Wat kan ik als visconsument doen?

Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Als je graag vis eet en je wilt dit op een zo verantwoord mogelijke manier doen, dan zijn er verschillende opties:

  1. Check de VISwijzer raadplegen op www.goedevis.nl Hier zie je een overzicht van vissoorten die duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt zijn.  2. Kijk of de vis het ASC-keurmerk heeft (Aquaculture Stewardship Council). Het keurmerk omvat strenge controles en doet onderzoek, bijvoorbeeld door de waterkwaliteit op peil te houden, het gebruik van chemische stoffen en antibiotica tot een minimum te beperken en te voorkomen dat kweekvis ontsnapt. Ook wordt het gebruik van genetisch gemodificeerde vis en schelpdieren uitgesloten.  3. Eet je liever duurzaam gevangen vis? Dan is bijvoorbeeld het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) in de meeste gevallen een goede optie. Maar helaas niet in alle gevallen. WWF ziet tot zijn teleurstelling dat de MSC-regels voor duurzame visserij op dit moment te ruim worden toegepast. Natuurorganisaties vinden dat MSC-certificering van een visserijvloot tot echte verduurzaming moet leiden. Daar moet de consument op kunnen vertrouwen. Daarom kan WWF niet achter alle certificeringen staan.


 

Snel weten welke vis je beter wel of niet kunt eten?

Download de VISwijzer app zodat je altijd kunt checken of je viskeuze verantwoord is.

 

Top 3 – deze bedreigde diersoorten kun je beter niet eten:

Scandinavian Fishing Yearbook / WWF
1. Paling
1. Paling
Lees meer over paling
Scandinavian Fishing Yearbook / WWF
2. Blauwvintonijn
2. Blauwvintonijn
Scandinavian Fishing Yearbook / WWF
3. Sliptong
3. Sliptong

Top 3 – deze vissoorten zijn niet bedreigd en kun je wel eten:

Scandinavian Fishing Yearbook / WWF
1. Haring
1. Haring
Scandinavian Fishing Yearbook / WWF
2. Makreel
2. Makreel
Scandinavian Fishing Yearbook / WWF
3. Schar
3. Schar

Gerelateerde artikelen

Vincent Munier

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.
Meer info
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen

Vandaag (19 november) lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) samen met Sky Ocean Rescue het rapport “What’s in the Net”. Het rapport laat zien dat wereldwijd jaarlijks 720.000 zeevogels, 300.000 walvisachtigen, 345.000 zeehonden en zeeleeuwen, meer dan 250.000 zeeschildpadden en tientallen miljoenen haaien sterven nadat ze als bijvangst in de commerciële visserij zijn gevangen. Veel van deze soorten zijn met uitsterven bedreigd of staan op de rand van uitsterven. Het rapport concludeert ook dat de onbedoelde vangst van zeedieren kan worden voorkomen door gebruik te maken van zogeheten Remote Electronic Monitoring (REM). WWF dringt er bij overheden op aan om invoering van het monitoringssysteem te ondersteunen en zo het urgente probleem van de bijvangst van honderdduizenden vaak al bedreigde soorten zeedieren in onze oceanen te stoppen.
Meer info
WWF / ARK / Onderwaterbeelden.nl

Belang van schelpdierriffen op de Europese kaart

Het besef dat schelpdierriffen van levensbelang zijn voor gezonde zeeën vindt steeds luidere weerklank. Vorige week organiseerde de Native Oyster Restoration Alliance (NORA) voor de derde keer een conferentie over het belang van schelpdierrifherstel. Telde de eerste editie in 2017 nog zo’n 65 deelnemers, dit jaar waren dat er 196. Inmiddels houden tientallen organisaties in Europa zich bezig met het herstel van de riffen van de Europese oester. WWF en ARK Natuurontwikkeling zijn in 2015 in Nederland begonnen met actief herstel van schelpdierriffen op de Noordzee.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info
WWF-Russia

Massale sterfte van zeeleven in Russisch Noordpoolgebied

Op de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka in het Noordpoolgebied zijn grote hoeveelheden dood zeeleven aangetroffen. WWF-experts in Rusland vermoeden dat een zeer giftige stof vanaf land in de oceaan is gelekt, waardoor een extreem hoog aantal mosselen en zee-egels op de kust aanspoelt, samen met allerlei soorten krab, schelpdieren en vissen. Kamtsjatka ligt aan de overkant van de Beringzee bij Bristol Bay in Alaska. De regio wordt beschouwd als een hotspot van onderwaternatuur die belangrijk is zowel voor dieren als mensen.
Meer info
Casper Douma / WWF

Na tien jaar Caribisch Nederland is actie voor koraal nog steeds nodig

Caribisch Nederland bestaat tien jaar. Op 10 Oktober 2010 werden Bonaire, Saba en St. Eustatius opgenomen als bijzondere gemeente van Nederland. Door de nauwere band tussen Nederland en de zogeheten BES-eilanden zijn belangrijke zaken als zorg en onderwijs verbeterd. Ook kwam er meer aandacht voor natuurbescherming. Zo werd er meer geld voor natuur vrijgemaakt én meer mankracht. Maar de natuur zelf heeft daar nog niet echt van geprofiteerd en vooral het koraal rond de eilanden heeft zwaar te lijden onder verschillende toegenomen bedreigingen.
Meer info