Wat kan ik als visconsument doen?

Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Gezonde oceanen beginnen bij jouw bord

Overbevissing en schadelijke vangtechnieken zijn een grote bedreiging voor onderwaterleven. Met wat we eten hebben we dus invloed op hoe de toekomst van oceanen en zeeleven eruit ziet.  

Ben je zot op zilt en wil je een verantwoorde keuze maken? Deze tips helpen je op weg.

Zeewier verbouwen WWF Filipijnen

Tip 1. Eet meer plantaardig en minder dierlijk

Kiezen voor plantaardig zilt is de beste keus. Zeewier en zeekraal zijn flink in opkomst en daarnaast komen er steeds meer lekkere visvervangers op de markt, ook in de supermarkt. Of kook creatief met groenten. Wist je bijvoorbeeld dat je de smaak en textuur van paling kan namaken met aubergine? Het internet staat vol met inspirerende recepten.

vrouw checkt viswijzer op telefoon in viswinkel Viswijzer

Tip 2. Vermijd rood

De VISwijzer van de Good Fish Foundation (GGF) heeft tientallen vissoorten ingedeeld in rood (vermijden), oranje (tweede keus) en groen (goede vis). Welke vis welke kleur heeft, kun je opzoeken in de gratis VISwijzer app of scan de QR Code hieronder.

haring tekening Scandinavian Fishing Yearbook / WWF

Tip 3. Ga voor groen

Er zijn ook populaire vissen die over het algemeen in het groen staan op de VISwijzer, zoals haring, forel en makreel. Ook schelpdieren als oesters en mosselen zijn een bewuste keuze om af en toe te eten.

logo asc asc

Tip 4. Kies voor ASC, MSC of biologisch

Kies voor producten met de keurmerken MSC (wild gevangen), ASC (kweekvis) of biologisch. Helaas is MSC geen waterdicht keurmerk. WWF vindt dat de MSC-regels voor duurzame visserij op dit moment te ruim worden toegepast. Lees hier meer.

verschillende soorten vis liggen op ijs in een supermarkt katarina_g unsplash

Tip 5. Laat van je horen!

Ongeveer 90% van de Nederlandse viswinkels en restaurants verkopen vis die met veel milieuschade gevangen of gekweekt wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de Good Fish Foundation. Zolang klanten niet aandringen op een verantwoord aanbod, komen de meeste chefs en visboeren niet in actie. Vraag er daarom naar als je vis koopt of bestelt.

In de VISwijzer app en op goodfish.nl zijn winkels en restaurants te vinden die het wel goed doen.

ZIE JE DOOR DE BOMEN HET BOS NIET MEER?

Als je de volgende 6 soorten vermijdt ben je al heel goed op weg: Paling, slibtong, zeebaars, kabeljauw, gamba’s en (geelvin, blauwvin, grootoog) tonijn. Deze soorten zijn overbevist of worden gevangen met veel schade aan mens, milieu en natuur.

Lees meer over deze verschillende vissoorten en waarom je ze beter niet kan eten

Erling Svensen WWF
Paling
Paling
Lees meer over paling
Kyle LaFerriere / WWF-US
Tonijn
Tonijn
geelvin, blauwvin, grootoog
Scandinavian Fishing Yearbook / WWF
Sliptong
Sliptong
Andreina Nacca
Zeebaars
Zeebaars
Gilbert Van Ryckevorsel / WWF-Canada
Kabeljauw
Kabeljauw
WWF-Malaysia Mazidi Abd Ghani_Large
Gamba's
Gamba's

De impact van tonijn

Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
Oliver Scholey / Hector Skevington-Postles / Silverback / Netflix

Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen

Negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten, van Noord- en Zuid-Amerika, helemaal van Alaska tot aan Patagonië. Dit is besloten op de negende topconferentie van de Amerika’s. Deze ‘Amerika’s voor de bescherming van de oceaan-coalitie’, werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere ngos.
Meer info
Vincent Munier

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.
Meer info