Wim van Passel / WWF

Ijskoude wereld

De Zuidpool: superkoud en een van de meest onaangetaste wildernissen op aarde. Welkom in de wereld van de keizerpinguïn, de bultrug, de zeeolifant en de orka.

Overvloed aan vis

Voor de mens is het op de zuidpool een tandje te koud. Maar op de vissersschepen rond Antarctica is het druk. De oceaan rondom de zuidpool is namelijk heel rijk aan vis. Van zeewierbedden en krill tot aan kabeljauw en zuidkaper; je vindt hier de onderwatervoedselbank voor de aarde. Geen wonder dat het Argentijnse schiereiland Valdés een van de meest spectaculaire plekken is om zeeleven te spotten, bijvoorbeeld de zeldzame Franciscanadolfijn.

WWF-Aus / Chris Johnson

Bedreigingen voor de zuidpool

 • 1

  Klimaatverandering

  Ook het zee-ijs op de Zuidpool is hard aan het smelten. Dat betekent minder eten voor krill, die afhankelijk is van algen en plankton onder het zee-ijs. En dat betekent weer minder voedsel voor heel veel dieren in zee. Klimaatverandering zorgt ook voor verzuring van het zeewater. Dat tast kalkhoudende dieren zoals schelpdieren, garnalen en kreeften (en dus ook krill) aan.

  Lees verder
 • 2

  Overbevissing

  Enorme visserijvloten zorgen ervoor dat er rondom de Zuidpool teveel vis wordt gevangen. Ondanks visquota is er in Argentinië bijvoorbeeld nauwelijks regelgeving, en controle in dit enorme gebied is lastig. De bedreigde Franciscanadolfijnen belanden vaak als bijvangst in de netten en verdrinken. Ook zoeken naar olie en gas en meer scheepvaart zijn een bedreiging voor de natuur onder water bij de Zuidpool.

  Lees verder
 • 3

  Overbegrazing door vee

  De bedreiging komt niet alleen vanaf het water. Rond Valdés zorgt vee voor overbegrazing, waardoor zand en modder het water inspoelen. Het leven onder water langs de kust raakt daardoor verstoord.

Waar we ons op richten

Onze focus op de Zuidpool

Wim van Passel / WWF
Klimaat
Klimaat
Sinds het klimaatakkoord van Parijs is de aandacht voor klimaatverandering niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken.
WWF-Aus / Chris Johnson
Oceanen
Oceanen
We wonen op een blauwe planeet. Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden vissen, zeedieren en planten leven in zee.
Natalie Bowes / WWF-Canada
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden
Pinguïns zwemmen in de zee National Geographic Creative / Paul Nicklen / WWF

De Zuidpool beschermen

We willen een netwerk maken van beschermde zee- en kustgebieden tussen Argentinië en de Zuidpool. Daar doen we onderzoek en lobbywerk voor, bijvoorbeeld bij de Argentijnse regering. We geven advies in hoe de bestaande beschermde zeegebieden beter beschermd kunnen worden en stimuleren het gebruik van verantwoorde manieren om te vissen. Verder werken we samen met lokale vissers aan duurzame vistechnieken die de bijvangst van Franciscanadolfijnen verminderen.

Meer info

Meer weten?

Lees de blogs van onze medewerkers, en kom meer te weten over het beschermen van de natuur!

Meer info
 

Resultaten en Updates

National Geographic Creative / Paul Nicklen / WWF

Een stapje dichterbij betere bescherming van één van ’s werelds meest iconische vogelsoorten

Meer info
Chris Johnson / WWF-Aus

Walvis-selfie op Antarctica

Chris Johnson is marien wetenschapper voor WWF in de grootste wildernis op aarde: Antarctica. Een gebied dat rijk is aan prachtige diersoorten en onherbergzame landschappen, maar ook een gebied dat onder druk staan door klimaatverandering en overbevissing.
Meer info
Wim van Passel / WWF

Koudste plek op aarde verliest sneller ijs dan gedacht

Antarctica verliest veel sneller ijs dan tot nu toe gedacht.
Meer info
Shutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!