaardig te gaan eten en minder dierlijk. Dan vervolgens stap voor stap de volgende vissoorten van het menu te weren: paling, sliptong, Noordzee kabeljauw en ongecertificeerde gamba’s en tonijn.”

Lees meer in het Impact Rapport - Rode Vis uit de foodservice

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).