Gernant Magnin / WWF-Netherlands

Altai-Sayan

Tussen de Siberische bossen en de woestijn van Mongolië ligt Altai-Sayan; een bergachtig gebied waar veel bijzondere dieren en planten leven, zoals de sneeuwluipaard.

Sneeuwluipaard en saiga-antilope

De Altai-Sayan ecoregio, zoals dit ruige gebied officieel heet, heeft nog veel ongerepte natuur. Er leven bijzondere dieren en planten, waar de sneeuwluipaard de bekendste van is. Maar ook het grote argalischaap en de saiga-antilope met zijn opvallende snuit hebben hier hun thuis. Net als een aantal lokale gemeenschappen die al jaren op dezelfde traditionele manier leven.

Altai Sayan, Rusland Gernant Magnin / WWF-Netherlands

Bedreigingen voor Altai-Sayan

De prachtige berggebieden van Altai-Sayan hebben met een aantal bedreigingen te maken. Stroperij en illegale handel van dieren zoals de sneeuwluipaard is een groot probleem. Door ontbossing en overbegrazing door vee komt de natuur onder druk te staan. Ook de ontwikkeling van infrastructuur en industrie en klimaatverandering zijn bedreigingen voor dit ruige maar kwetsbare gebied.

Lees meer over illegale handel
Kraanvogel Frans Schepers / WWF-Netherlands

Altai-Sayan beschermen

Samen met lokale partners werken we aan een netwerk van beschermde gebieden in Altai-Sayan. Ook maken we gezamenlijk plannen om de sneeuwluipaard en het argalischaap te beschermen, stroperij te stoppen en het bos te beschermen. Daarnaast ondersteunen we de lokale bevolking om andere inkomsten te vinden, met ecotoerisme en zelfgemaakte producten zoals honing en souvenirs.

Waar we ons op richten

Het leven in Altai-Sayan

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Wildlife
Wildlife
We delen deze planeet met majestueuze dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. WWF wil er voor zorgen dat we deze iconische gebieden en dieren beschermen en herstellen.
David Lawson / WWF-UK
Sneeuwluipaard
Sneeuwluipaard
Nog maar 4000 sneeuwluipaarden in het wild.
Frans Schepers / WWF-Netherlands
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
"Ik neem jullie mee op avontuur naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was."
Bekijk haar blogs

Resultaten en Updates

All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.
Meer info

Populatie Mongoolse saiga’s neemt toe tot bijna 14.000

De Mongoolse saiga-antilope is een ernstig bedreigde diersoort, die alleen in Mongolië voorkomt. Bij de laatste telling in november 2022 was het aantal fors gegroeid, tot bijna 14.000.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).