7 manieren om de oceaan te beschermen
De oceaan is essentieel voor al het leven op aarde. Hij bedekt meer dan 70% van onze planeet, zit vol met bijzondere dieren en beïnvloedt alles, van het weer tot onze voedselvoorziening. Maar de oceaan heeft het moeilijk door overbevissing, klimaatverandering en plasticvervuiling. Veel problemen moeten opgelost worden door overheden en bedrijven, maar er zijn ook veel dingen die jij kunt doen om te helpen!

1. Bescherm jezelf en koraal
Draag UV-werende kleding en smeer verantwoorde zonnebrand als je in zee gaat zwemmen. Zonnebrand kan koraal aantasten. De bekendste boosdoeners zijn de chemische uv-filters oxybenzone en octinoxaat in zonnebrandcrème. Het is beter een crème te gebruiken dan een spray. Door andere keuzes te maken, bescherm je jezelf én het koraal.

2. Kies bewust bij vis
Overbevissing is een van de grootste bedreigingen voor de oceaan. Help mee door plantaardiger te eten en áls je vis eet, te kiezen voor vis op de groene lijst van de VISwijzer. Zo weet je zeker dat je vis afkomstig is van verantwoorde visserijen of kwekerijen.

3. Reis met respect
Boek je volgende vakantie via een reisorganisatie die dieren en natuur beschermt. Vermijd tijdens je reis kwetsbare gebieden, zoals stranden met schildpadden of koraalriffen. Ga je snorkelen? Leuk! Maar ga nergens op staan, fotografeer niet met flits onder water en zwem niet achter dieren aan. Zo blijft het ook leuk voor al het leven ónder water.

4. Zeg nee tegen wegwerpplastic
Per jaar belandt 8 miljoen ton plastic in zee! Neem je eigen tas mee, gebruik herbruikbare drinkflessen en eetbakjes en ruim na je bezoek afval op. Stop met onnodig plastic, zoals plastic tasjes of boterhamzakjes en kies herbruikbare alternatieven. Zelfs kleine veranderingen maken een groot verschil.

5. Shop minder en bewuster
Veel van onze spullen komen met containerschepen naar Nederland. Die schepen zijn vervuilend en gevaarlijk voor veel zeedieren. Hoe minder spullen we kopen, hoe minder schepen, hoe minder botsingen met walvissen. Wil je toch iets aanschaffen? Ga dan voor tweedehands of plasticvrije producten. Zo belandt er minder plastic in zee.

6. Kom in actie
Je hoeft geen bioloog te zijn om een verschil te maken. Maak je eigen actie aan en haal geld op voor de oceanen. Bak en verkoop cupcakes, laat je sponsoren tijdens een hardloopwedstijd of doneer je verjaardagsgeld.

7. Verlaag je CO2-uitstoot
De oceaan heeft 90% van de extra warmte door fossiele brandstoffen opgenomen, wat zorgt voor opwarming, verbleking van koraal en stijgende zeespiegels. Je kunt helpen door minder energie te verbruiken: zet de verwarming lager, loop of fiets vaker, eet meer plantaardig, biologisch en lokaal en neem groene energie.
Geef een gift voor de oceaan
Met jouw hulp kan WWF koraal aanplanten en legstranden en mangrovebossen beschermen. We maken zwemroutes van babywalvissen veiliger en zorgen ervoor dat zeeschildpadjes ongedeerd uit hun ei kunnen kruipen.