Jürgen Freund / WWF
07 augustus 2023

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.

WWF-ambassadeur André Kuipers

“De natuur in de diepzee lijkt misschien ver weg en onzichtbaar, maar speelt een belangrijke rol. Oceanen zijn van levensbelang, ook voor het tegengaan van de klimaatcrisis. We mogen onze oceanen niet verder beschadigen voor economische belangen, als de langetermijngevolgen van dit soort nieuwe activiteiten niet te overzien zijn,” aldus WWF-ambassadeur André Kuipers.

Na drie weken van intensieve onderhandelingen over diepzeemijnbouw tijdens de bijeenkomsten van de International Seabed Authority (ISA) in Jamaica is er geen groen licht gegeven voor diepzeemijnbouw en zijn er geen regels aangenomen. De 168 lidstaten tellende ISA-vergadering eindigde na heftige onderhandelingen over een voorstel over oceaanbescherming en over de vraag of diepzeemijnbouw moet doorgaan. Het voorstel van Chili, Vanuatu, Palau, Frankrijk en Costa Rica werd de hele vergaderweek geblokkeerd door een handvol staten. In het laatste uur van de vergadering zorgden de voorvechters er echter voor dat de bescherming van oceanen op de volgende vergadering medio 2024 aan de orde zal komen.

Zwart koraal Papoea Nieuw Guinea WW182864

Een belangrijke stap voorwaarts

"We hebben bij de ISA intense discussies gezien tussen degenen die diepzeemijnbouw willen bevorderen en degenen die wijselijk kiezen voor een voorzichtiger beheer om het algemeen welzijn van de mensheid te beschermen", zegt Jessica Battle, hoofd van het No Deep Seabed Mining Initiative van WWF. "Het compromis dat hier vandaag is bereikt, opent de deur naar een echte discussie met alle lidstaten van de ISA over de bescherming van het oceaanleven en de vraag of diepzeemijnbouw überhaupt doorgang kan vinden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts."

"In de afgelopen drie weken is wereldwijd elke dag duidelijker geworden dat meer regeringen, bedrijven, financiële instellingen, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, inheemse volken, geloofsgroepen en gemeenschappen stelling nemen tegen diepzeemijnbouw - omdat ze inzien hoe onrechtvaardig en vernietigend dit zal zijn," vervolgt Battle.

Oproep voor een verbod of in ieder geval een voorzorgspauze

Tot nu toe hebben in totaal 21 landen zich aangesloten bij de oproep voor een verbod, voorzorgspauze of moratorium (uitstel) op diepzeemijnbouw. Bedrijven die 32% van de mondiale tonijnindustrie vertegenwoordigen kondigden hun bezorgdheid aan, 37 financiële instellingen die meer dan 3,3 biljoen euro aan activa beheren zeiden dat potentiële risico's goed in kaart moeten worden gebracht en de VN-commissaris voor mensenrechten adviseerde regeringen tegen diepzeemijnbouw.

"Onze oceanen staat al onder zware druk door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering," voegt Battle toe. "Mijnbouw in de diepzee zou alleen maar nog meer druk toevoegen in een tijd waarin we de oceanen zouden moeten herstellen. De oceanen zijn namelijk onze belangrijkste bondgenoot tegen de klimaatcrisis. Gezonde oceanen vormen de beste buffer, de beste mitigatie en het beste aanpassingsmiddel dat we hebben om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken.

De dreiging van ongereguleerde diepzeemijnbouw blijft bestaan, waarbij de volledige omvang van de gevolgen nog onduidelijk is. Wetenschappers schatten dat slechts 1,1% van de kennis die nodig is om wetenschappelijk onderbouwde regelgeving op te stellen, aanwezig is.

Gebruikte, kapotte mobiele telefoons WW1121410

Diepzeemijnbouw is helemaal niet nodig

Wat wel duidelijk is, is dat deze industrie niet nodig is om de groene transitie te ondersteunen. WWF-onderzoek laat zien dat we de diepzee onbeschadigd kunnen laten als we nu wereldwijd volledig inzetten op een circulaire economie waarin we metalen en mineralen recyclen.

Uit het rapport blijkt dat de vraag naar de onderzochte mineralen met 58% kan worden verminderd. Bijvoorbeeld door technologische ontwikkelingen en keuzes, recycling en maatregelen zoals verlenging van de levensduur van producten en terugwinning van materialen. De Wetenschappelijke Adviesraad van de Europese Academies concludeerde ook dat het argument dat diepzeemijnbouw nodig is voor de groene transitie misleidend is.

"De oceaan is de basis voor al het leven op deze planeet", zegt Kaja Lønne Fjærtoft, van het No Deep Seabed Mining-initiatief van WWF. "We moeten werken aan een circulaire economie en zowel de biodiversiteits- als de klimaatcrisis samen aanpakken, anders lopen we het risico dat we geen van beide oplossen."

Lees hier de feiten en fabels over diepzeemijnbouw.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).